Γλυκοκοιτάζουν την Al-Qaeda οι Σύριοι επαναστάτες

Ο αρχηγός της αντικατασκοπείας στις ΗΠΑ παραδέχτηκε πως πίσω από πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας στη Συρία μπορεί να κρύβεται η Al Qaeda, την ίδια στιγμή που οι επαναστάτες απειλούν πως θα καταφύγουν στους τζιχαντιστές εάν δεν τους βοηθήσει περισσότερο η Δύση. Ο Διευθυντής της Εθνικής Αντικατασκοπείας, James Clapper, ενώ κατέθετε ενώπιον του τμήματος της Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενημέρωσε πως αρκετές

επιθέσεις στη Συρία από τον περασμένο Δεκέμβριο φέρουν χαρακτηριστικά επιθέσεων της Al-Qaeda. «Πιστεύουμε πως η Al-Qaeda του Ιράκ απλώνει τα πλοκάμια της και στη Συρία,» είπε ο Clapper στη Γερουσία.

Η Ιρακινή κυβέρνηση νωρίτερα επιβεβαίωσε πως η Al Qaeda περνάει τα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία και πραγματοποιεί επιθέσεις σε κυβερνητικούς στόχους.

Στην απαρχή της Συριακής εμφύλιας διαμάχης, οι επαναστάτες βασίστηκαν κυρίως στη χρήση ελαφρού οπλισμού, αλλά με το πέρασμα του χρόνου έχουνε επιδείξει συνεχώς αυξανόμενες ικανότητες και γνώσεις πάνω στην κατασκευή βομβών.

Η βομβιστική επίθεση της Δαμασκού την Τετάρτη, μόλις μέτρα μακριά από το αρχηγείο του ΟΗΕ, έβαλε τους τζιχαντιστές στο διεθνές προσκήνιο. Οι Σύριοι επαναστάτες δήλωσαν ανοικτά πως αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης, αλλά η εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών δείχνει προς την εμπλοκή πιο έμπειρων τζιχαντιστών από άλλες χώρες, πιθανώς το Ιράκ, όπου εκπαιδεύτηκαν στις τακτικές της τρομοκρατίας, «εξασκούμενοι» πάνω σε πολίτες και Αμερικανούς στρατιώτες.

Στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) υπάρχουν ολόκληρες ταξιαρχίες οι οποίες εξοπλίζονται, πληρώνονται και διοικούνται από την Λιβυκή Ισλαμική Ομάδα Αγώνα (LIFG), μια οργάνωση που σχετίζεται με την Al Qaeda, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με το Αμερικάνικο Υπουργείο Εξωτερικών και το Βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών να την κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι επαναστάτες του FSA επιμένουν στα αιτήματά τους για περαιτέρω βοήθεια από τη Δύση, την οποία κρίνουν μέχρι στιγμής ανεπαρκή, αφού έχουνε να αντιμετωπίσουνε ολόκληρο τον Συριακό Στρατό, ο οποίος διαθέτει από όλμους και άρματα μέχρι ελικόπτερα και jet και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει. Έτσι, εμμένουν στις αξιώσεις τους για περισσότερο οπλισμό και υποστήριξη. Θεωρητικά, η κήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία θα τους ικανοποιούσε. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έγινε και στη Λιβύη: οργανωμένες μονάδες μάχης από άλλες χώρες πολεμούσαν για την αποκαθήλωση του Muammar Gaddafi, ενώ οι ντόπιοι επαναστάτες ποζάρανε στα Δυτικά μέσα ωσάν «πραγματικοί νικητές ενάντια σε ένα διαβολικό καθεστώς».

Όμως, ενώ η ηγεσία των ΗΠΑ παραμένει σκεπτική πάνω στο θέμα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, λόγω των επερχόμενων Αμερικάνικων εκλογών, οι Σύριοι επαναστάτες έχουνε αρχίσει να εκνευρίζονται. «Δε θέλουμε εδώ την Al-Qaeda, αλλά αν κανείς άλλος δε μας βοηθήσει, θα συμμαχήσουμε μαζί τους,» προτείνει ο Abu Ammar, ένας αρχηγός των επαναστατών στην πόλη Aleppo. «Και πάμε στοίχημα αν θέλετε πως εάν έρθει εδώ η Al-Qaeda, θα κάνου

Keywords
Τυχαία Θέματα