Η Spexit μπορεί να συμβεί πριν από την Grexit!

13:17 4/6/2012 - Πηγή: Antinews

Οι εξελίξεις της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης έφεραν στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας την Ισπανία.

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, αφού τα στοιχεία του προϋπολογισμού της, τα στατιστικά της κεντρικής της τράπεζας, και η φυγή κεφαλαίων, προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο παντού.

Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως η Ισπανία μπορεί να φύγει από το ευρώ, πριν από την Ελλάδα.

Ας ελπίσουμε πως όλοι εκείνοι που ζητούν διακαώς την νομισματική αυτονομία

κάποιων χωρών, να έχουν καλές προθέσεις, διότι από πληροφόρηση πάσχουν. Συνήθως μάλιστα, αδυνατούν να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος που υπάρχει στην Νότια, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη.

Αποτελεί πλέον καθημερινό φαινόμενο, ο βρετανικός και ο αμερικανικός τύπος να μιλούν για την επιτακτική ανάγκη της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μάλιστα, οι Βρετανοί δημοσιογράφοι ψάχνουν να βρουν τις πρέσες εκτύπωσης χαρτονομισμάτων του Λονδίνου, που υποτίθεται ανέλαβαν εργολαβικά την εκτύπωση των νέων δραχμών.

Το μόνο πρόβλημα είναι, ότι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι από το ευρώ, αλλά δεν θέλουν και να το εγκαταλείψουν. Ίσως μια σολομώντεια λύση θα ήταν η νέα δραχμή να ισχύει αποκλειστικά και μόνο στα μπαράκια της Fleet Street, και μέσα στα όρια του Σίτυ του Λονδίνου!

Σίγουρα οι Έλληνες βαρέθηκαν την λιτότητα, όπως βαρέθηκαν και το ηλίθιο σχέδιο διάσωσης της οικονομίας τους από πλευράς της τρόικας, που το μόνο που έκανε είναι να την καταστρέψει. Ήδη, το χρέος της χώρας μεγεθύνθηκε, και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχασαν την όποια αξιοπιστία διέθεταν στο εξωτερικό.

Οι Έλληνες βαρέθηκαν την λιτότητα, όπως οι Αμερικάνοι βαρέθηκαν τα δημοσιονομικά κίνητρα κάθε φορά που επίκεινται προεδρικές εκλογές. Κανένας όμως δεν ισχυρίζεται ότι η Αμερική θα πρέπει να εγκαταλείψει το δολάριο.

Η νομισματική ένωση ήταν από την αρχή της λάθος. Το ευρώ είναι ένας εκρηκτικός μηχανισμός, προγραμματισμένος να σκάσει. Παράλληλα, είναι έτσι σχεδιασμένος, ώστε να σκάσει, ακόμη και  αν υπάρξει απόπειρα αφοπλισμού του.

Για αυτό, οι πολίτες της Νότιας Ευρώπης, μπορεί να έχουν κουραστεί, αλλά σίγουρα δεν θέλουν νέα πειράματα με ένα νέο εθνικό νόμισμα.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θέλουν να φύγουν από το ευρώ ατάκτως. Και αν τυχόν φύγουν, δυστυχώς η φυγή αυτή θα είναι άτακτη, καθώς,  αφού ο ευρωπαϊκός πυρήνας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αναλάβει το κόστος της επιβίωσης της ευρωζώνης, είναι σίγουρο πως δεν θα θέλει να επωμιστεί και τον λογαριασμό μιας συντεταγμένης εξόδου και χρεοκοπίας.

Το ίδιο παραπλανημένη είναι η προσέγγιση των ΜΜΕ σε σχέση με την Ισπανία. Παρά τις όλο και αυξανόμενες φωνές υπέρ μιας Spexit, ελάχιστοι δημοσιογράφοι και αναλυτές γνωρίζουν την ισπανική καθημερινότητα, και σχεδόν κανένας απ αυτούς δεν βρίσκεται στην Ισπανία.

Το πώς έφτασε εδώ η Ισπανία είναι γνωστό. Υπήρξε μια τεράστια φούσκα ακινήτων, μια δεκαετία υπέρμετρου πληθωρισμού, μια απώλεια της ανταγωνιστικότητας, ένα πελώριο έλ

Keywords
Τυχαία Θέματα