Η «ανατομία» των αμερικανών ψηφοφόρων

Δεν είναι μόνο η οικονομία και η ανεργία που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Είναι και ο τρόπος ζωής των Αμερικανών. Ο Gary Younge γράφει στον «Guardian» ότι πολλοί δημογραφικοί παράγοντες θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Οι Αμερικανοί γίνονται όλο και λιγότερο λευκοί, λιγότερο θρήσκοι, πιο αστοί ως προς τον τρόπο ζωής τους, ενώ μεταναστεύουν προς τα νότια και δυτικά, υποστηρίζει. Μερικές από αυτές τις αλλαγές, όπως η αυξανόμενη δύναμη της ψήφου των Λατίνων ή ο γηραιός πληθυσμός που κατευθύνεται προς τη Ζώνη του Ήλιου, είναι καθοριστικές.

Πέρυσι, για πρώτη φορά, η

πλειοψηφία των παιδιών που γεννήθηκαν στην Αμερική δεν ήταν λευκά, προμηνύοντας ένα εγγύς μέλλον, στο οποίο οι λευκοί θα είναι μειοψηφία. Άλλοι παράγοντες πάλι, όπως η τάση των ανθρώπων να παντρεύονται αργότερα και οι γυναίκες να παραμένουν ελεύθερες περισσότερο, είναι κοινωνικοί.

Μερικές από αυτές τις αλλαγές συμβαίνουν πολύ γρήγορα: το ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται εκτός γάμου από το 2006 ως το 2010 ήταν διπλάσιο από εκείνο που γεννήθηκαν το 2002. Άλλες παίρνουν περισσότερο χρόνο: η μέση ηλικία κατά την οποία παντρεύονται οι Αμερικανίδες αυξήθηκε κατά λιγότερο από ένα χρόνο. Πολλές δεν είναι άμεσα εμφανείς. Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη «θρησκευτική ομάδα» στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτή που δεν υποστηρίζει «καμία θρησκεία». Το 1944 η αναλογία ήταν ένας στους 20.  Το 2004 ήταν ένας στους επτά. Μέχρι το 2024 προβλέπεται να είναι τουλάχιστον ένας στους πέντε. Αλλά όλα έχουν πολιτικές συνέπειες.

Οι Λατίνοι έγιναν πιο μετριοπαθείς, υποστηρίζει ο Younge. Σε περιοχές όπως το Νέο Μεξικό, ο Ομπάμα επικρατεί πλέον άνετα. Ο δε πληθυσμός των λατίνων ψηφοφόρων στην περιοχή έχει φτάσει πλέον το 51%. Οι Λατίνοι συνήθως είναι φτωχότεροι και οι φτωχοί τείνουν να ψηφίζουν Δημοκρατικούς. Είναι όμως και εναντίον των εκτρώσεων  Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκεί τους δύο μοναδικούς λατίνους κυβερνήτες της χώρας. Μετά από αυτές τις εκλογές θα έχουν πιο πολλούς λατίνους γερουσιαστές από τους Δημοκρατικούς. Από τις πέντε πολιτείες με το μεγαλύτερο ποσοστό Λατίνων, οι δύο, η Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό, είναι ασφαλώς Δημοκρατικές. Δύο, η Αριζόνα και το Τέξας είναι, προς το παρόν, με ασφάλεια Ρεπουμπλικανικές, και μία, η Νεβάδα, είναι αμφίρροπη.

΄Έτσι, οι δημογραφικοί παράγοντες δεν προκαθορίζουν το αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους και όχι με την ταυτότητά τους, ενώ τίποτα δεν αποκλείεται.

Οι γυναίκες διχάζονται ακόμα και στο θέμα της έκτρωσης. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Καθολικές είναι πιο πιθανό να απαιτούν από τους εργοδότες να τους παρέχουν προγράμματα υγείας που καλύπτουν τον έλεγχο των γεννήσεων χωρίς κανένα κόστος από ό, τι προτεστάντισσες. Πολλές φορές τα συμφέροντα έρχονται σε αντίθεση με την ταυτότητα. Πλούσιοι Αφροαμερικάνοι ψηφίζουν συντριπτικά τους Δημοκρατικούς, όχι για να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, αλλά επειδή έχουν απορριφθεί από τη φυλετικά φορτισμένη ρητορική των Ρεπουμπλικάνων.

Η Καλιφ

Keywords
Τυχαία Θέματα