Η απάτη των παραγώγων


Αυτή τη στιγμή στον κόσμο, υπάρχουν περίπου $600 τρισεκατομμύρια τοποθετημένα σε διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (παράγωγα-derivatives), σε μια παγκόσμια οικονομία μόλις $60 τρισεκατομμυρίων.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τράπεζες λεηλατούν, και που επίτηδες βοήθησαν την Ελλάδα να κρύψει τα πραγματικά της χρέη.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η Αμερική επέτρεψε στις τράπεζές της να εξαπατήσουν τον Δυτικό κόσμο.

Ο νομπελίστας

οικονομολόγος Joe Stiglitz έχει αναφέρει το πως η μείωση της διαφάνειας, και η απόκρυψη πληροφοριών, ήταν μια βασική αιτία για την απαρχή της κρίσης.

Σύμφωνα με τον Stiglitz, «η Wall Street και οι τράπεζες επίτηδες θόλωσαν τη κατάσταση, και περιέπλεξαν τα πράγματα, ώστε να μπερδευτούν και να ξεγελαστούν οι πελάτες και οι καταναλωτές…».

Από τη πλευρά του, ο ειδικός αναλυτής Frank Partnoy μίλησε για την απάτη των παραγώγων. Όπως λέει, αυτά αποτελούν μια λογιστική καινοτομία, με βάση την οποία οι κερδοσκόποι τζογάρουν, παίρνοντας θέση σε ζητήματα στα οποία όμως δεν έχουν να χάσουν κάτι. Έτσι, όταν χρειάστηκε να πληρωθούν τα παράγωγα, προκλήθηκε μια ζημιά $185 δις σε χρήματα φορολογουμένων που πέρασαν μέσα από την AIG.

Investment Watch

http://investmentwatchblog.com/frank-partnoy-there-is-currently-600-trillion-in-derivative-positions-on-a-global-economy-of-60-trillion/

Keywords
Τυχαία Θέματα