Η Αργεντινή κρατικοποιεί την βασική επιχείρηση πετρελαίου της χώρας

Η κυβέρνηση της Αργεντινής, ανήσυχη από την αυξανόμενη ανάγκη της χώρας σε εισαγωγές πετρελαίου, που όπως λέει την καθιστούν  «μη βιώσιμη», αποφάσισε να πάρει υπό τον έλεγχό της τον κύριο παραγωγό πετρελαίου στην Αργεντινή.

Η πρόεδρος Cristina Fernandez de Kirchner ανακοίνωσε σχέδιο κρατικοποίησης της YPF, και τώρα περιμένει από την Γερουσία να επικυρώσει το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου το 51% των μετοχών της

επιχείρησης θα περιέλθουν στο κράτος.

Η ισπανική Repsol κατέχει τη πλειοψηφία των μετοχών της YPF, και η κίνηση αυτή της Kirchner αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δυο χωρών, με την ισπανική κυβέρνηση να υπόσχεται πως θα πάρει «ξεκάθαρα και δραστικά μέτρα» εναντίον της Αργεντινής.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, που έχει ήδη (επανα)κρατικοποιήσει τον βασικό αερομεταφορέα της χώρας, ισχυρίζεται πως για την απόφαση την οποία αναγκάστηκε να πάρει, φταίει η «θηρευτική συμπεριφορά» της YPF.

Πολλοί όμως αναλυτές θεωρούν ότι το σχέδιο της Kirchner δεν θα ευοδωθεί, αφού θα δημιουργήσει μια άσχημη διεθνή εικόνα για την χώρα της, κάτι που θα τρομάξει τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θα χρηματοδοτούσαν την YPF προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα σχιστολιθικά  κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα.

Όπως λένε οι ειδικοί αναλυτές, η κίνηση αυτή θα αποθαρρύνει τους μελλοντικούς επενδυτές, επειδή όχι απλά αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού, αλλά αλλάζουν χέρια και τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης.

http://www.cbsnews.com/8301-505245_162-57414989/argentine-leader-moves-to-nationalize-oil-company/

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα