Η διαπλοκή είναι κυρίως θέμα επιπέδου

Η οικονομική κρίση και η Τρόικα έκαναν κι ένα καλό. Μας αποκάλυψαν την πραγματική φύση της πολιτικής και οικονομικής ελίτ:

Ιλουστρασιόν πρότυπα ανοργασμικού περιεχομένου, ήχοι βλαχομπαρόκ, προγραμματισμένα ξεσαλέ, μελετημένα βίτσια και πλαστικές, καλά προφυλαγμένες από αισθήματα, απολαύσεις. Έρωτες δίχως χθες και χωρίς αύριο. Η ηδονή σαν τεχνική life style, χωρίς life,

ούτε και style . Όσο πιο ιμιτασιόν, τόσο πιο αυθεντικό. Ο σνομπισμός του φτωχομπινέ που πίστευε ότι είχε πιάσει τη ζωή από τα κέρατα και τώρα κάνει πόρτα σε μαγαζιά της νύκτας ή πρωινάδικα. Πολιτικοί ως γιαούρτια και γιαούρτια ως θεογκόμενες. Άτολμοι πολιτικοί, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, ανεγκέφαλοι διανοούμενοι., αδέξιοι δεξιοί, ατάλαντοι καλλιτέχνες, άφωνοι τραγουδιστές, χαλιναγωγημένοι δημοσιογράφοι.

Ο Χάρης πιάστηκε με τη μίζα στο χέρι, ο Μιχάλης με το κατσαβίδι. Ανοίγουν σίγουρα συνεργείο. Χάρης-Μισέλ Κατσιμίζας και Σία Ο.Ε.

Άκου πιάστηκε για 25. 000 ευρουδάκια. Ψιλοδουλειές. Γιατί όπως εξήγησε ο κ. Κάντας λεπτομερώς στου ανακριτές για τη ΝΔ δεν έμεινε τίποτα, το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» ξεσήκωσε τα ταμεία. Ένας άλλος λόγος γι αυτήν την κατάπτωση είναι κατά την γνώμη μου η πτώση του γενικότερου επιπέδου της διαπλοκής. Διότι είναι άλλο πράγμα να κάνεις παρέα με τον Ωνάση και άλλο με τον κ. Χλέμπουρα που αντιπροσωπεύει λέει κάτι μαχητικά στην Ελλάδα. Άλλο πράγμα να συναναστρέφεται ένας υπουργός μας τον Νιάρχο και άλλο να πηγαίνει διακοπές με τον φίλο του τον Γιώργο που πουλάει κι αυτός μαχητικά. Άλλο να αυτοκτονεί ο προεδρικός σύμβουλος του Μιττεράν επειδή υπήρξαν υπόνοιες για μίζες και άλλο να τσακώνονται στην Βουλή ο Μητσοτάκης με τον Έβερτ για το ποιό μαχητικό είναι καλύτερο, το F16 ή το F15.

Ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών του ΠΑΣΟΚ κ. Κάντας υποστηρίζει στην κατάθεση του ότι ο προμηθευτής των ΕΔ κ. Θ. Λιακουνάκος, του έδωσε ένα σακ βουαγιάζ με 600.000 ευρώ για να μην δημιουργεί προβλήματα στην αγορά των γερμανικών αρμάτων Leopard. Διηγείται μάλιστα το εξής τραγελαφικό περτιστατικό: “Μαζί του κρατούσε και ένα σακ – βουαγιάζ το οποίο φεύγοντας άφησε στον καναπέ του γραφείου μου. Μόλις το αντιλήφθηκα βγήκα έξω από την πόρτα και του είπα» ξέχασες την τσάντα». Εκείνος γύρισε και μου είπε: “είναι για σένα, δεν την ξέχασα”. Την άνοιξα και μέσα ήταν 600.000 ευρώ”.

Τι χαμηλό επίπεδο για να κάνει κάποιος τις δουλειές του. Τι έλλειψη επιπέδου και φαντασίας. Προσέξετε για να μαθαίνετε τις διαφορές:

Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων στην Ευρώπη, ήταν ελληνικής καταγωγής – τι άλλο δηλαδή θα ήταν; Γεννήθηκε εντελώς άφραγκος, ως Βασίλειος Ζαχαρίας, αλλά όταν μεγάλωσε το άλλαξε και έγινε σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ, που είναι πιο αριστοκρατικό. Μπορείς να πουλήσεις χειροβομβίδες όταν σε λένε «Ζαχαρία»; Μπορείς να πουλήσεις αεροπλάνα όταν σε λένε Θωμά; Δεν μπορείς. Δεν σε παίρνουν στα σοβαρά και σε στέλνουν στο περίπτερο να τους αγοράσεις τσιγάρα. Ή σου πουλάνε τίποτα υποβρύχια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ το «Ζαχάρωφ», που παρέπεμπε σε Ρώσους αριστοκράτες εμιγκρέδες, άνοιγε τις πόρτες των σαλονιών και των κρατικών θησαυροφυλακίων. Έτσι, ο πτωχός Έλλην έγινε ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων της εποχής του και ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς παράγοντες στην Ευρώπη.

Κάποτε, συναντήθηκε στο Παρίσι με ένα Ρώσο πρίγκιπα για να του πουλήσει μια παρτίδα όπλα. Όταν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις , ο σερ Μπάζιλ σηκώθηκε από το τραπέζι, υποκλίθηκε ευγενικά και γύρισε να φύγει. Τότε, όμως, άκουσε τον πρίγκιπα να του λέει: «Ξεχάσατε το πορτοφόλι σας, σερ». «Κάνετε λάθος» απάντησε ο πολιτισμένος έμπορος όπλων, «δεν είναι το δικό μου». Και έβγαλε από την τσέπη του, ένα εντελώς ίδιο πορτοφόλι με εκείνο που είχε βρει «ξεχασμένο» στο τραπέζι ο πρίγκιπας. Ήταν και τα δυο από το δέρμα του ίδιου άτυχου κροκόδειλου, πανομοιότυπα. Η μοναδική διαφορά τους ήταν ότι το πορτοφόλι που είχε βρει στο τραπέζι ο πρίγκιπας ήταν γεμάτο λίρες. Έτσι γίνονταν τότε οι δουλειές. Κομψά και ευγενικά. Έτσι έκανε και ο μακαρίτης ο Ωνάσης την Ολυμπιακή να πετύχει. Με στυλ. Με ασημένια μαχαιροπήρουνα και με σαμπάνιες και κυρίως με κάτι θεογκόμενες αεροσυνοδούς. Ήρθε όμως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έκλεψε τα ασημένια σερβίτσια, έκοψε τις σαμπάνιες και αντικατέστησε τις αεροσυνοδούς του Αριστοτέλη με κάτι ρουσφέτια από την επαρχία που δεν βλέπονταν. Γι αυτό και χάλασε το μαγαζί. Έχασε το στυλ του.

Βασίλης Ζήσης

Keywords
Τυχαία Θέματα