Η Ελβετία κατάσχει περιουσιακά στοιχεία από τους πρόσφυγες για να καλύψει τα έξοδα

Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελβετία πρέπει να παραδώσουν στο κράτος περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1.000 ελβετικών φράγκων, για να συμβάλουν στην πληρωμή της συντήρησής τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού SRF. Την τακτική αυτή έχει ακολουθήσει και η Δανία, προκαλώντας επικρίσεις.

Εκπομπή του SRF έδειξε την απόδειξη ενός Σύριου πρόσφυγα, που ανέφερε ότι έλαβε από τις αρχές όταν επέστρεψε πάνω από τα μισά χρήματα που είχαν απομείνει στην οικογένειά του, αφού κατέβαλε και στους λαθρέμπορους ένας μεγάλο ποσό για να τους βοηθήσουν να φτάσουν στην ουδέτερη

χώρα των Άλπεων. Έδειξε επίσης ένα δελτίο πληροφοριών για τους πρόσφυγες, που ανέφερε τα εξής: «Αν έχετε περιουσιακά στοιχεία που αξίζουν περισσότερο από 1.000 ελβετικά φράγκα, όταν φτάσετε σε ένα κέντρο υποδοχής είστε υποχρεωμένοι να τα εγκαταλείψετε, σε αντάλλαγμα για να σας δεχθούν".

Ο Stefan Frey, από την ομάδα βοήθειας στους πρόσφυγες Schweizerische Fluechtlingshilfe, δήλωσε: "Αυτό είναι αναξιοπρεπές ...Πρέπει να αλλάξει". Οι ελβετικές αρχές απέρριψαν τις επικρίσεις για την πρακτική τους, λέγοντας ότι βασίζεται σε έναν παλαιό νόμο και εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Σημείωσαν επίσης ότι ο νόμος ζητά από τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες να συμβάλουν στο μέτρο του δυνατού στο κόστος της διεκπεραίωσης των αιτήσεων τους και στην παροχή κοινωνικής βοήθειας.

Σύμφωνα με την ελβετική κρατική γραμματεία για τη μετανάστευση (SEM), ο νόμος αφορούσε μόλις 112 από τους 45.000 πρόσφυγες το περασμένο έτος. Ένας εκπρόσωπος της SEM είπε στον SRF: "Αν κάποιος αποχωρήσει οικειοθελώς εντός επτά μηνών, το άτομο αυτό μπορεί να πάρει τα χρήματα πίσω και να τα πάρει μαζί του. Διαφορετικά, τα χρήματα θα καλύψουν το κόστος παραμονής". Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του SRF, πρόσφυγες, οι οποίοι αποκτούν το δικαίωμα να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελβετία, πρέπει επίσης να παραδώσουν το 10% των αποδοχών τους για έως και 10 χρόνια, μέχρι να επιστρέψουν 15.000 ελβετικά φράγκα.

Η Δανία τροποποιεί την πρότασή της να κατασχέσει τα υπάρχοντα των προσφύγων για να πληρώσουν για τη διαμονή τους. Σχεδιάζει να αυξήσει το ποσό που μπορούν να κρατήσουν, μετά τις επικρίσεις από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών. Πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ελέγχουν την πρόταση της σκανδιναβικής χώρας, καθώς και άλλες προτάσεις που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την οικογενειακή επανένωση και να κάνουν πιο δύσκολη την δυνατότητα διαμονής.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα