Η επίσκεψη Μέρκελ σηματοδοτεί μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής

Αν θέλαμε να βάλουμε σε μια ζυγαριά τα αρνητικά από την επίσκεψη Μέρκελ και τα θετικά, σίγουρα η πλάστιγγα θα έγερνε ξεκάθαρα υπέρ των δεύτερων.

Στα αρνητικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι συγκαταλέγονται το «γερμανικό» αίμα της Μέρκελ που δεν ήταν τόσο θερμή όσο θα θέλαμε. Επίσης, εκείνο το «ελπίζω κι εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», ασφαλώς

και ανησύχησε κάπως την ελληνική πλευρά. Διότι δε μπορεί να έχουν γίνει τόσες θυσίες και το μόνο που παίρνουμε να είναι μια ευχή και μια ελπίδα.

Από την άποψη αυτή λοιπόν, ασφαλώς θα θέλαμε κάτι περισσότερο από την… μαντάμ Μέρκελ που λέει κι ο Τσίπρας. Όμως, αυτά που έγιναν πίσω από τις κάμερες έχουν περισσότερο ενδιαφέρον απ’ ότι εκείνα που ειπώθηκαν μπροστά.

Για παράδειγμα, η βόλτα της Μέρκελ με τον Σαμαρά στον κήπο δεν ήταν τυχαία, αλλά σχεδιασμένη για να δείξει τη σαφή στήριξη της Ελλάδας από τους ισχυρούς της Ευρώπης. Ήταν ένα σαφές μήνυμα στους επικριτές της Ελλάδας ότι δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουν απαξιωτικά. Και το μήνυμα πήγε και σε Αυστριακούς και Ολλανδούς αλλά και στον Ρέσλερ ή τον Σόιμπλε.

Το δεύτερο θετικό, λέει το παρασκήνιο, ήταν ότι η Μέρκελ εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετική στο θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος. Αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχή αναφορά της στη βοήθεια που προσφέρει ώστε να εκταμιευτεί η δόση έστω και με κάποιες προϋποθέσεις, είναι στοιχεία της στήριξης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μέρκελ ζήτησε από την Ελλάδα να κλείσει σύντομα τις εκκρεμότητες, οι οποίες υπολογίζονται σε 89, και τότε θα μπορεί να στηριχθεί πάνω της.

Η αναφορά της καγκελαρίου για τις θυσίες του ελληνικού λαού και πόσο τις αναγνωρίζει, δεν ειπώθηκε μόνο on camera αλλά και με τον κ. Σαμαρά αλλά και αργότερα με τους επιχειρηματίες, κι ασφαλώς έχει τη σημασία του.

Από το Μαξίμου κι από ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στην κ. Μέρκελ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι έχει αναστραφεί πλήρως η εικόνα αξιοπιστίας για την Ελλάδα. Πλέον, οι θερμές συνομιλίες σε Βερολίνο και Αθήνα έχουν δείξει ότι η Γερμανία δε μας βλέπει σαν μπανανία αλλά σαν ισότιμο μέλος με προβλήματα που πρέπει να λυθούν.

Ευρώ κι όπου μας βγάλει

Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν: ευρώ μέχρι νεωτέρας. Ευρώ κι όπου μας βγάλει. Το Grexit, η αποπομπή ή η οικειοθελής αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα, η δραχμή, τα γρόσια, πάνε στο ράφι με τα παραμύθια.

Αν συμβολίζει κάτι σε πολιτικό επίπεδο η επίσκεψη της Μέρκελ είναι η επαναφορά της  Ελλάδας στο κάδρο της Ευρώπης. Δεν είναι πια αποπαίδι, εταίρος προς αποβολή, λαός κακομαθημένων αργόσχολων και όλα τα κολακευτικά που μας στόλιζαν. Είναι μία χώρα του ευρωπαϊκού Νότου σε βαθιά ύφεση, με πρωτόγνωρη ανεργία και σωρευμένα δομικά προβλήματα, βρίσκεται εκτός αγορών εδώ και καιρό,  χρειάζεται δάνεια για να λειτουργήσει, αλλά έως εκεί.

Ένα χρόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές, θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία η επίσκεψη της  Μέρκελ σε μία χώρα που κινδυνεύει με χρεοκοπία. Ήλθε παρά τις φωνές που της έλεγαν ότι πάει στο «στόμα του λύκου».

Keywords
Τυχαία Θέματα