Η επιθετικότητα της ρητορικής Ερντογάν πραγματοποιεί καθημερινά άλματα

Το τελευταίο 24ωρο, παραμονή της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, πρόσθεσε δύο νέες, πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην κλιμακούμενη ένταση (προς το παρόν φραστική) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η πρώτη ήταν η τελευταία δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τόνισε, μιλώντας σε τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην Άγκυρα: “Τα όπλα που συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Η δύναμή μας είναι πολύ πέρα από αυτά. Θα θέλαμε να σας

υπενθυμίσουμε ότι αυτό σημαίνει μυστική κατοχή για την εν λόγω χώρα”.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Με άλλα λόγια, η φιλολογία περί “ελληνικής επιθετικότητας” (η οποία, με μηχανισμούς σαν της ψυχαναλυτικής “προβολής”, έρχεται να νομιμοποιήσει προληπτικά κινήσεις “αντεπίθεσης”) επεκτείνεται από τα νησιά του Αιγαίου, όπου εδραζόταν στη γεωγραφική ιδιαιτερότητα και την επίκληση της “αποστρατιωτικοποίησης”, όπως τουλάχιστον την προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάνης, στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα χερσαία σύνορα. Η επιθετικότητα της ρητορικής Ερντογάν πραγματοποιεί καθημερινά άλματα.

Σε κάθε περίπτωση, η λογική των “γκρίζων ζωνών”, που κάποτε αφορούσε γεωγραφικά περιθωριακές περιπτώσεις, έχει δώσει τη θέση της στο “γκριζάρισμα” ολοένα και μεγαλύτερου μέρους της επικράτειας, επί του οποίου η ελληνική κυριαρχία εμφανίζεται αμφιλεγόμενη και υποκείμενη σε περιορισμούς που θέτει η τουρκική πλευρά.

Η δε αναφορά σε “κρυφή κατοχή”, προφανώς αμερικανική εν προκειμένω, έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων δηλώσεων του Τούρκου προέδρου, μαρτυρώντας ότι η πραγματική του αναμέτρηση στην περιοχή είναι με τις ίδιες τις ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ενεργούμενο τρίτων, που δεν μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις, παρά θα περιορισθεί να πληρώσει το κόστος τους.

“Νομίζετε πως μπορεί να σας σώσει η στήριξη που σας έρχεται από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη. Δεν σας σώζουν αυτά. Όχι. Με αυτά μπορείτε να κάνετε μόνο πατινάζ” πρόσθεσε χλευαστικά απευθυνόμενος στην ελληνική πλευρά ο Ερντογάν.

Όπως και αν έχει, ο όρος “κατοχή” συνειρμικά παραπέμπει στην ανάγκη “απελευθέρωσης”, πόσω μάλλον που στη Δυτική Θράκη, υπενθύμισε ο Ερντογάν, κατοικούν “ομοεθνείς” και μάλιστα “καταπιεζόμενοι”.

Η δεύτερη ανησυχητική εξέλιξη είναι η άκρως υποτονική αντίδραση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Νεντ Πράις δήλωσε: “Ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να επιλύουν διπλωματικά κάθε διαφορά που ενδεχομένως έχουν. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε εστιασμένοι στην συλλογική απειλή που αντιμετωπίζουν όλοι μας και αυτή είναι η ρωσική επιθετικότητα”.

Το ότι η γραπτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει το ίδιο μήνυμα προτάσσοντας την παρατήρηση ότι “η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται” και ότι “η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται” αποτελεί αναγκαία διόρθωση, αλλά δεν παραγράφει την αρχική έλλειψη αντανακλαστικών του Αμερικανού εκπροσώπου, ούτε διαγράφει τις αμερικανικές νεοψυχροπολεμικές προτεραιότητες, οι οποίες προφανώς επιβάλλουν “εκπτώσεις” για τη λείανση των ενδοσυμμαχικών τριβών.

Και το κυριότερο: ποιο μπορεί να είναι πλέον το αντικείμενο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, εν μέσω τέτοιας δραματικής αλλαγής της ατζέντας από μέρους του Ερντογάν;

Ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης εμφανίσθηκε εν παρόδω ανοικτός σε έναν διάλογο, εν μέσω των απειλητικών συστάσεών του στους Έλληνες ιθύνοντες να “λογικευτούν”. Ακούγεται περισσότερο σαν τελεσίγραφο παράδοσης παρά οτιδήποτε άλλο.

Πηγή: capital.gr

The post Η επιθετικότητα της ρητορικής Ερντογάν πραγματοποιεί καθημερινά άλματα appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν,erntogan