Η «πράσινη» πολιτική της Μέρκελ είναι φιάσκο

Κάποιοι δίνουν τα… εύσημα στην Άνγκελα Μέρκελ για  την επικείμενη καταστροφή της ΕΕ. Απ’ ότι φαίνεται όμως, η γερμανίδα καγκελάριος έχει κι άλλο έργο ιερό έργο να επιτελέσει: την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η έξοδος από την πυρηνική ενέργεια που ανακοίνωσε το 2011 δεν είναι και τόσο «πράσινη». Αντιθέτως, είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα και θα προκαλέσει την αύξηση εργοστασίων που χρησιμοποιούν άνθρακα, υποστηρίζουν οι ειδικοί.  Η επιλογή αυτή όμως δεν φαίνεται να ενοχλεί τους οικολόγους της Γερμανίας.

Η παραπάνω

αναφορά δεν είναι υποθετική αλλά βασισμένη στην τελευταία έκθεση του Ιδρύματος Heinrich Böll. Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα να αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διότι τους έχει ήδη μειώσει αρκετά. Τώρα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να παράγει ενέργεια ακόμα και από λιγνίτη _αν και πιθανώς μόνο η καύση παλιών ελαστικών θα παρήγαγε περισσότερη ρύπανση από κάτι τέτοιο. Ωστόσο, η Γερμανία έχει το δικαίωμα να το κάνει.

Μετά από αυτό, από μια χώρα που ήταν ηγέτιδα της επανάστασης πράσινης ενέργειας, πολλοί θα σκέφτονταν ότι ίσως οι οικολόγοι λιποθυμούσαν από το σοκ. Αντ’ αυτού όμως, οι Πράσινοι της Γερμανίας δεν λιποθυμούν, απλά επειδή έχουν βοηθήσει στο να συνταχθεί η εν λόγω έκθεση.
Μετά από τέτοια συμπεράσματα από το Ίδρυμα Heinrich Böll, που είναι μια δεξαμενή σκέψης του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας, ο κόσμος τελειώνει. Και ο Πέτερ Αλτμάγιερ, υπουργός Περιβάλλοντος, συμφωνεί με τους οικολόγους. «Θέλουμε να παράγουμε το 35 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειάς μας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020», είπε πρόσφατα στην «Die Zeit». «Αλλά πρέπει επίσης να παράγουμε το υπόλοιπο 65 τοις εκατό από κάτι άλλο».

Τρελάθηκαν οι οικολόγοι; Αναρωτιούνται κάποιοι. Ένα μεγάλο μέρος τη ευθύνης για την επιστροφή της Γερμανίας στον άνθρακα ανήκει στον κ. Αλτμάγιερ, μεταξύ άλλων. Πουθενά στον κόσμο δεν χτίστηκαν τον τελευταίο καιρό περισσότερα εργοστάσια που χρησιμοποιούν άνθρακα -ο αριθμός τους σήμερα ανέρχεται σε είκοσι τρία. Τα περισσότερα θα καίνε λιγνίτη, το πιο βρώμικο συμβατικό καύσιμο που υπάρχει. Για την ατμόσφαιρα, αυτό σημαίνει επιπλέον 150 εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο -με τις ευλογίες του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας.
Τρελάθηκαν οι γερμανοί Πράσινοι; Κατά κάποιο τρόπο, ναι. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έγινε είδωλο τους όταν τον Μάρτιο του 2011, λίγες μέρες μετά την αποτυχία στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, δεσμεύτηκε να κλείσει οκτώ από τους δεκαεπτά αντιδραστήρες της Γερμανίας, παρόλο που στην αρχή της θητείας της ήθελε να τους κρατήσει ενεργούς μέχρι το 2036.
Στις 30 Μαΐου 2011, η γερμανική κυβέρνηση πήρε μια ακόμη πιο ριζοσπαστική απόφαση: την αποξήλωση όλων των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μέχρι το 2022. Και έτσι τα όνειρα των οικολόγων εκπληρώθηκαν και μια πράσινη επανάσταση άρχισε στη Γερμανία.

Το φιάσκο τους Συστήματος Ανταλλαγής Ρύπων

Η απόφαση να παραιτηθεί από την παραγωγή ατομικής ενέρ

Keywords
Τυχαία Θέματα