Η Τρόικα επιμένει να «ματώσει» το Δημόσιο

Απολύσεις προσωπικού από ολόκληρο το φάσμα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα θέτει επιτακτικά η Τρόικα. Οι εκπρόσωποι του Μηχανισμού Στήριξης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πείθονται ότι ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το τέλους του 2015 μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά από τις συνταξιοδοτήσεις και, για να υπάρχει άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ζητούν εδώ και τώρα να «ματώσει» το Δημόσιο.

«Είναι αδιανόητο για τους ελεγκτές της τριμερούς ότι θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν

φορείς και οργανισμοί, χωρίς να γίνουν μειώσεις και στο προσωπικό. Σε περίπτωση που το προσωπικό αυτών των φορέων και οργανισμών παραμείνει αλώβητο, τότε η εξοικονόμηση πόρων θα είναι αμελητέα», ανέφερε στον «Ε.Τ.» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που συμμετείχε στη συνάντηση με τους Τροϊκανούς.

Ποιοι κινδυνεύουν

Η παραπάνω δήλωση αποτελεί κλειδί για το ποιοι θα είναι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που θα περάσουν πρώτοι την πόρτα των απολύσεων, σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζητήσουν «τσεκούρεμα» στον αριθμό του προσωπικού. Θα πρόκειται για τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι σήμερα υπηρετούν στους φορείς και οργανισμούς που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση. Η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων θεωρείται πιο… προσπελάσιμη να οδηγηθεί, υπό προϋποθέσεις, σε απόλυση καθώς δεν καλύπτεται, ουσιαστικά, από τη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας, όπως οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου.

Στην ακραία περίπτωση που η Τρόικα ζητήσει μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων και δραστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, τότε στο στόχαστρο θα μπει το σύνολο του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που απασχολείται στο στενό «πυρήνα» του Δημοσίου, στον ευρύτερο τομέα, στα ΝΠΔΔ, στα ΝΠΙΔ και στις ΔΕΚΟ. Πρόκειται για 54.906 άτομα, με βάση τα τελευταία στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.

«Πάγωμα» προσλήψεων

Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται ακόμα δύο καίρια ζητήματα:

- Το πρώτο αφορά στις δραστικές περικοπές σε συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και έργου, καθώς και σε ωρομίσθιους ή ημερομίσθιους. Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ανέρχονται σε 31.148, οι συμβασιούχοι έργου σε 4.419, οι ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι σε 711, με τον αριθμό τους να περιορίζεται δραστικά, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών.

- Το δεύτερο αφορά στην αλλαγή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο κανόνας του «ένα προς πέντε» θα φτάσει το «ένα προς δέκα», με το ενδεχόμενο να υπάρξει πλήρες «πάγωμα» στις προσλήψεις να παραμένει ανοιχτό.

Στο τραπέζι δύο σενάρια

Την ώρα που οι τροϊκανοί ζητούν επίμονα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, στους διαδρόμους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται πως επικρατεί «παγωμάρα» από το γεγονός ότι η Τρόικα αμφισβητεί και δεν πείθεται, προς

Keywords
Τυχαία Θέματα