Η Βενεζουέλα ετοιμάζεται για εκλογές και ταραχές

Μπορεί το ενδιαφέρον προς το παρόν να είναι στραμμένο προς την Ανατολή, σε λίγο όμως έρχεται και η ώρα του αμερικάνικου Νότου και δη της Βενεζουέλας. Αυτό προβλέπουν κάποιοι αναλυτές, εν όψει των εθνικών εκλογών στις 7 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες θα έρθει αντιμέτωπος με τον Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, τον νεαρό και δραστήριο κυβερνήτη της πολιτείας Μιράντα, ο οποίος έχει την υποστήριξη πολλών κομμάτων και όλα τα προσόντα _ λένε κάποιοι.

Παρότι δεν γνωρίζουμε και πολλά για την

υγεία του Τσάβες, ο οποίος πολεμά με τον καρκίνο, έχει καταστήσει σαφές όλα αυτά τα χρόνια, λένε κάποιοι, ότι αν δεν επανεκλεγεί θα ακολουθήσει στη χώρα χάος. Και καθώς δεν έχει χρίσει διάδοχο, οι φημολογίες δίνουν και παίρνουν. Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτως ή άλλως, θα είναι σημαντικός. Είτε προσπαθώντας «να διασφαλίσουν μια ειρηνική μετάβαση στο νέο καθεστώς», όπως αρέσκονται να υποστηρίζουν, είτε προσπαθώντας να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τον Τσάβες. Αν δε μυριστούν νοθεία -κυρίως υπέρ του Τσάβες- είναι σαφές ότι θα ασκήσουν διεθνείς πιέσεις για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Ο Τσάβες πάντως έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, έχει εμποτίσει στους τσαβίστας του την πεποίθηση ότι η ηγεσία του Καπρίλες θα γίνει μέσα από πολιτικά παιχνίδια με τα ΜΜΕ και με την συγκαλυμμένη υποστήριξη των ΗΠΑ και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα παραδώσουν την εξουσία χωρίς ένοπλη αντίσταση. Διαδίδει επίσης ότι έτσι θα τελειώσουν οι περίφημες Misiones Bolivariana, τα κοινωνικά προγράμματα για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, και θα επανέλθει στην εξουσία η ελίτ. Σε ένοπλο αγώνα κάλεσε δημοσίως τους οπαδούς του και ο αδερφός του Τσάβες, Άνταν.

Υπάρχει το ενδεχόμενο ο Τσάβες να νικήσει αλλά να αποσυρθεί εξαιτίας της υγείας του. Ή να νικήσει ο Καπρίλες αλλά να μην αναλάβει τη θέση. Όπως και να ‘χει, κάποιοι αναλυτές θεωρούν τις ταραχές δεδομένες. Η Βενεζουέλα έχει, ούτως ή άλλως, έναν από τους υψηλότερους δείκτες εγκληματικότητας και ένα ξέσπασμα βίας δεν θέλει και πολύ για να εκδηλωθεί. Πολλοί δε είναι αυτοί που θεωρούν ότι η βία θα ξεσπάσει πριν από τις εκλογές, από στρατιωτικές ομάδες που θα εκβιάζουν τους οπαδούς του Καπρίλες. Υπάρχει και το ενδεχόμενο έλλειψης τροφίμων, αφού πολλοί επιχειρηματίες κατηγορούνται για αποθησαύριση και οι επιχειρήσεις τους απαλλοτριώνονται. Αν γίνει καμιά πολιτική δολοφονία –κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην χώρα, παρά την εγκληματικότητα- τότε οι ταραχές είναι σίγουρες.

Οι ΗΠΑ βέβαια θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν τόσο το φαινόμενο Τσάβες, όσο και τις πιθανές βιαιότητες. Το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Βενεζουέλα ακόμα στενότερες σχέσεις με το Ιράν και την Κούβα δεν είναι και ό,τι καλύτερο γι’ αυτές. Επιπλέον, υπάρχει και ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών. Πολλοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι της χώρας έχουν κατηγορηθεί ότι συνεργάζονται με τις κολομβιανές Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) και ότι διευκολύνουν τα πλοία που κάνουν λαθρεμπόριο. Η Βενεζουέλα πάντως παραμένει για τις ΗΠΑ μια σ

Keywords
Τυχαία Θέματα