"Η Βρετανία πρώτα": Ποια είναι η ακροδεξιά οργάνωση που εμπλέκεται στη δολοφονία της Κοξ

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς ομάδας Britain First (Η Βρετανία πρώτα) κράτησε αποστάσεις από τη δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ, παρά το γεγονός ότι διάφοροι μάρτυρες επιβεβαιώνουν ότι ο δολοφόνος φώναξε "Η Βρετανία πρώτα" τρεις φορές κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Λιντς την Πέμπτη. "Αυτή τη στιγμή ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί - είναι όλα φήμες" δήλωσε ο Πολ Γκόλντινγκ. "Η Τζο Κοξ

ήταν προφανώς μια βουλευτής που έκανε εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, κι έτσι αν φώναξε κάτι τέτοιο ο δράστης θα μπορούσε να είναι ένα σύνθημα παρά μια αναφορά στο κόμμα μας - εμείς απλά δεν γνωρίζουμε. Προφανώς μια επίθεση σε έναν βουλευτή είναι μια επίθεση στην βρετανική διπλωματία. Οι βουλευτές είναι ιεροί. Είμαστε εξίσου σοκαρισμένοι όπως όλοι οι άλλοι Βρετανοί. Το κίνημα Britain First προφανώς δεν εμπλέκεται και δεν θα μπορούσε ποτέ να ενθαρρύνει τρόπους συμπεριφοράς αυτού του είδους". Σε ένα βίντεο στην ιστοσελίδα του κόμματος, ο Γκόλντινγκ είπε ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν "κάτι για να γκρινιάζουν". Και πρόσθεσε: "Ελπίζουμε αυτό το άτομο να κρεμαστεί στην κοντινότερη πλατεία -έτσι βλέπουμε εμείς τη δικαιοσύνη".

Τι γνωρίζουμε για την ομάδα

Η ομάδα "Η Βρετανία πρώτα" συγκροτήθηκε το 2011 από πρώην μέλη του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, αναπτύχθηκε ραγδαία και έγινε η πιο σημαντική ακροδεξιά ομάδα στη χώρα. Ενώ επιμένουν ότι δεν είναι ρατσιστικό κόμμα, τα "πιστεύω" τους κινούνται στην γνωστή πλατφόρμα κατά της μετανάστευσης, ζητώντας παράλληλα την επιστροφή στις "παραδοσιακές βρετανικές αξίες" και το τέλος του "εξισλαμισμού".

Το κόμμα αναφέρει στην ιστοσελίδα του: "Η Βρετανία πρώτα αντιτίθεται στη μαζική μετανάστευση, ανεξάρτητα από πού προέρχεται - το χρώμα του δέρματός σας δεν έχει σημασία- η Βρετανία είναι γεμάτη". Παρόλο που ισχυρίζεται ότι έχει μόνο 6.000 μέλη, η ομάδα έχει καταφέρει να χτίσει έναν στρατό από online οπαδούς, κυρίως με τη χρήση των social media για την εκστρατεία για "αθώους" σκοπούς, όπως η διακοπή της σκληρότητας απέναντι στα ζώα, ή το να φοράς μια παπαρούνα για την Ημέρα Μνήμης, ζητώντας από τους χρήστες να κάνουν "like" στα μηνύματά της.

Πλέον, έχει πάνω από 1,4 εκατομμύρια "likes" στο Facebook, περισσότερο από κάθε άλλο βρετανικό πολιτικό κόμμα. Σε μια προσπάθεια να κερδίσει κάλυψη στις εφημερίδες, η ομάδα έχει πραγματοποιήσει επιδρομές σε τζαμιά και "χριστιανικές περιπολίες", όπως τις αποκαλεί. Σε μια πορεία τον Ιανουάριο στο Ντιουσμπερι, κοντά στις περιφέρειες της Κοξ, Μπάτλεϊ και Σπεν, 120 μέλη του κόμματος περιέφεραν σταυρούς και Σημαίες της Ένωσης μέσα στην πόλη. Η Κοξ έγραψε στο Twitter τότε: "Είμαι πολύ υπερήφανη για τον λαό του Ντιούσμπερι και του Μπάτλεϊ σήμερα - που αντιμετωπίζει τον ρατσισμό και τον φασισμό της ακροδεξιάς με ηρεμία και ενότητα".

Ο σημερινός ηγέτης του κόμματος, Πολ Γκόλντινγκ, στάθηκε ενάντια στην εκλογή του Σαντίκ Χαν ως δημάρχου του Λονδίνου. Μετά τη νίκη του Χαν, το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει "μαχητική άμεση δράση" εναντίον εκλεγμένων μουσουλμάνων αξιωματούχων.

Σε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση στην ιστοσελίδα της, η ομάδα αναφέρει: "Οι πληροφορίες μας θα μας οδηγήσουν σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους και στις επίσημες λειτουργίες τους, όπως το πού ζουν, πού εργάζονται, πού προσεύχονται και ούτω καθεξής".

Το κόμμα έχει μια πτέρυγα αυτόκλητων τιμωρών, την Δύναμη Άμυνας όπως την αποκαλεί, και το περασμένο Σαββατοκύριακο διεξήγαγαν το πρώτο "στρατόπεδο εκπαίδευσης" στην Σνοουντόνια, στην οποία δεκάδες μέλη "εκπαιδεύτηκαν στην αυτοάμυνα".

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα