Ιδεαλίστρια η Μέρκελ, λέει το Spiegel…

10:49 2/7/2012 - Πηγή: Antinews

Την περασμένη Πέμπτη, οι Financial Times Deutschland είχαν μια πολιτική γελοιογραφία, η οποία έδειχνε τον Χάρο να στέκεται πάνω από μια γερασμένη κλινήρη Άντζελα Μέρκελ και να της λέει: «Ήρθε η ώρα». Κι αυτή να απαντά: «Για τα ευρωομόλογα, το ξέρω».

Η γελοιογραφία είχε σχέση με το σχόλιο που έκανε η Μέρκελ, ότι δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα όσο είναι ζωντανή. ‘Ένα σχόλιο που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως πλήρη απόρριψη

από πλευράς της, των απαιτήσεων των νοτιοευρωπαϊκών χωρών να μοιραστεί το χρέος τους. Έτσι, αντί να λυγίσει, η Μέρκελ επιτέλους έγινε σιδερένια.

Αυτό εννοούσε όμως; Μπορεί και όχι. Προς το παρόν, η καγκελαρία προσπαθεί να παρουσιάσει όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε το εν λόγω σχόλιο. Πολλοί επιμένουν πως απλά περιέγραφε την πολυπλοκότητα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που θα επέτρεπαν την έκδοση ευρωομολόγων.  Για αυτό και τα ευρωομόλογα αποκλείεται να γίνουν στη διάρκεια της ζωής της.

Με άλλα λόγια, η καγκελαρία επιμένει πως η Μέρκελ παραμένει η φωνή της λογικής και της ηρεμίας, αντί για αυτήν την υστερίας και της διάσπασης.

Επιπλέον, στην ομιλία της στο κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη, η θέση της για τα ευρωομόλογα ήταν αυτή που ήταν πάντα, ότι μπορούν να εφαρμοσθούν, μόνο εφόσον προηγηθούν μακροχρόνιες πολιτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Κάτι όμως έχει αλλάξει στην γερμανική κυβέρνηση. Το μήνυμα της Μέρκελ έχει γίνει πιο ηχηρό και πιο επείγον, καθώς οι απαιτήσεις για ευρωομόλογα από πλευράς της Νότιας Ευρώπης έχουν γίνει πιο έντονες. Ο λόγος είναι απλός: Από την άποψη της Μέρκελ, οι προβλέψεις μιας επερχόμενης καταστροφής απειλούν να εκτροχιάσουν τη συζήτηση.

Η Ισπανία και η  Ιταλία απαιτούν να μάθουν τι πρόκειται να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να παράσχουν άμεση ανακούφιση στις αγορές.  Και οι δυο χώρες παλεύουν με ιδιαίτερα υψηλά και συνεχώς αυξανόμενα κόστη δανεισμού, και δεν φαίνεται πιθανό να μπορεί η ευρωζώνη να σώσει και τις δυο αν τυχόν χρειαστεί. Έτσι, πιστεύουν σε μια υπαρξιακή πλέον κρίση. Και κάποιοι βλέπουν τα ευρωομόλογα ως τη μόνη σωτηρία. Άλλοι θεωρούν ότι η λύση ίσως να είναι κάποια άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα μικρότερης διάρκειας, ή ένα κοινό  ταμείο αποπληρωμής των δανείων, ενώ  κάποιοι άλλοι θεωρούν όλα τα παραπάνω ως την λύση.

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο, αυτή η συζήτηση είναι σαν να βάζουμε ένα εκρηκτικό κάρο μπροστά από το άλογο. Η ίδια προτιμά να μιλά για μια πιο σφιχτή επιτήρηση των εθνικών προϋπολογισμών. Για μια τραπεζική ένωση. Για περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Για μεταφορά ακόμη περισσότερης εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ θέλει ένα πλήρες ρεκτιφιέ της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των τροποποιήσεων των Συνθηκών, ή ακόμη και των εθνικών Συνταγμάτων. Μόνο τότε, λέει, μπορεί να υπάρξει μοίρασμα του χρέους.

Με άλλα λόγια, άλλα λέει η Μέρκελ και άλλα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, με αποτέλεσμα το ευρώ να κινδυνεύει να πέσει θύμα αυτής της ασυμφωνίας.

Η Μέρκελ είναι πεπεισμένη πως η πολιτική ένωση που οραματίστηκαν οι ι

Keywords
Τυχαία Θέματα