Ήγγικεν η ώρα της κρίσης για τον Μηχανισμό Σταθερότητας

Η μέρα που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα αποφασίσει για το  μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος πλησιάζει. Κι ενώ εμείς διαμαρτυρόμαστε για την εθνική μας κυριαρχία, κάποιοι Γερμανοί ανησυχούν ότι η … δική τους κινδυνεύει να θυσιαστεί εν ονόματι της  Ένωσης. Ο λόγος φυσικά για τις 12 Σεπτεμβρίου, όταν το Γερμανικό Δικαστήριο αποφανθεί για το κατά πόσο ισχύει η προσφυγή των εναγόντων –ακαδημαϊκών παρακαλώ στην πλειοψηφία τους- που θεωρούν ότι η νομοθεσία για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας αποτελεί παραβίαση του Βασικού Νόμου της Γερμανίας (Grundgesetz).

Και αν τελικά δικαιωθούν, θα ζητήσουν από τον πρόεδρο της Γερμανίας να μην υπογράψει το σύμφωνο του ΕΜΣ, το οποίο όμως έχει ήδη επικυρωθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Ο ΕΜΣ, ο οποίος θα ενισχύσει το λεγόμενο τείχος προστασίας κατά της μετάδοσης κρίσης χρέους με 700 δισ. ευρώ, αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Για να ισχύσει όμως πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τις χώρες που συμβάλλουν στο 90% των πόρων του, κάτι βέβαια που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη Γερμανία.

Ποιοι όμως και γιατί ανησυχούν; Οι ευρωσκεπτικιστές ακαδημαϊκοί, αλλά και βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, φοβούνται ότι ο ΕΜΣ και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο παραβιάζουν τους γερμανικούς νόμους και στερούν από το κοινοβούλιο την ευθύνη για την κατάρτιση του εθνικού προϋπολογισμού τους. Οι επενδυτές ανησυχούν πως το Δικαστήριο μπορεί να διαφωνήσει με τον ΕΜΣ, με αποτέλεσμα εκείνοι να επωμισθούν τις ζημιές από τις κακές επενδύσεις τους. Οι φορολογούμενοι και οι συνταξιούχοι στις ισχυρές οικονομίες ανησυχούν πως το Δικαστήριο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την κοινωνικοποίηση του χρέους της Ευρωζώνης, ρίχνοντάς τους τα βάρη των ζημιών των επενδυτών.

Οι ενάγοντες θεωρούν ότι ο ΕΜΣ παραβιάζει τον όρο της Συνθήκης του Μάαστριχτ που αφορά στη «μη διάσωση». Η Γερμανία συμφώνησε να παραιτηθεί από το μάρκο της υπό την προϋπόθεση να μην έχει καμιά επίπτωση στον πλούτο της, λένε. Επιπλέον, ο γερμανικός νόμος αναφορικά με την εισαγωγή του ΕΜΣ υποχρεώνει τους εκπροσώπους της Γερμανίας στο Συμβούλιο του ΕΜΣ να ψηφίσουν μόνο αφού έχουν ζητήσει από το Κοινοβούλιο να αποφασίσει. Σύμφωνα με τους ενάγοντες, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο. Και αν τελικά δεν δικαιωθούν, η Γερμανία θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις επιταγές του Δικαστηρίου, καθώς η λειτουργία του ΕΜΣ διέπεται από διεθνείς συνθήκες. Οι ενάγοντες τονίζουν επίσης ότι το σύμφωνο ΕΜΣ δεν προσδιορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι απώλειες είναι αποδεκτές. Απώλειες που μπορεί να προκύψουν από διογκωμένους μισθούς που καταβάλλονται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, από έλλειψη ζήλου στην προσπάθεια συλλογής του χρέους και από κάθε είδους κακοδιαχείριση. Κάτι που θεωρούν πολύ πιθανό, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής απολαμβάνουν ασυλία από ποινική δίωξη. Αν προκύψουν απώλειες, θα πρέπει να καλύπτονται από την αρχική καταβολή μετρητών ύψους 80 δισ. ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα

Keywords
Τυχαία Θέματα