ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο ο γάμος ομοφυλοφίλων

Το ζήτημα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών θα εξετάσει σήμερα το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο, μετά την προσφυγή δύο γκέι ζευγαριών που θεωρούν ότι η περίφημη «Πρόταση 8» καταπατά τα προσωπικά του δικαιώματα. Οι υπερασπιστές της απαγόρευσης λένε ότι οι πολιτείες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζουν για τον εαυτό τους και ότι, καθώς το σύνταγμα σιωπά για το θέμα, το δικαστήριο δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στην έντονη συζήτηση που απασχολεί ολόκληρο το έθνος.

Εννέα πολιτείες έχουν επιτρέψει τους γάμους ομοφυλόφιλων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών τους υποστηρίζει, γεγονός που υποδηλώνει ότι σύντομα θα κερδίσουν περισσότερα νομοθετικά δικαιώματα.

Και τα δύο στρατόπεδα, υποστηρικτών και αντιτιθέμενων, θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις μπροστά από το Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον και θα έχουν ισχυρή παρουσία μέσα στην αίθουσα.

Το Δικαστήριο έχει διάφορες επιλογές για να περιορίσει ή να επεκτείνει τη βαρύτητα της απόφασής του στη νομοθεσία, σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Πιθανόν να αποφανθεί ότι το σύνταγμα επιβάλλει σε όλες τις πολιτείες να επιτρέψουν στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται, υπό το σκεπτικό ότι η απαγόρευση περιορίζει τις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. Θα μπορούσε όμως να αποφανθεί ότι το Σύνταγμα δεν ορίζει τίποτε σχετικό και ότι η κάθε πολιτεία έχει το ελεύθερο να νομοθετήσει όπως θέλει. Από την άλλη, οι δικαστές μπορεί να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την Πρόταση 8 χωρίς αυτό να επηρεάζει τις ανάλογες νομοθεσίες σε άλλες περιπτώσεις.

www.nytimes.com/2013/03/27/us/supreme-court-same-sex-marriage-case.html?hp

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews