Ιστορική συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κατέληξε σε ένα ιστορικό συμβιβασμό κατά της διάρκεια της υπουργικής συνόδου του στο Μπαλί της Ινδονησίας, εγκρίνοντας την απελευθέρωση του εμπορίου. Η πρώτη συμφωνία στην ιστορία του ΠΟΕ θα μπορούσε να προσθέσει 1 δις δολάρια στην παγκόσμια οικονομία. Η έγκριση ήρθε όταν η Κούβα εγκατέλειψε την απειλή της τελευταίας στιγμής να ασκήσει βέτο στο πακέτο των μέτρων.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία μας, ο ΠΟΕ

έχει πραγματικά συμφωνήσει» δήλωσε ο επικεφαλής Roberto Azevedo στους 159 υπουργούς, μετά το τέλος των συνομιλιών που παρατάθηκαν κατά μία ημέρα.

Οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν την Τρίτη, παραλίγο να σταματήσουν την τελευταία στιγμή, όταν η Κούβα ξαφνικά αρνήθηκε να δεχτεί μια συμφωνία που δεν θα την βοηθούσε να άρει άμεσα το εμπάργκο των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις διαπραγματεύσεις να παραταθούν μέχρι το πρωί του Σαββάτου. Η Κούβα αργότερα συμφώνησε σε ένα συμβιβασμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σκεπτικισμός για το εμπόριο

Υπήρχε πάντως σκεπτικισμός για το πόσα πραγματικά είχαν επιτευχθεί. «Πέρα από την κάλυψη μιας σοβαρής διαφωνίας σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, ελάχιστη ήταν πρόοδος σημειώθηκε στο Μπαλί », δήλωσε ο Simon Evenett, καθηγητής του διεθνούς εμπορίου στο Πανεπιστήμιο του St Gallen στην Ελβετία. «Η ενασχόληση με την επισιτιστική ασφάλεια ρούφηξε το οξυγόνο από τις υπόλοιπες συνομιλίες».

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν δυσοίωνα, λόγω της επιμονής της Ινδίας στην αρχή να υποστηρίξει μια συμφωνία μόνο αν υπήρχε ένας συμβιβασμός για επιδοτήσεις των τροφίμων, λόγω του μαζικού προγράμματός της για τη δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων για να θρέψει τους φτωχούς. Η Ινδία, η οποία θα κάνει εκλογές το επόμενο έτος, κέρδισε εύσημα στο εσωτερικό επειδή έλαβε μια ισχυρή θέση για λογαριασμό των φτωχών του κόσμου. Η συμβιβαστική λύση τελικά χαιρετίστηκε με αγαλλίαση από τον Υπουργό Εμπορίου Anand Sharma. Ενώ η Ινδία επέμεινε σε μόνιμη απαλλαγή από τους κανόνες του ΠΟΕ, το τελικό κείμενο είχε στόχο να συστήσει μια μόνιμη λύση εντός τεσσάρων ετών.
Όμως, η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τα 159 μέλη του ΠΟΕ, σημειώνοντας την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για το εμπόριο του οργανισμού από τότε που δημιουργήθηκε το 1995. Διασώζει επίσης τον ΠΟΕ από το χείλος της αποτυχίας και θα αναζωπυρώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να μειώνει τα εμπόδια στο εμπόριο σε όλο τον κόσμο, έπειτα από 12 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων.
Η συμφωνία θα μειώσει τους εμπορικούς φραγμούς και θα επιταχύνει τη διέλευση των εμπορευμάτων από το τελωνείο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και να δημιουργήσει περισσότερες από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί από κάθε χώρα μέλος. «Είναι καλή τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέλη» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Michael Froman.
Γραφειοκρατία

Μια μελέτη από του Peterson Institute of International Economics στην Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η συμφωνία θα εισφέρει 960 εκατ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και θα δημιουργήσει 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, 18 εκατομμύρια από αυτές σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η συμφωνία περικόπτει τη γραφειοκρατία στα τελωνεία σε όλο τον κόσμο, παρέχει βελτιωμένους εμπορικούς όρους προς τις φτωχότερες χώρες και επιτρέπει στις αναπτυσσόμενες χώρες να πλαισιώσουν τους συνήθεις κανόνες σχετικά με τις γεωργικές επιδοτήσεις, αν προσπαθούν να θρέψουν τους φτωχούς.
Οι υπουργοί είχαν συγκεντρωθεί με μια σαφή προειδοποίηση, ότι η μη επίτευξη συμφωνίας στο Μπαλί θα μετατρέψει τον ΠΟΕ σε έναν άσχετο οργανισμό και θα προκαλέσει μια βιασύνη προς τις περιφερειακές και διμερείς εμπορικές συμφωνίες.
Η συμφωνία ήρθε σχεδόν 20 χρόνια μετά την ημέρα ενός παρόμοιου αγωνιώδους συμπεράσματος, σε έναν άλλο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων: τις συνομιλίες για τη συμφωνία δημιουργίας του ΠΟΕ, που ολοκληρώθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου του 1993. Αυτή ήταν η τελευταία παγκόσμια συμφωνία εμπορίου.
Η συνάντηση του Μπαλί ήταν επίσης αξιοσημείωτη για την έλλειψη των διαδηλώσεων ενάντια στον ΠΟΕ σε σύγκριση με τις οδομαχίες που σημειώθηκαν όταν οι υπουργοί συναντήθηκαν στο Σιάτλ, πριν από 14 χρόνια. Η συμφωνία του Μπαλί θα βοηθήσει στην ανανέωση της εμπιστοσύνης στην ικανότητα του ΠΟΕ να διαπραγματεύεται παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες, αφού επανειλημμένα απέτυχε να επιτύχει μία συμφωνία στο Γύρο της Ντόχα, που ξεκίνησε το 2001 και αποδείχθηκε εξαιρετικά φιλόδοξος. Καθώς ο Γύρος της Ντόχα βάλτωσε, η δυναμική μετατοπίστηκε από τις παγκόσμιες εμπορικές συμφωνίες προς τις περιφερειακές συμφωνίες, όπως η Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού που διαπραγματεύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με άλλες 11 χώρες και μια παρόμοια συμφωνία που επιδιώκει διμερώς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

http://www.reuters.com/article/2013/12/07/us-trade-wto-idUSBRE9B505220131207

Keywords
Τυχαία Θέματα