Ιστορικό τηλεφώνημα Ομπάμα-Ρουχανί

Στην Τεχεράνη, το τηλεφώνημα Ομπάμα-Ρουχανί είναι εξίσου καλό με μια χειραψία, σχολιάζουν οι New York Times.


Η νύχτα είχε πέσει στην ιρανική πρωτεύουσα, όταν ο Χασάν Ρουχανί, ο νέος πρόεδρος του Ιράν, έστειλε ένα μήνυμα μέσω του διάσημου πλέον λογαριασμού του στο Twitter: μόλις είχε τελειώσει το τηλεφώνημα με τον Πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος τον κάλεσε.
«Αυτό είναι φανταστικό», δήλωσε ο μηχανικός Armin Kay,

αντιδρώντας στην είδηση​​. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι ο Ομπάμα ανέλαβε την πρωτοβουλία. Αυτό θα περάσει ως κάτι θετικό στην ηγεσία μας».

Ήταν η πρώτη άμεση συνομιλία μεταξύ των ηγετών του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Στο Ιράν, πολλοί είχαν απογοητευτεί όταν ο Ρουχανί δεν εμφανίστηκε την Τρίτη σε ένα γεύμα των Ηνωμένων Εθνών, όπου αναμενόταν να κάνει χειραψία με τον Ομπάμα. Αλλά το τηλεφώνημα της Παρασκευής, καθώς ο Ρουχανί κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στο Ιράν, μετά από τέσσερις ημέρες πυρετώδους διπλωματίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν σχεδόν εξίσου καλό με μια χειραψία.
«Μετά τη θετική συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, την Πέμπτη, αυτό ήταν προβλέψιμο» σχολιάζει ο Amir Mohebbian, πολιτικός σύμβουλος του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αναφερόμενος στη συνάντηση του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον Τζον Κέρι. «Αυτό ήταν ένα ευγενικό αντίο, ένα ευχαριστώ για όλη τη θετικότητα από το Ιράν». Αν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τον επόμενο μήνα πάνε καλά, είπε, « θα μπορούσαμε να δούμε και μια συνάντηση».
Ένας άλλος αναλυτής από το περιβάλλον του Ρουχανί χαρακτήρισε το τηλεφώνημα από τον Ομπάμα ως «το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να έχει γίνει». Ο αναλυτής, Nader Karimi Joni, ο οποίος εργάζεται ως δημοσιογράφος και έχει φυλακιστεί επειδή αντιτίθεται στους σκληροπυρηνικούς, δήλωσε ότι το τηλεφώνημα ήταν ένα «προφορικός αποχαιρετισμός για έναν VIP επισκέπτη, παρόμοιος με το να είχε δει τον Ρουχανί προσωπικά».
Το επίσημο ειδησεογραφικό δίκτυο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έδειξε τη συνάντηση Ζαρίφ-Κέρι, αλλά μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής δεν είχε αναφέρει την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων. Το Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων της κυβέρνησης, ωστόσο, παρουσίαζε εμφανώς την είδηση ​​στο Web site του. «Ενώ ο πρόεδρος Ρουχανί έφευγε από τη Νέα Υόρκη για την Τεχεράνη, ο Πρόεδρος Ομπάμα τον κάλεσε και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη εύρεσης μιας γρήγορης λύσης για το πυρηνικό πρόβλημα», ανέφερε. «Ανέφεραν επίσης το υπόβαθρο για την εξεύρεση λύσεων σε άλλα ζητήματα και τη συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα. Και οι δύο πρόεδροι ζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών τους να ανοίξουν το δρόμο για τη συνεργασία».
Ορισμένοι Ιρανοί δήλωσαν ότι η άμεση πρακτική επίπτωση του τηλεφωνήματος θα μπορούσε να είναι η αύξηση στην αξία του νομίσματος του Ιράν, του ριάλ, το οποίο έχει αποδυναμωθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου τους τελευταίους μήνες, λόγω των συσσωρευμένων οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την αντιμετώπιση της πυρηνικής αντιπαράθεσης.

Η επίσκεψη του Ρουχανί στα Ηνωμένα Έθνη και η προσέγγισή του προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχαν την καθολική έγκριση και αποδοχή στο Ιράν, όπου υπάρχει καχυποψία για τα κίνητρα της Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας προσευχής της Παρασκευής στην Τεχεράνη, μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές μορφές της χώρας, ο Αγιατολάχ Μαχμούντ Εμανί Κασχανί, επανέλαβε τα λόγια του Ομπάμα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να αλλάξουν την ιρανική κυβέρνηση. «Όλοι γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να ανατρέψουν το ισλαμικό σύστημα. Αυτά είναι μόνο πομπώδη λόγια» δήλωσε ο αγιατολάχ, ο οποίος διορίστηκε από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Πριν από τις προσευχές, ο επίσημος ιμάμης αναφέρθηκε στα «διπλά πρότυπα του Ομπάμα», που είχαν ως αποτέλεσμα τη γνωστή αντίδραση από το πλήθος: «Θάνατος στην Αμερική».

Η φαινομενικά συναρπαστική δυναμική της διπλωματίας, μετά από δεκαετίες εχθρότητας και καχυποψίας, σαφώς προκάλεσε έκπληξη σε κάποιους Ιρανούς. «Τα πράγματα προχωράνε πολύ-πολύ γρήγορα, πιο γρήγορα από το αναμενόμενο» δήλωσε ο Mostafa Afzalzadeh, δημοσιογράφος σε συντηρητικά έντυπα. «Είναι συγκλονιστικό. Είμαι πραγματικά περίεργος να δω τι θα πουν αύριο». Άλλοι ήταν πιο φιλοσοφικοί, ακόμη και λίγο ασεβείς, σχετικά με τη δυνατότητα της συμφιλίωσης. Ορισμένοι Ιρανοί αστειεύτηκαν ότι μια συζήτηση μεταξύ των δύο προέδρων θα είναι μεταξύ του Χασάν και του Χουσεΐν, εννοώντας το μικρό όνομα του Ρουχανί και το μεσαίο όνομα του Ομπάμα. Και τα δύο ονόματα είναι σεβαστών αγίων στη σιιτική μουσουλμανική πίστη.

http://www.nytimes.com/2013/09/28/world/middleeast/in-iran-phone-call-reaction.html?hp&_r=0

Keywords
Τυχαία Θέματα