Κ. Μητσοτάκης: Η λύση σε δόσεις με τα Σκόπια είναι επικίνδυνη

22:10 1/2/2018 - Πηγή: Antinews

Εμφατικό είναι το "όχι" που αναφωνεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον κατακερματισμό της λύσης με τα Σκόπια. Από τον Πύργο της Ηλείας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε νομούς της Πελοποννήσου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ μίας ενιαίας και αδιαίρετης συμφωνίας, επισημαίνοντας πως κάθε είδους…σαλαμοποίηση όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνει δεκτή, αλλά είναι και εθνικά επικίνδυνη. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφέστατα

μηνύματα τόσο προς τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, όσο και προς το γειτονικό κράτος, ενώ τρία εικοσιτετράωρα πριν το συλλαλητήριο της Αθήνας κατέδειξε πως η αξιωματική αντιπολίτευση αφουγκράζεται τη φωνή κάθε πολίτη στο μείζον ζήτημα του ονοματολογικού της πΓΔΜ.

"Θέλω να τονίσω, προς όλες τις πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδος: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη. Λύση σε δόσεις με την Ελλάδα να πληρώνει τοις μετρητοίς όχι μόνο δεν θα γίνει δεκτή, αλλά είναι επικίνδυνη. Για να πω ακόμη πιο απλά, η συμφωνία είτε θα είναι συνολική είτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η ΝΔ είναι η μεγάλη πατριωτική Παράταξη του τόπου. Για να λύσουμε το ζήτημα των Σκοπίων δίνουμε μάχες από τις αρχές τις 10ετίας του ’90 μέχρι σήμερα. Συχνά σε δύσκολες συγκυρίες και με κόστος για μας τους ίδιους. Διότι εμείς πραγματικά επιδιώκουμε λύση. Δεν εκμεταλλευόμαστε εθνικά ζητήματα για μικροκομματικούς σκοπούς. Δε θα ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δε θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και δεν θα γίνουμε συνεργοί σε μια μεθόδευση που πληγώνει τη χώρα και την ψυχή των Ελλήνων. Μαθήματα από τους σημερινούς κυβερνώντες δεν δεχόμαστε. Γιατί τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το 2008, όταν δίναμε την εθνική μάχη στο Βουκουρέστι, μας ζητούσαν να αναγνωρίσουμε τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με το βλέμμα στραμμένο στην προσεχή Κυριακή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (εγκάλεσε και πάλι το κυβερνητικό οικοσύστημα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για μικροπολιτική εκμετάλλευση και διχασμό των κομμάτων και των πολιτών) σημείωσε πως οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να διαπραγματευτεί το οτιδήποτε.

"Σεβόμαστε και όσους πολίτες επιλέξουν να πάνε στα συλλαλητήρια, και όσους επιλέξουν να μην πάνε. Σεβόμαστε κάθε επιλογή. Αυτό που δεν είναι σεβαστό και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό, είναι να βγαίνει το παρακράτος του Ρουβίκωνα, να απειλεί με επεισόδια και η Κυβέρνηση να κοιτάζει απαθής. Δεν το λέω τυχαία αυτό στον κ. Τσίπρα γιατί τα λάθη του και σε αυτό το θέμα είναι ασυγχώρητα. Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός, πριν ακόμη αρχίσει τη διαπραγμάτευση θα διασφάλιζε ότι η άλλη πλευρά θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να βρεθεί λύση. Ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ιδιαίτερα καυστικός κατά των δύο εταίρων της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι αντίθετες θέσεις της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου αποτελούν "άθλια πολιτική συμπαιγνία σε κοινή δημόσια θέα". Έκανε, δε, λόγο για "κατάντια της χώρας" να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τιμόνι της μία "τόσο ανεύθυνη κυβέρνηση", επικεντρώνοντας τα πυρά του κατά του κ. Τσίπρα.

"Αντί να βελτιώσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου και να πάει ένα βήμα παραπέρα τις εθνικές επιδιώξεις, είναι έτοιμος να κάνει βήματα πίσω. Αντί να θέσει πρώτα το ζήτημα του αλυτρωτισμού - πριν καν μπει στη συζήτηση για το όνομα - το είχε αφήσει εντελώς απ’ έξω. Και το έθεσε μόνο όταν εμείς το επισημάναμε, με ένταση. Αντί να απαιτήσει δεσμεύσεις στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, για να φανεί αν πραγματικά πληρούνται οι προϋποθέσεις λύσης από την άλλη πλευρά, είναι έτοιμος να δώσει ανταλλάγματα δημιουργώντας τετελεσμένα. Αντί να ξεκόψει εξαρχής κάθε αναφορά σε "μακεδονικό έθνος", το οποίο αποτελεί τη βάση της αλυτρωτικής προπαγάνδας, το αφήνει να υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. Και το βασικότερο: Αντί να απαιτήσει λύση - πακέτο, φαίνεται έτοιμος να δεχτεί την τμηματική επίλυση των διαφορών. Να υποχωρήσει, δηλαδή, από τώρα σε αυτά που αποτελούν τα δικά μας διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, όπως η ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς, για να πάρει ως αντάλλαγμα κάποιες διαβεβαιώσεις, που εύκολα μπορούν να αλλάξουν αργότερα", επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

-Νέα ανοίγματα

Και σε αυτή τη νέα ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να κινηθεί σε momentum ανοιγμάτων του κόμματος προς άπαντες τους ψηφοφόρους. Το βλέμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σε τέμπο όπως αυτό του Συνεδρίου διεμήνυσε ότι η ΝΔ έχει κάνει την αυτοκριτική της, στρέφεται (κατά κύριο λόγο) σε εκείνους που δεν ψήφισαν τη "γαλάζια" παράταξη στις προηγούμενες κάλπες. "Σε αυτόν τον αγώνα σας καλώ όλους. Τους παλιούς φίλους. Αλλά και όσους δεν μας επέλεξαν στις τελευταίες εκλογές. Σας ζητώ να μας εμπιστευθείτε. Σας το ζητώ όχι με την έπαρση αυτού που εμφανίζεται ως αλάνθαστος. Αλλά με την αυτογνωσία εκείνου που διδάσκεται από τα σφάλματά του. Ελάτε μαζί μας. Την απάτη του ΣΥΡΙΖΑ τη ζήσαμε. Ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Ώρα να απαλλαγούμε από αυτή την ανίκανη, ανέντιμη και ανήθικη Κυβέρνηση. Από αυτούς που φτωχοποίησαν τη χώρα. Αυτούς που χτίζουν καθεστώς επενδύοντας στη δυστυχία των Ελλήνων", είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

-Κλειδί η μείωση των φόρων. Καμία απόλυση στο Δημόσιο

Στοχεύοντας ευθέως στην ολική επαναφορά σε ατζέντα οικονομίας και καθημερινότητας (η ανησυχία για το ζήτημα των Σκοπίων πάει να σκεπάσει την επικαιρότητα, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του) ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέδειξε πως δε θα ρίξει…νερό στο μύλο της κυβερνητικής επιχείρησης για αυτό που οι "γαλάζιοι" βαφτίζουν μετατόπιση της προσοχής από τη ζοφερή πραγματικότητα.

"Δεσμεύομαι ότι το άσυλο θα αποκατασταθεί στην πραγματική του έννοια…Στη Δικαιοσύνη, είμαστε στην τελευταία θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την ταχύτητα απονομής της. Όσο και αν η κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από ένα παρακράτος συμφερόντων, προσπαθεί να δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα για τα πράγματα, οι πολίτες, που ζουν στην πραγματικότητα, ξέρουν ότι η ζωή τους γίνεται χειρότερη. Και γνωρίζουν πως όσο οι ίδιοι είναι παγιδευμένοι, οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από αυτή την κυβέρνηση είναι οι κομματικοί της φίλοι και τα στελέχη του μηχανισμού της", σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως το σχέδιο της παράταξης για το "αύριο" της χώρας κινείται σε δύο άξονες:

-Την απελευθέρωση της ενεργητικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας.

-Τη διάχυση της ευημερίας σε ολόκληρη την κοινωνία

"Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες και καλύτερες δουλειές. Με ιδιωτικές επενδύσεις. Αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας συνολικά και κάθε περιφέρειας ξεχωριστά. Με μείωση των φόρων. Είναι δέσμευσή μου απόλυτη, κατηγορηματική, αδιαπραγμάτευτη. Ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, οι φόροι μερισμάτων, οι ασφαλιστικές εισφορές, θα μειωθούν. Όχι μόνο για να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών, αλλά για να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί η οικονομία…Ο δημόσιος τομέας θα βελτιωθεί. Απολύσεις δεν θα γίνουν. Το λέω καθαρά και ξάστερα. Αξιολόγηση όμως θα υπάρχει. Για να ξέρουμε που πηγαίνει και τι τόπο πιάνει το κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Και για να επιβραβεύονται οι πολλοί άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι που σήμερα ασφυκτιούν σε ένα καθεστώς ισοπέδωσης προς τα κάτω", τόνισε.

-Επίθεση στην κυβέρνηση

Ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τα τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανέφερε πως μπορεί οι δύο εταίροι να έκαναν ευκολότερη τη ζωή των δανειστών, αλλά έκαναν χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων.

"Πριν μια βδομάδα έκλεισαν τρία χρόνια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Όσα έγιναν πριν και όσα ήρθαν μετά αποτελούν μια ιστορία ψεύδους, απάτης και ντροπής. Έκαναν πολιτική σπέκουλα επάνω στην κρίση και την απόγνωση της κοινωνίας. Ξύπνησαν μίση και πάθη που είχαμε αφήσει πίσω εδώ και δεκαετίες. Έπαιξαν με τη χώρα και τη χρέωσαν εκατό δισεκατομμύρια. Ήρθαν στην κυβέρνηση ως δήθεν προστάτες των πιο αδύναμων. Και στις μέρες τους οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι. Αλλά και περισσότεροι. Αύξησαν τους φόρους. Μείωσαν τις συντάξεις. Πετσόκοψαν το ΕΚΑΣ. Έκοψαν επιδόματα. Σήμερα, ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία. Ξεκίνησαν πλειστηριασμοί, ακόμα και πρώτης κατοικίας. Ήρθαν, υποτίθεται, για να πολεμήσουν το σύστημα και έγιναν οι ίδιοι το χειρότερο καθεστώς. Η συναλλαγή τους με κάθε λογής συμφέροντα είναι πια φανερή και απροκάλυπτη. Ξαναέβαλαν τους μεσάζοντες στα εξοπλιστικά. Μείωσαν τους ελέγχους και τα έσοδα από εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων. Προσπαθούν να ελέγξουν τα Μέσα Ενημέρωσης με παρασκηνιακές πιέσεις και σκοτεινούς εκβιασμούς. Επιτρέπουν στους βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου να φοροδιαφεύγουν για να έχουν τη στήριξη των Μέσων Ενημέρωσης που εκείνοι ελέγχουν", επεσήμανε.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα