Κ. Μητσοτάκης: Βαθιά προβληματική για τις ελληνουτουρκικές σχέσεις η κράτηση των αξιωματικών

Μήνυμα στην Άγκυρα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, στέλνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. "Επιμένω στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Έχει μετατραπεί σε βαθιά προβληματική κατάσταση για τις σχέσεις των δύο κρατών. Θέτει σε κίνδυνο την αμοιβαία προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών. Για να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας πρέπει να υπάρχει άμεσα αλλαγή συμπεριφοράς από την Τουρκία, η οποία πρέπει να ξεκινήσει από την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών", τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής

αντιπολίτευσης, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εμφατικά το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο τετ α τετ με τους ηγέτες του ΕΛΚ. Εστίασε, μάλιστα, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην ΑΟΖ της Κύπρου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει συνολική κατανόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα ζητήματα που θέτει και η Αθήνα και η Λευκωσία για την προκλητικότητα της Άγκυρας. "Η αλλαγή στάσης της Τουρκίας θα ήταν καλό να αποτυπωθεί και στη σύνοδο της Βάρνας", είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στρέφοντας την κριτική του προς τους ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητους Έλληνες, ανέφερε πως η αντίφαση στα ελληνοτουρκικά (με αφορμή και τους δύο Έλληνες αξιωματικούς) χαρακτηρίζει την κυβέρνηση. "Ας αποφασίσει η κυβέρνηση εάν είναι ένα διμερές ήσσονος σημασίας επεισόδιο ή πρέπει να κινητοποιήσουμε και άλλες δυνάμεις. Η αντίφαση τους χαρακτηρίζει. Εγώ ζητάω ανοιχτά τη στήριξη των εταίρων μας, για να λυθεί αυτό το ζήτημα και να μπούνε οι ευρωτουρκικές σχέσεις σε πιο καλές βάσεις", ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. "Το θέμα είναι πώς θα χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης…Εκφράζω την ευχή να μη δούμε περαιτέρω κλιμάκωση που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός", πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε πως δεν τίθεται ζήτημα αναβολής για τη σύνοδο της Βάρνας. "Αυτό που ζητάω είναι η στήριξη της Ευρώπης μέσα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Η σύνοδος στη Βάρνα θα γίνει και ελπίζω να έχει αποτελέσματα", ήταν η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη.

Εστιάζοντας στα του ονοματολογικού των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναρωτήθηκε δηκτικά ποιοι είναι αυτοί που βάζουν το…κάρο μπροστά από το άλογο. Παράλληλα, στάθηκε και πάλι στην ξεκάθαρη στάση της οδού Πειραιώς. "Πρώτα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση από τα Σκόπια ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους και θα απαλείψουν όλες τις εκφράσεις αλυτρωτισμού. Εμείς παραμένουμε συνεπείς. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του προσέρχονται, χωρίς ξεκάθαρη θέση, χωρίς εθνική γραμμή, χωρίς τη στήριξη του εταίρου του. Ο κ. Τσίπρας είναι υπεύθυνος γιατί δεν προσπάθησε να δημιουργήσει αρραγές εσωτερικό μέτωπο στο ζήτημα της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων", τόνισε, ενώ δεν έκανε πρόβλεψη εάν η λύση στο ονοματολογικό είναι κοντά η υπάρχει αδιέξοδο.

"Το πλαίσιο μας είναι σωστό και συντάσσεται και με το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών για τον τρόπο που πρέπει να λυθεί. Θέλω να θυμίσω μία φράση, που είχα πει και στους τομεάρχες. Δε θα διχάσουμε τους Έλληνες πάνω στο θέμα αυτό, για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς", επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έστρεψε τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου, όταν ερωτήθηκε εάν είναι αργά για συναίνεση στα εθνικά ζητήματα. "Ο αέρας των Βρυξελλών διευκολύνει να σκεφτόμαστε πιο υπερβατικά. Να σας θυμίσω ποιος προκαλεί με λόγια και πράξεις ακραία πόλωση στην Ελλάδα που δε διευκολύνει εξεύρεση συναινέσεων, οι οποίες είναι πάντα χρήσιμες. Μέσα σε αυτό το κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση, οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης στα εθνικά θέματα καθίσταται δυσχερής. Για να διαμορφώνουμε κοινή στρατηγική θα πρέπει να υπάρχει διάθεση να αφήνουμε τις αντιπαραθέσεις και να κοιτάξουμε τα μεγάλα. Δε βλέπω αυτή τη διάθεση από την κυβέρνηση. Εγώ όταν είμαι στο εξωτερικό φοράω φανέλα εθνικής Ελλάδας", επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ερχόμενος στην οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε το αφήγημα της κυβέρνησης περί της "καθαρής εξόδου" ως το "επόμενο μεγάλο βρώμικο ψέμα Τσίπρα". Παράλληλα, έκανε λόγο για τυπική λήξη του προγράμματος, σημειώνοντας ότι τα μέτρα του 2019 και του 2020 είναι ψηφισμένα. Όπως και τα υψηλά πλεονάσματα.

Κληθείς να σχολιάσει εάν το 2018 θα είναι έτος εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: "Το ελπίζω. Εξακολουθώ να πιστεύω πως όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Έχουμε δικαιωθεί στις προβλέψεις μας για τις αντιλήψεις της κυβέρνησης", ανέφερε και σημείωσε ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά στην άσκηση της αντιπολίτευσης από τη Νέα Δημοκρατία. "Από την πρώτη στιγμή που εξελέγην πρόεδρος, έχει γίνει προσπάθεια όχι μόνο να αλλάξει το κόμμα, αλλά να παράξει ουσιαστικό και δομημένο λόγο. Κανένα κόμμα δεν έχει καταθέσει τόσες προτάσεις για ένα τόσο μεγάλο εύρος πολιτικής. Γυρίζω την Ελλάδα και κανείς δε θίγει τα ζητήματα της Novartis ή των σκανδάλων. Με ρωτούν για δουλειές, επενδύσεις, φόρους εισφορές. Σε αυτά θα πρέπει να προσφέρουμε εμείς απαντήσεις, να μιλάμε θετικά και για το αύριο. Η ΝΔ εκφράζει το αισιόδοξο αύριο αυτής της Πατρίδας. Χρειαζόμαστε άλμα στην οικονομία, αλλά και στους θεσμούς. Η ευθύνη για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα βαραίνει τον κ. Τσίπρα…Θα μιλάω πολύ περισσότερο θετικά και πολύ λιγότερο θα ασκώ κριτική στην κυβέρνηση. Δε θα αλλάξει ο πολιτικός μας λόγος πηγαίνοντας προς τις εκλογές", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, οι πολίτες δε θα καταδικάσουν μόνο τον κ. Τσίπρα, αλλά θα στηρίξουν εμφατικά τη "γαλάζια" πρόταση. "Δεν αρκούμε στη λογική του ώριμου φρούτου. Θέλω οι πολίτες να μας εμπιστευτούν πραγματικά", είπε και εξέφρασε, εκ νέου, την ανησυχία του για την υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας. "Υπάρχει ευθεία σχέση ανάμεσα στην ποιότητα των θεσμών και στην οικονομία", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως οι καλές σχέσεις που θέλουμε να έχουμε με τη Ρωσία δεν πρέπει να μας οδηγούν σε παρεκκλίσεις από την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη Ρωσία. Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο στοιχείο ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει το ζήτημα με αλληλεγγύη.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα