Και το νέο μνημόνιο θα έχει την τύχη του πρώτου!

Όποιος στα σοβαρά ελπίζει ότι το νέο μνημόνιο θα βγάλει την Ελλάδα από τη σημερινή κρίση (στην οποία τα μέγιστα συνετέλεσαν οι πολιτικές του μνημονίου) είναι μάλλον εκτός τόπου και χρόνου.

Τον προκαλώ να φέρει, έστω μια αξιόπιστη μελέτη που να το αποδεικνύει. Εκτός από τους επιπόλαιους σχεδιασμούς της Τρόϊκα (οι οποίοι όλοι έπεσαν έξω και αυτός είναι ένας βάσιμος λόγος για να τις αγνοούμε) , δεν έχω διαβάσει ή ακούσει κανέναν που να συμμερίζεται

την άποψη αυτή.

Η πιο ηχηρή επιβεβαίωση ήταν η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ που επιβεβαιώνει την βαθιά ύφεση στην οποία έχει πέσει η ελληνική οικονομία: «Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8% το α΄τρίμηνο, 7,3% το β΄τρίμηνο, 5% το τρίτο τρίμηνο, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, και βυθίστηκε κατά 7% το τελευταίο τρίμηνο.Σε ετήσια βάση (το 2011 σε σχέση με το 2010) η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8%.»

Υπενθυμίζω ότι  σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της Τρόϊκα, που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Ι, η Ελλάδα έπρεπε να είχε ήδη βγεί στις αγορές και η οικονομία της να βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης! Τώρα η …έξοδος μετατίθεται για το 2020 και η ανάκαμψη για το 2013! Και βλέπουμε!

Δεν έχουν παρά να διαβάσουν τις χθεσινές δηλώσεις του Β. Σόϊμπλε, που αμφιβάλλει, άν το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο και μετά τα νέα μέτρα!

Μα, αν είναι  έτσι, τότε γιατί ο Αντώνης Σαμαράς είπε το «ναί»;

Δυο χρόνια τώρα  η ΕΕ, αλλά και τα ξένα ΜΜΕ φορτώνουν την ευθύνη της αποτυχίας του  προγράμματος της Τρόϊκα στην άρνηση του Προέδρου της ΝΔ να στηρίξει το Μνημόνιο.  

Ακόμα και σήμερα, μετά την ψηφορορία της Κυριακής, μετά τη διαγραφή 21 βουλευτών, η Wall Street, αμφιβάλλει για τις προθέσεις του κ. Σαμαρά και επισημαίνει : « Αντώνης Σαμαράς, ο άνθρωπος που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, προχώρησε σε δημόσιες δηλώσεις που δείχνουν κάθε άλλο παρά ολόθερμη στήριξη του προγράμματος».

Δεν ξέρω τι άλλο περιμένουν από τον Πρόεδρο της Ν.Δ.; Να βγαίνει κάθε βράδυ στην τηλεόραση και να διαβάζει σελίδες του Μνημονίου;

Προσωπικώς, θεωρώ το  «ναί» του Προέδρου της Ν.Δ. ως ένα τακτικό ελιγμό. Τίποτα περισσότερο.  Είμαι πεπεισμένος περί αυτού.

Από εδώ και στο εξής απομένει να διαπιστώσουμε την ειλικρίνεια των προθέσεων των εταίρων μας. Η Ελλάδα υλοποιεί  το βιαιότερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε ποτέ στην Ευρώπη. Και το πρόγραμμα αυτό δεν είναι μόνο αβάσταχτο, είναι και καταστροφικό.

Μετά την ψηφοφορία της Κυριακής η «μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο» των εταίρων μας. Αν συνεχίσουν  «να διυλίζουν τον κώνωπα», σημαίνει ότι μάλλον δεν ενδιαφέρονται για τη σωτηρία της χώρας μας και πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο.

Όμως, ανεξαρτήτως των προθέσεων και της υστεροβουλίας των εταίρων μας, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη και αφού προηγηθούν εκλογές, να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο και βιώσιμο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση.

Τα μνημόνια, νέα και παλιά, ε

Keywords
Τυχαία Θέματα