“Κατάσταση πολέμου” – Οι ψευτοπαλληκαριές του Κιμ Γιονγκ Ουν

Οι καθημερινές ρητορικές εκρήξεις δείχνουν ότι κάτι πάει εντελώς στραβά στη Βόρεια Κορέα, γράφει ο Gordon G. Chang.

Το Σάββατο, η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι «εισέρχεται σε κατάσταση πολέμου» με τη Νότια Κορέα. Προηγήθηκε η δήλωση του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν την Παρασκευή, ότι «έχει έρθει η ώρα για να τακτοποιήσουμε τους λογαριασμούς με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ

εν όψει της κατάστασης που επικρατεί». Το αγόρι- ηγέτης, ο Κιμ είναι μάλλον 29- δεν άφησε καμία αμφιβολία για το τι εννοούσε. Παράλληλα, υπέγραψε μια διαταγή για να «χτυπήσει αλύπητα» τις ΗΠΑ και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της στην περιοχή του Ειρηνικού. Αυτό είναι, φυσικά, παράφορο, αλλά τα σκληρά λόγια έρχονται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή. Το αφύσικο κυβερνόν καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είναι σε σύγχυση και έτσι η κατάσταση θα μπορούσε σύντομα να βγει εκτός ελέγχου.

Κάθε χρόνο, η Πιονγκγιάνγκ κάνει στομφώδεις απειλές πριν από τις στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας. Στη συνέχεια, όταν οι ασκήσεις αρχίζουν, οι Βορειοκορεάτες ησυχάζουν. Φέτος, όμως, το ξέσπασμα συνεχίστηκε και οι λέξεις γίνονται όλο και πιο ολέθριες. Αυτό το μήνα, για παράδειγμα, η Πιονγιάνγκ ακύρωσε την ανακωχή που έληξε τον Πόλεμο της Κορέας και απείλησε με επιλεκτικά πυρηνικά χτυπήματα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι καθημερινές ρητορικές εκρήξεις δείχνουν ότι κάτι είναι τρομερά λάθος στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Ο νεαρός Κιμ ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2011, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Γιονγκ Ουν δεν είχε χρόνο για να εγκαταστήσει αξιωματούχους πιστούς σε αυτόν ή να μάθει την περίπλοκη ισορροπία που απαιτείται για να κρατήσει τα τέσσερα στοιχεία του καθεστώτος – στρατό, μηχανισμό ασφάλειας, κόμμα και οικογενειακό κύκλο του Κιμ-στην σωστή ευθυγράμμιση.

Ως αποτέλεσμα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, που πλέον χαιρετούν ως «Ανώτερο διοικητή», χρειάστηκε να στηριχθεί στους δύο συγγενείς για υποστήριξη, την θεία Κιμ Κιονγκ Χούι και τον σύζυγό της, Γιανγκ Σονγκ Τάεκ. Όπως αναφέρει ο αναλυτής Bruce Bechtol, θα πρέπει να ανατρέξει κάποιος στο 1949 για να βρει μια στιγμή όπου ένας ηγέτης της Βόρειας Κορέας είχε μια μικρότερη ομάδα υποστηρικτών, απ’ ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει σήμερα.

Αυτό τον καθιστά ευάλωτο, ειδικά επειδή ο Γιανγκ Σονγκ Τάεκ δεν καθαιρεί μόνο αξιωματούχους, αλλά επίσης διαλύει τη δομή της εξουσίας που εφάρμοσε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ευνόησε το στρατό έναντι του Κόμματος των Εργατών της Κορέας, ενώ ο Γιανγκ, που ενεργεί στο όνομα του Κιμ Γιονγκ Ουν, ευνοεί το κόμμα, μειώνοντας τον στρατό. Οι προσπάθειες αυτές – δεν αποτελεί έκπληξη- έχουν αποσταθεροποιήσει την Πιονγιάνγκ. Ο Γιανγκ έχει αφαιρέσει από το στρατό του πολλές από τις πολυπόθητες πηγές εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Περίπου το 70% των ξένων επιχειρήσεων σε νόμισμα της Βόρειας Κορέας πραγματοποιήθηκε από τους ανώτερους αξιωματικούς, υπό τον Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, υπό την κηδεμονία του Γιανγκ, άρχισε να αποκτά τον έλεγχο της επιχείρησης. Ο νέος ηγέτης, για παράδειγμα, έκλεισε τον Taepung International Investment Group που έχει χαρακτηριστεί ως αγωγός του στρατού για επενδύσεις στο εξωτερικό.

Ο Γιανγκ λέγεται επίσης ότι βρίσκεται πίσω από το κλείσιμο του διαβόητου Room 39, του «διεφθαρμένου ταμείου» που ήταν κέντρο κακόφημων δραστηριοτήτων όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, η παραχάραξη του νομίσματος των ΗΠΑ, καθώς και η κατασκευή πλαστών Viagra. Αυτό δεν σημαίνει ότι το καθεστώς Κιμ αποποιείται τις παράνομες δραστηριότητες. Όπως αναφέρουν οι Korea Times, «οι ειδικοί λένε ότι οι εξελίξεις μπορεί να μετατοπίσουν την ευθύνη για την προσέλκυση εξωτερικών χρημάτων για το κόμμα, το οποίο έχει ανανεωθεί μετά τη συγκέντρωση δολοπλόκων υπό τον Κιμ Γιονγκ Ιλ».

Επιπλέον, ο Κιμ και ο Γιανγκ έχουν απολύσει κορυφαίους αξιωματούχους, κυρίως τον Ρι Γιο Χο, σεβαστό αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των δυνάμεων που ήταν ενάντια στον Ρο και εκείνων που του ήταν πιστοί, όταν καθαιρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Ανεξάρτητα από το αν αυτές οι φήμες είναι αληθινές, έχει καταστεί σαφές ότι η απομάκρυνση του δημοφιλούς Ρι από τον Κιμ δεν πολυάρεσε στους κορυφαίους διοικητές. Σε μια περαιτέρω ένδειξη της αναταραχής, ο διάδοχος του Ρι, Χιον Γιονγκ Τσολ, στη συνέχεια υποβιβάστηκε.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να το παρατράβηξε ανατρέποντας ένα βασικό στέλεχος, τόσο που η έντονη ρητορική του σήμερα φαίνεται να είναι σα μια προσπάθεια να κατευνάσει τους στρατηγούς και τους ναύαρχους της παλιάς φρουράς. Ο Κιμ και ο Γιανγκ μπορεί να είναι τα πιο ισχυρά άτομα στην Πιονγκγιάνγκ, αλλά δεν έχουν τον έλεγχο του στρατού και δεν έχουν ισχύ σε άλλα στοιχεία του καθεστώτος. Ως αποτέλεσμα της αταξίας, οι σκληροπυρηνικοί φαίνεται να έχουν αρπάξει τον έλεγχο.

Και δεν κοιτάζουν στην Κίνα, τον μόνο επίσημο σύμμαχό της, για να βοηθήσει ώστε να ηρεμήσει η Βόρεια Κορέα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αγωνίζεται επίσης να ολοκληρώσει μια ταραγμένη μεταβατική ηγεσία. Στην αναταραχή του περασμένου έτους, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός αναδείχθηκε ως η μεγαλύτερη επιρροή της ηγετικής ομάδας.

Οι ανώτεροι αξιωματικοί της Κίνας έχουν διατηρήσει δεσμούς με τους βορειοκορεάτες ομολόγους τους και εξακολουθούν να έχουν απόψεις υπέρ της Πιονγιάνγκ. Ο κινεζικός στρατός, για παράδειγμα, έχει μεταφέρει τουλάχιστον έξι κινητούς εκτοξευτές πυραύλων για τους νέους πυρηνικούς πυραύλους KN-08 της Βόρειας Κορέας, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την ικανότητα Κιμ να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο. Έτσι, αντί να περιορίζουν τους φιλοπόλεμους συμμάχους τους, οι Κινέζοι φαίνεται να τους ενθαρρύνουν.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το Πεκίνο. Και καθώς εκτοξεύει τη μία απειλή μετά την άλλη, ο Κιμ είναι πιο δύσκολο να υποχωρήσει, δεδομένου ιδίως ότι το καθεστώς του έχει χτίσει, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, την νομιμότητά του στη χρήση θανάσιμης δύναμης. Η Βόρεια Κορέα είναι απίθανο να καταφύγει στη βία, ενώ οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας θα συνεχιστούν και η ετοιμότητά τους θα είναι υψηλή. Ωστόσο, σε αυτές τις ρευστές συνθήκες, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Το παράθυρο για τη βία στην κορεατική χερσόνησο είναι πλέον ανοικτό.

thedailybeast

Keywords
Τυχαία Θέματα