Κατατέθηκε ητροπολογία για "σπάσιμο" της Β' Αθηνών - τροπολογία που προαναγγέλλει…επιτροπή για Απόδημους

20:26 6/7/2018 - Πηγή: Antinews

Κατατέθηκαν στην Βουλή οι δύο τροπολογίες με τις οποίες η κυβέρνηση "σπάει" και αναδιαρθρώνει την Β’ Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα προβλέπει αλλαγές σε ό,τι αφορά την Α' και Β' Θεσσαλονίκης, ενώ φέρνει και πρόταση για ψήφο αποδήμων.

Η

τροπολογία για την ψήφο Ελλήνων του Εξωτερικού πάντως είναι κενή περιεχομένου καθώς απλά προβλέπει πως θα συσταθεί μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης μια Επιτροπή η οποία θα φέρει... πρόταση πέντε μήνες μετά (από τη σύστασή της).

Εν τω μεταξύ επί της αρχής θετική στο σπάσιμο της Β' Αθήνας είναι η ΝΔ όπως είπε ο εισηγητής Μάκης Βορίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι υπέρ του "σπασίματος" της Β' Αθηνών είχε ταχθεί σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος πάντως τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία θα καθορίσει συνολικά τη στάση της στο θέμα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για το ζήτημα ρύθμισης της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων "το οποίο είναι ζήτημα ισονομίας και ισοπολιτείας των κατοίκων εξωτερικού" η κυβέρνηση κωφεύει στην πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας. "Έχουμε καταθέσει δύο φορές πρόταση νόμου και δεν την φέρατε. Ούτε το 2016 ούτε το 2018" τόνισε ο κ. Βορίδης στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως η ΝΔ έχει κάνει γνωστό πως θα υπερψηφίσει την κατάτμηση εάν έρθει και η ψήφος Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Την προαναγγελία της κυβερνητικής πρότασης για κατάτμηση εκλογικών περιφερειών και για την ψήφο απόδημων Ελλήνων έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου "Κλεισθένης".

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό εργασιών η επεξεργασία του νομοσχεδίου "Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Εμβάθυνση της Δημοκρατίας - Ενίσχυση της Συμμετοχής - Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι"] - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α - Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ", θα συνεχιστεί με την ακρόαση των Φορέων τη Δευτέρα το πρωί, την κατ’ άρθρων απόγευμα, ενώ η δεύτερη ανάγνωση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει τα πάνω-κάτω σε ό,τι αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έχει ψηφιστεί το αργότερο την επόμενη Παρασκευή καθώς από τις 16 Ιουλίου ξεκινούν τα θερινά τμήματα της Βουλής.

Σε 8 εκλογικές περιφέρειες διαιρείται ο Νομός Αττικής - σε 3 "σπάει" η Β΄Αθηνών - Υποψήφιοι σε τρεις περιφέρειες οι αρχηγοί των κομμάτων

Όπως προκύπτει από την τροπολογία, η Β’ Αθήνας "σπάει" σε τρεις μικρότερες περιφέρειες και το υπόλοιπο Αττικής σε δύο. Επιπλέον, με βάση την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους αρχηγούς των κομμάτων να είναι υποψήφιοι σε τρεις εκλογικές περιφέρειες αντί για δυο που ισχύει σήμερα. Παράλληλα επανακαθορίζονται οι δήμοι που αποτελούν την Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, με βάση την τροπολογία ο Νομός Αττικής διαιρείται σε 8 εκλογικές περιφέρειες:

1) Α’ Αθηνών που αποτελείται από τον Δήμο Αθηναίων

2) Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών που αποτελείται από τους Δήμους: Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου

3) Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών που αποτελείται από τους Δήμους: Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου

4) Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών που αποτελείται από τους Δήμους: Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου

5) Α’ Πειραιά που αποτελείται από τους Δήμους: Αίγινας, Αγκιστριού, Κηθύρων, Πειραιώς, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας – Μεθάνων και Υδρας

6) Β’ Πειραιά που αποτελείται από τους Δήμους: Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περάματος και Σαλαμίνας

7) Α’ Ανατολικής Αττικής που αποτελείται από τους Δήμους: Αχαρνών, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Διονυσίου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπατών – Αρτέμιδος και Ωρωπού

8) Β’ Δυτικής Αττικής που αποτελείται από τους Δήμους: Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Φυλής

Σχετικά με την Θεσσαλονίκη:

1) Α’ Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους Δήμους: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών και Παύλου Μελά

2) Β’ Θεσσαλονίκης που αποτελείται από τους Δήμους: Βόλβης, Δέλτα, Θέρμης, Θερμαϊκού, Λαγκαδά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου.

Κ. Κατσίκης: Διαφωνώ και ανησυχώ για κατάτμηση και για απλή αναλογική

Ως βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής διαφωνώ και ανησυχώ για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής τόνισε πάντως ο κ. Κώστας Κατσίκης, ενώ λίγο νωρίτερα ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε πως οι ΑΝΕΛ είναι υπέρ του νομοσχεδίου Σκουρλέτη.

Όπως είπε ο κ. Κατσίκης, με την κατάτμηση του υπολοίπου ο αριθμός βουλευτών στο υπόλοιπο Αττικής μειώνεται από 15 σε 14. Ο ίδιος έκανε γνωστό πως διαφωνεί και για την καθιέρωση απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Κύριε υπουργέ τροποποιήστε την τροπολογία ώστε τουλάχιστον να μην ισχύσει από τις επόμενες αλλά τις μεθεπόμενες εκλογές" είπε προς τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, διευκρινίζοντας ότι μιλάει ως βουλευτής του υπολοίπου Αττικής.

Επίσης υποστήριξε ότι με το νέο σύστημα τα μικρά κόμματα δεν θα έχουν έδρα και στις δύο νέες περιφέρειες του υπολοίπου Αττικής.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα