Κίνδυνος για τους ασθενείς από παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση της παράνομης εργασίας, που φαίνεται να έχει εισχωρήσει ακόμα και σε μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας. Παράνομες αλλοδαπές, χωρίς νοσηλευτικές γνώσεις, χωρίς τη σχετική άδεια εργασίας αλλά και χωρίς πιστοποιητικό υγείας, καταλαμβάνουν τις θέσεις των νόμιμων αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων σε όλο και περισσότερα θεραπευτήρια της χώρας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών. Ταυτόχρονα πλήττονται οικονομικά οι νόμιμες εργαζόμενες, ενώ υπάρχει μεγάλη μείωση και στις εισφορές του ΙΚΑ.

Η

πρόσφατη σύλληψη οκτώ αλλοδαπών και δύο ημεδαπών που προσέφεραν τις υπηρεσίες αποκλειστικής νοσοκόμας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα εδώ και πολλά χρόνια.

Η ίδια κατάσταση και σε πιο ακραία μορφή φαίνεται να επικρατεί και στο νοσοκομείο του Ρίο. Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Βασιλάκη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Αποκλειστικών Νοσοκόμων, αποκλειστικές από Βουλγαρία καταφθάνουν στον προαύλιο χώρο του θεραπευτηρίου με πούλμαν.

«Ουσιαστικά, η παράνομη εργασία διακινείται μέσω των Ιδιωτικών Γραφείων Συμβούλων Εργασίας, (ΙΓΣΕ), τα οποία, καθώς έρχονται σε επαφή με τους ενδιαφερομένους, τους προωθούν μέσα στην αγορά», τονίζει στον «ΤτΚ» ο κ. Βασιλάκης, ενώ κάνει λόγο για ανοχή από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και από τους προϊσταμένους Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, ενώ αναφέρει πως σχετικές αναφορές στέλνονται συνεχώς και στους αρμόδιους φορείς. «Ακόμα και στον πρωθυπουργό αλλά και στον υπουργό Οικονομικών έχουμε στείλει υπόμνημα με την κατάσταση που επικρατεί», λέει ο κ. Βασιλάκης. Στο υπόμνημα γνωστοποιείται πως όλοι όσοι κινούνται στο χώρο των νοσοκομείων έχουν γίνει μάρτυρες σε σκηνές, όπου «προστάτες» οπλοφορούν και διακινούν οικονομικούς μετανάστες και κυκλοφορώντας στα δωμάτια των ασθενών «ψαρεύουν» πελατεία.

Εν τω μεταξύ, έπειτα από πολλαπλές καταγγελίες για παράνομα κυκλώματα που προωθούν  αποκλειστικές νοσοκόμες-μαϊμού, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου διέταξε σχετική έρευνα.

Χωρίς γνώσεις

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των ασθενών, καθώς, όπως ομολογούν νόμιμοι αποκλειστικοί νοσοκόμοι, έχουν βρεθεί ενώπιον περιστατικών, όπου ασυνείδητοι παράνομοι δίνουν αυθαίρετα ηρεμιστικά φάρμακα αλλά και κάνουν χρήση ιατρικών οργάνων, όπως την τοποθέτηση λεβάιν. «Κάποιος που έχει γνώσεις μπορεί να σώσει την υγεία του ασθενούς. Εκείνες δεν έχουν γνώσεις και μερικές προβαίνουν σε πρωτοβουλίες που μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για τον ασθενή», αναφέρει ο κ. Βασιλάκης. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πιστοποιητικό υγείας για αυτά τα άτομα θέτει ακόμα έναν κίνδυνο. Οι νόμιμες αποκλειστικές κάθε χρόνο προβαίνουν σε εξετάσεις για λοιμώδη νοσήματα, εάν αυτό δεν γίνει, τότε δεν τους ανανεώνεται η άδεια εργασίας τους.

«Μαύρη εργασία» με προμήθεια σε ιδιωτικές εταιρίες

Επειτα από μαρτυρίες, έγινε γνωστό πως αρκετές καταβάλλουν σε ΙΓΣΕ ποσά για την εξαγορά της εργασίας τους. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλά

Keywords
Τυχαία Θέματα