«Κλειδώνουν» το ποσό χρηματοδότησης και ο μηχανισμός επιτήρησης

Στη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες αναμένεται να επιλυθούν όλες οι υφιστάμενες εκκρεμότητες σχετικά με το νέο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας, ώστε αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να «κλειδώσουν» τη συμφωνία.

Μετά την

εκπλήρωση των τριών όρων που είχαν τεθεί στη χώρα μας απομένουν πλέον προς ρύθμιση δύο θέματα, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στους τεχνοκράτες ή αύριο σε πολιτικό επίπεδο στο Γιούρογκρουπ.

Πρόκειται για την οριστικοποίηση του ποσού της στήριξης και την εισαγωγή μηχανισμού εποπτείας που θα διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους από ελληνικής πλευράς. Και στα δύο θέματα οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Συγκεκριμένα, η ανάλυση της Τρόικας για βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί για μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 δείχνει ότι το ποσό των 130 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί κατ’ αρχήν στις 27 Οκτωβρίου δεν επαρκεί, γιατί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι τελικά πολύ μεγαλύτερη από το τότε σενάριο εργασίας. Με τα 130 δισ. ευρώ και το μετά το «κούρεμα» το χρέος θα κυμανθεί το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση, στο 129% του ΑΕΠ.

Με δεδομένο ότι ένα ποσοστό 129% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ, οι εταίροι αναζητούν πρόσθετους πόρους, που θα φέρουν το χρέος στο 120% του ΑΕΠ, οπότε στην περίπτωση αυτή μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 17-18 δισ. ευρώ, ενώ εάν ανεβάσουν το όριο της βιωσιμότητας στο 124% του ΑΕΠ, όπως ζητούν η Κομισιόν και αρκετές χώρες, τότε θα απαιτηθούν περίπου 10 δισ. ευρώ.

Οι πηγές αναζήτησης πόρων είναι τρεις, η πρώτη να αυξηθεί η συνεισφορά των δανειστών, η δεύτερη να γίνει ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών και η τρίτη να συνεισφέρουν έμμεσα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή οι κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Oπως ανέφεραν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η δεύτερη επιλογή, δηλαδή ένα μεγαλύτερο «κούρεμα», θα πρέπει να αποκλειστεί, λόγω της σθεναρής αντίδρασης των ιδιωτών επενδυτών.

Αναφορικά με την αύξηση της συνεισφοράς των δανειστών, αυτή θα μπορούσε να αποφασιστεί έμμεσα. Υπάρχει στο «τραπέζι» και συζητείται η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει λάβει μέχρι τώρα η Ελλάδα από τους εταίρους.

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που υπολείπεται αναμένεται να καλυφθεί από την ΕΚΤ και ενδεχομένως τις κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Αναφορικά με το δεύτερο ανοικτό θέμα, φαίνεται πως η επιδίωξη του γαλλογερμανικού άξονα να θέσει υπό αυστηρή εποπτεία την Ελλάδα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα γίνει πραγματικότητα. Το προανήγγειλε και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης της περασμένης Τετάρτης.

Αύριο θα καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής της απόφασης, ενώ η βασική ιδέα είναι η πρόβλεψη ενός νομικά κατοχυρωμέ

Keywords
Τυχαία Θέματα