Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή

Κλιμακώνεται η βία στη Μέση Ανατολή, με τους Παλαιστινίους να προχωρούν σε αντίποινα για τις αιματηρές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Νωρίτερα σήμερα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας και έπληξαν συγκρότημα διαμερισμάτων στο νότιο

Ισραήλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα. Το πρωί, νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα. Το νέο κύμα βίας ξέσπασε μία μόλις ημέρα μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, Αχμέντ αλ Τζααμπάρι και οκτώ ακόμα Παλαιστινίων.

Παρά το ότι η βία δεν φαίνεται να έχει φτάσει στα επίπεδα προ τετραετίας περίπου, όταν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος είναι προ των πυλών. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα του είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενο επέκτασης των επιθέσεών της ενάντια στη Χαμάς. Η Χαμάς από την πλευρά της, αναφέρει ότι η δολοφονία  του Τζααμπάρι «άνοιξε τις πύλες της κόλασης» για το Ισραήλ.

Στη Γάζα, η είδηση για τον θάνατο του Τζααμπάρι προκάλεσε άμεσα την οργισμένη αντίδραση χιλιάδων Παλαιστινίων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε η σορός του φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Αντίποινα» και «Θέλουμε να χτυπήσετε το Τελ Αβίβ απόψε». Σύμφωνα με την υπηρεσία αντικατασκοπείας του Ισραήλ, «ο Τζααμπάρι έγινε στόχος μίας επιχείρησης για την εξάλειψη της τρομοκρατίας, εξαιτίας της τρομοκρατικής δράσης του, επί δεκαετίες». Ισραηλινοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μία συντονισμένη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή θα συνεχιστούν.

Πυθία 

Πηγή: bbc.co.uk

Keywords
Τυχαία Θέματα