Κοινωνικό μέρισμα: ο παραλογισμός στο μεγαλείο του

Ένα περίεργο πράγμα συμβαίνει πάντα στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης και κρατικού μηχανισμού. Ακόμη και τα καλά πράγματα βρίσκουν τρόπο να τα καταστρέψουν. Ακόμη και τις καλές ειδήσεις τις χαλάνε οι άθλιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η ανικανότητα ή ακόμη και η αδιαφορία.

Και το λέμε αυτό με αφορμή το κοινωνικό μέρισμα και το μπάχαλο που δημιουργήθηκε μόλις πιστώθηκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς χιλιάδων πολιτών. Πώς και

πως περίμεναν κάποιοι το 500άρικο και ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς ούτε ένα ευρώ γιατί οι τράπεζες το κατάσχεσαν είτε για οφειλές σε στεγαστική δάνεια είτε για απλήρωτες κάρτες. Προφανώς όσοι πήραν το επίδομα αυτό είναι φτωχοί, κατεστραμμένοι που δεν είχαν να πληρώσουν δάνεια και άλλες οφειλές. Δεν είναι δηλαδή τζαμπατζήδες. Όπως είναι προφανές ότι το υπουργείο Οικονομικών στο νόμο προβλέπει ρητά ότι είναι παράνομη η κατάσχεση του κοινωνικού μερίσματος για χρέη, όπως κι ότι είναι αφορολόγητο το ποσό.

Γιατί όμως οι τράπεζες έκαναν κατάσχεση σε ορισμένους; Δύο οι λόγοι. Ο πρώτος γιατί κανείς δεν σκέφτηκε να εκδώσει μια ερμηνευτική εγκύκλιο που να λέει ρητά ότι το μέρισμα δεν κατάσχεται. Και ο δεύτερος είναι ότι πολλοί λογαριασμοί είναι συνδεδεμένοι με δάνεια και κάρτες, οπότε μόλις μπήκαν λεφτά το… Σύστημα θα τράβηξε για να πληρωθούν τα χρέη. Γραφειοκρατία δηλαδή και ένα αόρατο σύστημα που χαλάει τις εντυπώσεις για ένα μέτρο που κανείς δεν περίμενε. Δεν είναι και λίγο μετά από τόσα χρόνια κρίσης το κράτος να μοιράζει χρήμα.

Τώρα λένε στους δικαιούχους να ανοίξουν άλλους λογαριασμούς ώστε να μπαίνουν εκεί τα χρήματα. Παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο και αυτό που μένει είναι οι κακές εντυπώσεις. Μα τόσο δύσκολο είναι να σκέφτονται από την αρχή τις συνέπειες των καλών (ή κακών) πράξεων που κάνουν; Γιατί πρέπει ακόμη και σήμερα να μιλάμε για έναν άθλιο κρατικό μηχανισμό που είναι βαρύς και γραφειοκρατικός και στην τελική βασανίζει τον κόσμο;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα