Κομισιόν: Μέτρια πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις - επιτάχυνση για να ενεργοποιηθούν οι παρεμβάσεις στο χρέος

"Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς (πέραν του δημοσιονομικού) είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους" αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας την 1η Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Η Κομισιόν κάνει σαφές ότι η "ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και

συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση. Επισημαίνει επίσης ότι αυτή η 2η έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας "θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους".

Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ.

Σήμερα η Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, αλλά και σειρά εκθέσεων σχετικά με τον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2019 (Ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης για το 2019, Έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης για το 2019, Σχέδιο κοινής έκθεσης του 2019 για την απασχόληση, συστάσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης και γνώμες για τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ευρωζώνης).

Εις βάθος μελέτη

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης (ΕΜΕ) ως ένα από τα κράτη στα οποία θα υπάρξει εμπεριστατωμένη μελέτη για μακροοικονομικές ανισορροπίες. Η Έκθεση εντόπισε 13 κράτη μέλη που θα υπόκεινται σε εμπεριστατωμένη επισκόπηση το 2019. Οι επισκοπήσεις αυτές θα αξιολογήσουν εάν τα κράτη μέλη πράγματι αντιμετωπίζουν μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Επίσης, στις γνώμες για το κατά πόσον τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων (ΣΔΠ) των κρατών μελών της ευρωζώνης για το 2019 είναι σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναφέρεται ότι για δέκα κράτη μέλη - Γερμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Κύπρο, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία και Φινλανδία- "διαπιστώνεται ότι τα ΣΔΠ συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα