Κόντρα Κυβέρνησης- Τραπεζιτών για την επαναγορά των ομολόγων

Πολύ σκληρό παρασκηνιακό παιχνίδι μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, παίζεται τις τελευταίες ώρες καθώς η επαναγορά των ομολόγων θα κρίνει ουσιαστικά και την επιτυχία της απόφασης των Βρυξελλών και την εκταμίευση της δόσης.

Μετά τις πρώτες διαρροές ότι κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης είπε εξοργισμένος ότι η κυβέρνηση τα έκανε… σκ..ά και ότι διαλύονται οι ελληνικές τράπεζες με την επαναγορά, τώρα φαίνεται να υπάρχει μια σύγκρουση με το οικονομικό επιτελείο.

Ο Γ. Στουρνάρας

είπε την Τετάρτη ότι είναι πατριωτικό καθήκον όλων να συμμετάσχουν στην επαναγορά, όμως, οι τραπεζίτες κοιτούν πώς θα γλιτώσουν το νέο έμμεσο κούρεμα που ουσιαστικά θα καταστήσει αναγκαία την αύξηση των κεφαλαίων για ανακεφαλαιοποίηση, επομένως, θα χάσουν κάθε ευκαιρία να παραμείνουν στα χέρια τους και να μην κρατικοποιηθούν.

Η συνάντηση που έγινε την Πέμπτη μεταξύ Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Στουρνάρα κατέληξε όπως αναμενόταν σε ναυάγιο κι ενώ οι μέρες περνάν κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί αυτός ο πόλεμος. Πιθανότατα τη Δευτέρα να δοθεί η ρύθμιση για την επαναγορά, ποιους θα αφορά και σε τι ποσά θα γίνει αυτή.

Σύμφωνα με το Reuters η επαναγορά μπορεί να γίνει σε διαφορετική τιμή, ανάλογα με το ομόλογο ενώ η κυβέρνηση επιβεβαίωνε ότι υπάρχουν συνολικά 20 επιλέξιμα ελληνικά ομόλογα που θα προσφερθούν σε διαφορετικές τιμές. Ένα σενάριο κάνει λόγο για τα 28 σεντς, άλλο ανεβάζει το ποσό μέχρι τα 35 σέντς. Αυτό φυσικά κάνει ευτυχισμένα τα hedge fund που φέρεται να έχουν αγοράσει ακόμη και στα 15-17 σέντς, επομένως θα διπλασιάσουν τα λεφτά τους.

Αναφορικά με τις τράπεζες, φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων με την κυβέρνηση με τους πρώτους να προσπαθούν να γλιτώσουν πάση θυσία την επαναγορά. Ήδη έλαβαν παράταση για τις 17 Δεκεμβρίου για να εκδώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου και εξαμήνου και όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα κλειστεί συμφωνία για τα ομόλογα που κατέχουν και που υπολογίζονται σε 15 δις κι άλλα 8 δις τα ασφαλιστικά ταμεία από τα συνολικά 62 δις που διαπραγματεύονται.

Αν δεν κλειστεί συμφωνία για τα ομόλογα τότε δεν αποκλείεται αναστολή διαπραγμάτευσης των τραπεζικών μετοχών, κάτι φυσικά που μπορεί να διαλύσει τα πάντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Plan B που έχει η κυβέρνηση ώστε να προσελκύσει τις τράπεζες στην επαναγορά είναι η αύξηση της τιμής που θα γίνει η αγορά, ακόμη και πάνω από τα 35 σεντς, έτσι οι μεγαλοτραπεζίτες δε θα μπορούν να αρνηθούν. Ωστόσο, για την ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών ενδεχομένως να υπάρξουν αντιρρήσεις από την τρόικα.

Ωστόσο, ακόμη και να πάρουν μέρος όλα τα ομόλογα θα χρειαστεί και η συνδρομή των ξένων ομολογιούχων. Το πρόγραμμα θα απευθυνθεί και στους ξένους ομολογιούχους που κατέχουν τα ομόλογα των 4 δισ  που είχαν εξαιρεθεί από το Psi του Μαρτίου. Αν η Ελλάδα δανειστεί 9 δις ευρώ μπορεί να εξαγοράσει χρέος 32 δις ευρώ ενώ αν το ποσό ανέβει στα 14 δις τότε το χρέος που θα αγοραστεί μπορεί να φτάσει τα 49 δις ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τόσο το Eurogroup όσο και το

Keywords
Τυχαία Θέματα