Κορονοϊός - Ιδιωτική Εκπαίδευση: Οι γονείς πληρώνουν δίδακτρα, αλλά οι εκπαιδευτικοί στο 800άρι

14:30 1/4/2020 - Πηγή: Antinews

Κομφούζιο -και- στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, εξαιτίας του κορονοϊού.

Από τη μια, γονείς καταγγέλλουν ότι δεν τους γίνεται το παραμικρό "σκόντο" στα δίδακτρα, αφού εξακολουθούν να τους χρεώνουν ακόμα και τις μετακινήσεις των παιδιών τους με λεωφορείο. Κάτι που δεν γίνεται, δεδομένου ότι έχουν απαγορευτεί οι μετακινήσεις από και προς τα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κ.ο.κ.

Από την άλλη, εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, αν και διδάσκουν διαδικτυακά, σε κάποιες περιπτώσεις τους ζητούν να δεχτούν αναστολή της σύμβασής

τους, προκειμένου να πάρουν το κρατικό 800άρι.

Αναμφισβήτητα, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα φροντιστήρια έχουν πληγεί από την πανδημία. Πόσο μάλλον, αφού το πρώτο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση, ήταν η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση έδωσε 800 ευρώ στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στους ιδιοκτήτες.

Όμως, κάποιοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτήριων, όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα, αν και δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς τους και τους εξαναγκάζουν να υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα των 800 ευρώ, τους βάζουν να διδάσκουν εξ αποστάσεως. Και την πίτα όλη, και τον σκύλο χορτάτο, δηλαδή.

Ωστόσο, τα εκπαιδευτήρια, είτε έχουν εισπράξει τα ετήσια δίδακτρα από τους γονείς, είτε συνεχίζουν να εισπράττουν τα μηνιαία.

Έτσι παρουσιάζεται το εξής οξύμωρο: Από τη μια, όσοι εργαζόμενοι δέχονται (ή υποκύπτουν στις πιέσεις) να συναινέσουν, προκειμένου να γίνει αναστολή της σύμβασής τους, πληρώνονται από το κράτος με το 800άρι, από την άλλη, όμως, οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να εισπράττουν από τους "πελάτες" τους τα δίδακτρα. Συχνά, αρκετά "παχυλά". Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα δίδακτρα είναι ετήσια και έχουν ήδη καταβληθεί από τους κηδεμόνες.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ η πλειοψηφία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων φέρεται να έχει προχωρήσει (;) στη διαδικτυακή διδασκαλία, συνεχίζουν να χρεώνουν, σύμφωνα με καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του το Antinews, τα έξοδα ακόμη και για τη μετακίνηση μαθητών και φοιτητών με λεωφορείο. Κι' αυτό, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι δεν γίνονται μεταφορές από και προς τα σχολεία. Κατά τις ίδιες καταγγελίες, μάλιστα, ορισμένοι χρεώνουν την υποτιθέμενη διαδικτυακή διδασκαλία ακόμα και για βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία (!).

Προ ημερών, στις 27 - 3 - 2020, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), σε ανακοίνωσή της, εμφανίστηκε να κάνει λόγο για "ελάχιστα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που επιχειρούν παρανόμως να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών". Αντίθετα, ανέφερε ότι "η μεγάλη πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων πειθάρχησε με το νόμο, καταβάλλοντας τους μισθούς".

Σε κάποιες περιπτώσεις, σημείωνε η ΟΙΕΛΕ, "αναστέλλουν τις συμβάσεις, ενώ οι εκπαιδευτικοί παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Αυτή η κατηγορία σχολείων διαπράττει ποινικό αδίκημα, καθώς παραβιάζεται η ΠΝΠ 14/3/2020 που ορίζει σαφώς ότι οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξ' αποστάσεως υπηρεσίες δεν μπορούν να μπουν στο μηχανισμό στήριξης εργαζόμενων".

Επιπλέον, εξηγούσε, "η μεγάλη πλειονότητα γονέων έχει προπληρώσει, ή συνεχίζει να καταβάλλει δίδακτρα, άρα εν γένει τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πληττόμενες επιχειρήσεις (τα δίδακτρα καταβάλλονται για 12 μήνες και το σχολικό έτος δεν έχει περικοπεί)".

Χτες, ωστόσο, η ΟΙΕΛΕ επανήλθε δριμύτερη και μάλλον πιο ανήσυχη. Το Διοικητικό Συμβούλιό της, μάλιστα, το οποίο "συνεκλήθη εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης", αποφάσισε να "κινηθεί νομικά εναντίον όλων των ιδιωτικών σχολείων που θα προχωρήσουν στην παράνομη ένταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο μηχανισμό στήριξης των εργαζόμενων".

Όσον αφορά τα Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, σημειώνει πως είτε πρέπει να "αναστείλουν εντελώς τη λειτουργία τους και οι εκπαιδευτικοί εντάσσονται στην Εργάνη, χωρίς να παρέχουν καμιά υπηρεσία, είτε να λειτουργούν με εξ' αποστάσεως υπηρεσίες και με τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών σε πλήρη ισχύ".

Η ΟΙΕΛΕ, τέλος, αφήνει αιχμές για τη "μέχρι στιγμής αφωνία των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας", τη στιγμή που δίδουν τη "δυνατότητα σε εκπαιδευτικές μονάδες που εισπράττουν δίδακτρα, να κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εις βάρος της κοινωνίας, των γονέων, των εργαζόμενων".

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός - Ιδιωτική Εκπαίδευση, 800άρι,koronoios - idiotiki ekpaidefsi, 800ari