Κορονοϊός: Έκταση και σοβαρότητα της διασποράς στην Αττική θα φανούν αυτήν την εβδομάδα

Το μέγεθος και η σοβαρότητα της διασποράς του νέου κορονοϊού που οδήγησε στην απόφαση για επιβολή σκληρού lockdown στην Αττική αναμένεται σύμφωνα με τους ειδικούς να φανεί προς το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Οι λοιμωξιολόγοι φοβούνται ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοσοκομείων και αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων, τη στιγμή που ήδη οι πληρότητες σε κλίνες Covid και ΜΕΘ στην πρωτεύουσα είναι σε οριακό σημείο, πλησιάζοντας το 90%, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ο τετραψήφιος αριθμός των νέων διαγνώσεων

και κυρίως η άνοδος του ποσοστού θετικότητας (έφτασε το 2,8% την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου), σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών σε σύγκριση με τα εξιτήρια, επιτείνουν την αγωνία για σημαντική εξάπλωση. Τέλος οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν όπως λένε οι ειδικοί τον περιορισμό της μετάδοσης.

Πού θα επιβάλλεται η διπλή μάσκα

Την ίδια ώρα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων αναμένεται να εισηγηθεί εντός της εβδομάδας για υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας, υφασμάτινης εξωτερικά και ιατρικής από μέσα δηλαδή, σε συγκεκριμένους χώρους. Οι πληροφορίες θέλουν η υποχρεωτική μάσκα να είναι απαραίτητη σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό και κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ, χωρίς όμως να αποκλείονται φαρμακεία.

Όπως σημείωσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα πειραματικής μελέτης που έδειξε ότι για να έχουν ικανή προστασία δύο άνθρωποι οι οποίοι έρχονται σε στενή επαφή, πρέπει απαραίτητα και οι δύο να φοράνε μάσκα. Όταν και οι δυο φοράνε μάσκα η προστασία ανέρχεται στο 84,3%, ενώ η χρήση διπλής μάσκας αυξάνει ακόμα περισσότερο την προστασία στο 96%.

"Όταν βέβαια μιλάνε για χρήση διπλής μάσκας, αναφέρονται στη χρήση ιατρικής μάσκας με υφασμάτινη από πάνω. Και βέβαια, πάντα μιλάμε για καλής ποιότητας υφασμάτινη μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος.

Είναι σημαντικό, όμως, να τονιστεί ότι η μάσκα για να προστατεύει πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να είναι φτιαγμένη από ύφασμα καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις υφάσματος και βέβαια, να γίνεται σωστή χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Για παράδειγμα, πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχει κενό στο πλάι και να γίνει κατανοητό ότι δεν προστατεύουν ικανοποιητικά οι υφασμάτινες μάσκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όλοι τις έχουμε δει, με μονή στρώση υφάσματος. Ενώ οι υφασμάτινες μάσκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να πλένονται συχνά και να σιδερώνονται.

Βέβαια, δεν αρκεί να φοράμε μάσκα, αλλά πρέπει να κάνουμε σωστή χρήση μάσκας. Αυτό που βλέπουμε πάρα πολλές φορές, κόσμος να κυκλοφορεί με την μύτη του απέξω ή με την μάσκα στο σαγόνι, προφανώς δεν προστατεύει ούτε τον εαυτό του, ούτε τους άλλους περισσότερο", είχε σημειώσει στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα