Κουβέλης-Μανιτάκης θέλουν να κάνουν ομελέτα χωρίς να σπάσουν αυγά

Προσπάθεια για… ισοδύναμα της τελευταίας στιγμής επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατόπιν εντολής του Φ. Κουβέλη, να ανακοινώνει σχέδιο για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων αλλά χωρίς απολύσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, μέχρι το 2015 θα υπάρχουν 200.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι όμως θα προκύψουν όχι από απολύσεις αλλά με τρόπους που εκτιμά το υπουργείο ότι θα προκύψουν στην πορεία.

Μη θέλοντας να «σπάσει αυγά» ο κ. Μανιτάκης έκανε τις δικές του εκτιμήσεις οι οποίες ωστόσο βασίζονται στην τύχη. Διότι, όπως λέει, θα φεύγουν κάθε

χρόνο 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι κάνοντας αιτήσεις συνταξιοδότησης συν άλλοι 50.000 που έφυγαν πέρυσι, μας κάνουν 170.000. Ακόμη, θα συνεχιστεί η εξίσωση 1 προς 5 ώστε να μη γίνονται στην ουσία προσλήψεις ενώ θα αποχωρήσουν με εθελουσία και με αναγνώριση πλασματικής τριετίας άλλοι 35.000 υπάλληλοι. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, θα υπερκαλυφθεί η απαίτηση της τρόικας που ζητά 150.000 αποχωρήσεις αλλά ζητά απολύσεις επιτακτικά.

Καλό το σχέδιο αλλά μπάζει από παντού και δείχνει ότι ορισμένοι πιστεύουν ακόμη ότι θα φτιάξουν ομελέτα με τα αυγά ολόκληρα.

Για παράδειγμα, μπορεί να μας απαντήσει κανείς, αυτοί οι 200.000 από που θα πάρουν σύνταξη, ποιος θα τους καλύψει όταν τα ταμεία έχουν καταρρεύσει;

Επίσης, ποιος θα πληρώσει την πλασματική τριετία των «εθελοντών»;

Τέλος, ποιος θα πληρώσει το εφάπαξ όλων αυτών,όταν ήδη βρίσκονται σε εκκρεμότητα πληρωμές άνω του 1 δισ. ευρώ σε ήδη συνταξιούχους;

Έτσι, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το σχέδιο… Κουβέλη θα πάει άπατο αφού δε θα το δεχθεί η τρόικα ενώ θα συνεχιστεί η τακτική να διαλύεται ο ιδιωτικός τομέας, να συζητάμε για εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά η «ιερή αγελάδα» της μεταπολίτευσης να μένει ανέγγιχτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα