Κρίσιμες για την Ευρωζώνη οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία

10:33 5/5/2012 - Πηγή: Antinews

Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, και κατ’ επέκταση στην Ε.Ε., διακυβεύεται την Κυριακή πρωτίστως στις εθνικές εκλογές και κατά δεύτερο λόγο στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Οι δύο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις.

Στη Γαλλία ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ θεωρείται το μεγάλο φαβορί σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον εκλεγεί, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Στην έδρα της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες, προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επόμενη μέρα, άλλωστε ακόμη και την Τετάρτη στην «τηλεμαχία» με τον Νικολά Σαρκοζί ο Ολάντ φρόντισε να προειδοποιήσει τους εταίρους, στην ουσία το Βερολίνο, πως αν εκλεγεί, από την επόμενη μέρα κιόλας θα ξεκινήσει συζήτηση για αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική.

Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος διευκρίνισε για μία ακόμη φορά ότι δεν προτίθεται να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της διακυβερνητικής συνθήκης για τη δημοσιονομική πειθαρχία γιατί και αυτός θεωρεί την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών απολύτως αναγκαία. Ωστόσο, όπως είπε, η εξυγίανση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ακολουθούμενη σήμερα συνταγή λιτότητας, γιατί βαθαίνει την ύφεση και αυξάνει την ανεργία, ενώ, από την άλλη, δεν επιτυγχάνεται ούτε ο στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης αφού μειώνονται τα φορολογικά έσοδα.

Ο Ολάντ επανέλαβε τις θέσεις του για την επόμενη μέρα, που είναι η ενίσχυση των πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η έκδοση ευρωομολόγων με την εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής στην ενέργεια, τις μεταφορές και τα ευρυζωνικά δίκτυα, καθώς και η επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Επιπλέον άσκησε δριμύτατη κριτική για τη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με 1% και στη συνέχεια αντί να δανείζουν τις επιχειρήσεις, αγοράζουν κρατικά ομόλογα με 5%-6%. Και γι’ αυτό θα ασκήσει πίεση ώστε η ρευστότητα να φτάσει στην πραγματική οικονομία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μέχρι τώρα έχοντας και τη στήριξη του Σαρκοζί απέρριπτε όλα τα παραπάνω, εμφανίζεται πλέον διαλλακτική, κάνει δεύτερες σκέψεις και συζητά την ανάληψη δράσης για την ανάπτυξη.

Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κ. Ολάντ τόσο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ όσο και την έκδοση ευρωομολόγων έργων.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και μια συζήτηση που ενδιαφέρει άμεσα τις μνημονιακές χώρες και αφορά σε ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου επαναφοράς του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά ένα έτος. Το επιχείρημα των μνημονιακών χωρών (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία), αλλά και της Ισπανίας είναι ότι μια μικρή παράταση του χρόνου συμμόρφωσης θα επιτρέψει στις χώρες αυτές να εφαρμόσουν μια λιγότερο βίαια δημοσιονομική προσαρμογή, εξέλιξη που θα ενισχύσει τις προσπάθειες εξόδου από την ύφεση.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που προωθεί ο Ολάντ θ

Keywords
Τυχαία Θέματα