Κύπρος: Αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων για προεδρικά παλάτια στα κατεχόμενα και για την «δημοκρατία» αλά τούρκα

Παρ' ότι τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο στις ανακοινώσεις Ερντογάν, με τις οποίες παραβιάζει κατάφωρα τις αποφάσεις του ΟΗΕ, λίγο έγινε γνωστό ότι σημαντική μερίδα των Τουρκοκυπρίων γύρισε την πλάτη στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα και τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις τους.


Ως γνωστόν, και πριν την επίσκεψη, δεν ήταν λίγοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς που καλούσαν τον Ερντογάν «μείνε στη χώρα σου» και να μην επισκεφθεί τα κατεχόμενα.

Προεδρικό σύστημα αλά τούρκα

Τώρα,

o Δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, κατηγορεί τον Ερντογάν ότι επισκέφθηκε τα κατεχόμενα προκειμένου να στηρίξει τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, καθώς και ότι σχεδιάζει τον πλήρη πολιτικό έλεγχο της περιοχής, καθιερώνοντας υπέρ του Τατάρ «προεδρικό σύστημα» ... αλά τούρκα.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό ιστότοπο, kibrispostasi.com, o Μ.Χαρμαντζί, σχολιάζοντας με ανάρτηση του στα social media την «καλή είδηση» που εξήγγειλε για ανέγερση νέου «προεδρικού μεγάρου» και νέου κτηρίου για τη «Βουλή», εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίσκεψη Ερντογάν και οι εξαγγελίες του προετοιμάζουν το έδαφος για τη μετάβαση τους στο «προεδρικό σύστημα».

Ο ίδιος αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ο Ερντογάν αφίχθη στα κατεχόμενα ως «επικυρίαρχος» και «ιδιοκτήτης» τους. Οι εξαγγελίες περί «κτηριακών συγκροτημάτων, τα προεδρικά και οι κήποι δείχνουν δυστυχώς ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μια οντότητα εδώ», σημείωσε ο Μ.Χαρμαντζί. Και πρόσθεσε: «Η άποψη μου είναι ότι με το νέο σύμπλεγμα κτιρίων, προετοιμάζεται η υποδομή για το προεδρικό σύστημα».

Ο ιδιος, επιπλέον, άφησε αιχμές, σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα επέβαλε τον Τατάρ στις τελευταίες εκλογές με το έτσι θέλω. «Στις τελευταίες εκλογές γίναμε μάρτυρες των υποστηρικτών που επέβαλαν με το ζόρι. Φυσικά μπορεί να θέλετε το καλύτερο για τους Τουρκοκύπριους, όμως, οι Τουρκοκύπριοι νιώθουν τιμή για αυτά που κερδίζουν με τον ιδρώτα τους και όχι με την υποταγή και τα κτήρια».

Εκλογές νοθείας και εκβιασμών

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα κατεχόμενα είναι πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, Guardian, για τον Ερσίν Τατάρ.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για αμφιλεγόμενες εκλογές που έφεραν τον Τατάρ στην εξουσία, ενώ σημειώνει ότι πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε μετά από μήνες ερευνών δικηγόρων, ακαδημαϊκών, ακτιβιστών και ερευνητών κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η ψήφος στρεβλώθηκε με παρατυπίες, μεταξύ άλλων με δωροδοκία ψηφοφόρων και απειλές κατά του Ακιντζί.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν ο προηγούμενος -και θεωρούμενος διαλλακτικός- πρόεδρος του ψευδοκράτους, σε αντίθεση με τον Ε.Τατάρ, ο οποίος θεωρείται σκληροπυρηνικός εθνικιστής, υπέρμαχος της διχοτόμησης και των δύο κρατών.

Οπως ανέφερε η Τουρκοκύπρια δικηγόρος και εκ των συντακτών της έκθεσης, Mine Atli, γράφει ο Guardian, «οι εκλογές δόθηκαν στον στο πιάτο. Η τουρκική πρεσβεία στη βόρεια Λευκωσία μετατράπηκε σε κέντρο προεκλογικής εκστρατείας. Ο Τατάρ είναι απλά ένα πιόνι της κυβέρνησης Ερντογάν. Εμείς είμαστε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτού του νησιού, όχι αυτοί. Εμείς θα αποφασίσουμε το μέλλον του».

Μοίρασε οικόπεδα

Τον Ερντογάν, ο οποίος εμφανίστηκε στα κατεχόμενα να μοιράζει ... οικόπεδα λες και ήταν ιδιοκτησία του, επέκρινε και η Ενωση Αρχιτεκτόνων.

Οπως γράφει η Yeni Düzen, η Τουρκοκυπριακή Ενωση Επιμελητηρίων Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων αντέδρασε έντονα. Ο πρόεδρός της, Σεράν Αϊσάλ, παρατήρησε ότι η εξαγγελία Ερντογαν θα υλοποιηθεί από την Τουρκική Δημοκρατία και τόνισε πως η κατασκευή αυτών των κτιρίων δεν αποτελεί προτεραιότητα για τις ανάγκες των ανθρώπων.

Είπε ακόμα πως από τις δηλώσεις Ερντογάν συνάγεται το συμπέρασμα ότι «αυτοί που έχουν την εξουσία στην ΤΔΒΚ (σ.σ. κατεχόμενα) δεν είναι ούτε ιδιοκτήτες, ούτε εκπροσωπούν τον λαό και ούτε αποτελούν μέρος των διαδικασιών, έστω και συμβολικά».

Τατάρ κατά Ακιντζί

Η εσωτερική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα δεν είναι καινούργια. Εδώ και χρόνια οι «σκληροί» επιτίθενται κατά του Ακιντζί.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο Ε.Τατάρ στον Guardian κατά του Ακιντζί. «Πάντα έλεγα ότι ο μόνος δρόμος προς μια ρεαλιστική λύση είναι η λύση δύο κρατών», είπε.

Και πρόσθεσε: «Προφανώς έχουμε ανθρώπους σαν τον Μουσταφά Ακιντζί και άλλους που σκέφτονται διαφορετικά, αλλά δεν είναι στην εξουσία. Τώρα εγώ είμαι στην εξουσία. Και είμαι ο πρόεδρος όλων των Τουρκοκύπριων, εδώ, στην Τουρκία, την Αγγλία, τον Καναδά, την Αυστραλία».

Ο χειρότερος «Εφιάλτης»

Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, για τους Τουρκοκύπριους που υποστηρίζουν την επανένωση του νησιού υπό μια Ομοσπονδία και που έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε διαδηλώσεις κατά του υφέρποντος εξισλαμισμού, ο γλυκομίλητος Τατάρ αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη.

Πολλοί έχουν κάνει αίτηση για διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν φύγει, αφήνοντας τον βορρά στους συντηρητικούς εποίκους από την Ανατολία.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα, συνεχίζει ο Guardian, έχει δεχτεί κριτική. «Θα χρησιμοποιήσει την Κύπρο όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ τα Φόκλαντς», λέει η Mine Atli, η οποία μεγάλωσε στη Βρετανία. Ουσιαστικά, δηλαδή, ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας και αποικία της.

Πανηγυρισμοί από το κόμμα των εποίκων

Παρά ταύτα, δεν λείπουν οι πανηγυρισμοί στα κατεχόμενα. Κυρίως από το κόμμα των εποίκων.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα, Kıbrıs Postası, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος των εποίκων, του Κόμματος της Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, χαρακτήρισε ως χαρμόσυνα τα νέα που έφερε ο Τούρκος πρόεδρος στην Κύπρο, και ειδικότερα αυτά που αφορούν στο Βαρώσι.

Να σημειωθεί ότι το επί δεκαετίες κύμα εποίκων στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, έχει οδηγήσει τους Τουρκοκύπριους να είναι μειοψηφία.

Το άνοιγμα

Οσον αφορά το άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου, η Kıbrıs Postası γράφει ότι πρόκειται για 174,643 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία θα αποχαρακτηριστούν από στρατιωτική ζώνη στην περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού.

Κατά τον ιστότοπο, η απόφαση για αποχαρακτηρισμό του 3,5% της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού ελήφθη στις 16 Ιουλίου 2021 από το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο, όμως κρατήθηκε μυστική για περίοδο τεσσάρων ημερών προκειμένου να ανακοινωθεί στο πλαίσιο των εορτασμών για την εισβολή στις 20 Ιουλίου.

Βέβαια, περίκλειστη περιοχή και η «πόλη φάντασμα» της Αμμοχώστου, το πάλαι ποτέ «τουριστικό μαργαριτάρι» της Κύπρου, δεν μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ανάλογα με τις επιθυμίες της Αγκυρας και των δεκανικιών της στα κατεχόμενα.

Πρόκειται για κλειστή περιοχή με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ως εκ τούτου, μάλιστα, αποτελεί βασικό θέμα, στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού, στις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό και το περιουσιακό

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, σε αυτή την περιοχή που εξήγγειλε ο Ερντογάν ότι θα ανοίξει, βρίσκονται ιδιωτικές περιουσίες που ανήκουν σε 36 δικαιούχους Ελληνοκύπριους, οι οποίοι, κατά τους ισχυρισμούς στο δημοσίευμα, αποτάθηκαν στην Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών των κατεχομένων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η νέα περιοχή που ανοίγει είναι ο Άγιος Νικόλας και σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται η μεγάλη εκκλησία στην είσοδο του Βαρωσιού.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα