Κύπρος: Δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφική πυρκαγιά

Υπέκυψε στα τραύματά του ο δασοπυροσβέστης ο οποίος είχε τραυματιστεί κρίσιμα στη μάχη για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνεται από το απόγευμα της Κυριακής σε δασική περιοχή στους πρόποδες του Τροόδους. Χθες είχε χάσει τη ζωή του άλλος δασοπυροσβέστης, όταν το βυτιοφόρο, στο οποίο βρισκόταν, ανατράπηκε και έπεσε σε γκρεμό. Τρεις άλλοι τραυματίστηκαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι η πυρκαγιά παραμένει ανεξέλεγκτη. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα τις

ρίψεις νερού. Στην προσπάθεια παίρνουν μέρος 16 πτητικά μέσα, από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Οι διευθυντές της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών δήλωσαν ότι πρόκειται για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων ετών τόσο σε έκταση όσο και σε μέγεθος καταστροφής. Η πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει περίπου 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους .Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνεται και για τον λόγο ότι η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί ρεύματα αέρος.

Το έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα από την Ελλάδα. Στη διάρκεια της νύχτας θα επιχειρούν χερσαίες δυνάμεις με τη συνδρομή των εθελοντών.

Η κυπριακή κυβέρνηση απευθύνθηκε για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Μάχη για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνεται από το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή Ευρύχου, δίνουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, με τη συνδρομή δύο αεροπλάνων «καναντέρ», που έφθασαν το πρωί από την Ελλάδα, και τριών από το Ισραήλ. Στην περιοχή της πυρκαγιάς πήγε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρακάθισε σε σύσκεψη για μελέτη της κατάστασης με τον υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Επί του εδάφους επιχειρούν σαράντα πυροσβεστικά οχήματα και μεγάλος αριθμός αντρών της πυροσβεστικής, του τμήματος δασών και της πολιτικής άμυνας.

Η φωτιά έκαψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και πλησίασε κατοικημένες περιοχές, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά τέσσερα χωριά.

Για την πυρκαγιά φαίνεται να ευθύνεται ένας δωδεκάχρονος, ο οποίος ανέφερε στην Αστυνομία ότι προκάλεσε την πυρκαγιά στην προσπάθεια του να κάψει ξερά χόρτα με τη χρήση αναπτήρα στην αυλή του παππού του.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα