Λαγκάρντ: Πάρτε πολιτικά και όχι “αριθμητικά” μέτρα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι η Ισπανία πρέπει να επιβραδύνει τον ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα δεν έχει λάβει οικονομική υποστήριξη από το Ταμείο.

“Οταν είναι αναγκαίο και δυνατό, πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτή είναι μία θέση που υποστηρίξαμε στην

περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Ουάσινγκτον.

Η Ισπανία αρνείται να ζητήσει διεθνή οικονομική βοήθεια, αλλά ανακοίνωσε τον Ιούλιο δραστικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την εξοικονόμηση 65 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από το τέλος του 2014, κυρίως με την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ώστε να μειώσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ είχε χαιρετίσει το πρόγραμμα ως “βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Αναφερόμενη κατά γενικότερο τρόπο στα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται στις τρεις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε πρόγραμμα, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι αυτά τα προγράμματα πρέπει να εφαρμοσθούν “με όσο το δυνατόν περισσότερο εύστοχο και ευέλικτο τρόπο”.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κάλεσε τις αρχές να επικεντρωθούν περισσότερο σε “πολιτικά μέτρα”, παρά σε “αριθμητικούς στόχους”, κυρίως ως προς τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

“Οι οικονομικές συνθήκες είναι τέτοιες που οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν”, προειδοποίησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα