Λευκωσία: Λυπηρή η τήρηση ίσων αποστάσεων από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ - Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η Κύπρος

23:14 5/1/2022 - Πηγή: Antinews

Σε μια περίοδο αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) για το ποιος θα λάβει το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου για τις εκλογές του 2023, και με την Τουρκία να προωθεί το σχέδιό της για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης Αμμοχώστου και να απειλεί -λεκτικά- για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, έκανε την εμφάνισή της η έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο

Γκουτιέρες.

Μια έκθεση, η οποία κάθε άλλο παρά φαίνεται να ικανοποίησε τη Λευκωσία, που έσπευσε να εκφράσει τη «λύπη» της για τις ίσες αποστάσεις που κρατάει ο γ.γ. του ΟΗΕ προς την ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία και τα κατεχόμενα εδάφη.

Στο μεταξύ, εδώ και καιρό έχει εκδηλωθεί πολιτική κόντρα για το ποιος θα λάβει το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου για τις εκλογές του 2023 εκ μέρους του ΔΗΣΥ. Ήδη, ο πρόεδρός του, Αβέρωφ Νεοφύτου, έχει δηλώσει ότι θέλει να είναι αυτός ο υποψήφιος, ενώ το ίδιο θέλει και ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο τελευταίος, μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στη μεγαλόνησο, δεν αποκλείεται, στην περίπτωση που δεν του δώσει το χρίσμα το ΔΗΣΥ, να κατεβεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ο νυν πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, δεν μπορεί να ξαναείναι υποψήφιος.

Η έκθεση Γκουτιέρες

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), χτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, αναφερόμενος στην έκθεση Γκουτιέρες, είπε πως «βλέπουμε ότι στις εκθέσεις τηρούνται ίσες αποστάσεις, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια του γ.γ. να κρατήσει ανοικτό το παράθυρο έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι «είναι λυπηρό το ότι τηρούνται ίσες αποστάσεις, αφού θα ήταν ορθότερο τα γεγονότα να καταγράφονται ως ακριβώς έχουν. Η προσπάθεια εξίσωσης δεν θεωρώ ότι αποθαρρύνει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, αντιθέτως ενδεχομένως να δίνει το δικαίωμα αντίληψης ότι οι θέσεις της άλλης πλευράς γίνονται ανεκτές από τον γ.γ.».

Ο ίδιος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι «ο γ.γ. αναφέρεται ρητά στα ψηφίσματα που καθορίζουν και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, αλλά γίνεται και ειδική αναφορά στις έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Τονίζεται στις εκθέσεις πως η θέση των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου παραμένει αμετάβλητη, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στα ψηφίσματα 550 και 789 που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, και υπογραμμίζεται από τον ΓΓ η σημασία της πλήρους συμμόρφωσης στα όσα προβλέπουν τα δυο αυτά ψηφίσματα».

Επιπλέον, συνέχισε, ο γ.γ. εκφράζει «την έντονη ανησυχία του για τις ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και ζητά να αποφευχθούν οι εντάσεις τόσο επί του εδάφους όσο και στη θάλασσα».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, επίσης, διευκρίνισε ότι στις 17 Ιανουαρίου 2022 θα γίνει συζήτηση για τις δυο εκθέσεις σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γλυκόπικρη γεύση

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, «Φιλελεύθερος», οι δύο εκθέσεις του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι οποίες αφορούν τις καλές υπηρεσίες στο Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, άφησαν γλυκόπικρη γεύση άφησαν στη Λευκωσία.

Κατά την εφημερίδα, στην έκθεση που αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εντοπίζονται τρία κενά και η κυπριακή κυβέρνηση κινητοποιήθηκε προκειμένου να συμπληρώσει αυτά τα κενά πριν ετοιμαστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα τρία κενά έχουν να κάνουν με τη μορφή λύσης, το θέμα των Βαρωσίων και την επανέναρξη των συνομιλιών. Στην έκθεσή του για το Κυπριακό ο γ.γ. του ΟΗΕ αποφεύγει να κάνει αναφορά στη μορφή λύσης του προβλήματος.

Η Λευκωσία κινείται σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου το κείμενο που θα ετοιμαστεί για να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι με τα κενά που εντοπίστηκαν στην έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να συμπεριληφθούν τρία συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία απουσιάζουν από την έκθεση.

Το βάρος των προσπαθειών στρέφεται προς:

1.Να υπάρξει αναφορά στη μορφή λύσης του Κυπριακού, τη λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας

2.Να δοθεί περισσότερη έμφαση στο θέμα των Βαρωσίων και τις παραβιάσεις που έγιναν από τουρκικής πλευράς

3.Εντατικοποίηση των προσπαθειών για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προσχέδιο πάνω στο οποίο να δουλέψει η κυπριακή Κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει βελτιώσεις. Η προσπάθεια της στρέφεται στο να συμπεριληφθούν τα πιο πάνω τρία στοιχεία στο κείμενο του ψηφίσματος.

Ευθύνες στην κυβέρνηση

Σε επίπεδο κομμάτων τα πρώτα σχόλια επί του περιεχομένου των εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ προήλθαν από το ΑΚΕΛ, το οποίο επισημαίνει πως το περιεχόμενό τους «θα πρέπει να προβληματίσει και να ανησυχήσει τους πάντες και πρωτίστως την κυβέρνηση». Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η έκθεση Γκουτέρες για το Κυπριακό «δεν πρόκειται για μια από τα ίδια αλλά μια νέα αρνητική εξέλιξη».

Το ΑΚΕΛ τονίζει πως «την ώρα που το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ προωθεί τετελεσμένα στο Βαρώσι και επιμένει στην απαράδεκτη αξίωση για λύση δύο κρατών, ο ΓΓ του ΟΗΕ ουσιαστικά επιμερίζει ίσες ευθύνες στις δύο πλευρές για το αδιέξοδο και τη στασιμότητα στο Κυπριακό».

Περαιτέρω θεωρεί ως «εξαιρετικά ανησυχητικό και το γεγονός ότι στην έκθεση δεν γίνεται αναφορά ούτε στην ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, αλλά ούτε καν στη βάση λύσης του Κυπριακού, τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ είναι ορατός ο κίνδυνος «να αχρηστευθούν ακόμα και επιτευχθείσες συγκλίσεις στο Κυπριακό, αφού δίπλα στις διχοτομικές τουρκικές θέσεις καταγράφονται σε παράρτημα της έκθεσης και όλες οι «νέες ιδέες» του κ. Αναστασιάδη, όπως η περιβόητη επιστροφή στο Σύνταγμα του '60 που και αυτή βρίσκεται εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Η ΕΔΕΚ από πλευράς της σημειώνει πως για ακόμα μια φορά «μέσα από την έκθεση του ΓΓ τηρούνται ίσες αποστάσεις και η κατοχική δύναμη παραμένει στο απυρόβλητο χωρίς επιπτώσεις και συνέπειες για τις επαναλαμβανόμενες παράνομες ενέργειές της και τα εγκλήματα στα οποία έχει προβεί».

Όπως σημειώνει η ΕΔΕΚ «αυτό υποβοηθεί την Τουρκία η οποία κωλυσιεργεί και παρατείνει το αδιέξοδο γεγονός που της επιτρέπει να προχωρεί στην επιβολή των επεκτατικών της στόχων».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λευκωσία, Λυπηρή, ΟΗΕ -, Κύπρος,lefkosia, lypiri, oie -, kypros