Λίστα με τα δημόσια ακίνητα εντός μίας εβδομάδας ζήτησε ο Σαμαράς

Έπρεπε να χρεοκοπήσει το κράτος και να προσπαθεί να κόψει από παντού δαπάνες, προκειμένου κάποιος να αναλάβει την πρωτοβουλία για την καλύτερη διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Ευτυχώς, φαίνεται να το τολμά ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έστειλε τελεσίγραφο στους υπουργούς να καταγράψουν σε μια εβδομάδα και να παραδώσουν έκθεση με τα ακίνητα που έχουν στη διάθεσή τους. Η επιστολή από τον γραμματέα της κυβέρνησης πρέπει να απαντηθεί σε 7 ημέρες έτσι ώστε να γνωρίζει η κυβέρνηση από πού θα μπορούσαν

να εξοικονομηθούν χρήματα μέσω της αξιοποίησης δημόσιων κτιρίων στα οποία θα μπορούσαν να μετακομίσουν κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν έρθει επίσημα στη Βουλή, το 2009, το δημόσιο πλήρωσε συνολικά για ενοίκια το ποσό των 178,16 εκατ. ευρώ ενώ το 2010, έδωσε 169,7 εκατ. ευρώ. Πέρυσι  δόθηκαν 155,77 εκατ. ευρώ για ενοικιάσεις κτιρίων. Σύμφωνα με έγγραφο του Ευ. Βενιζέλου, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, τα μισθώματα κτιρίων, στα οποία στεγάζονται δημόσιες οικονομικές και κτηματικές υπηρεσίες, ανήλθαν στα 27,2 εκατ. ευρώ ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλουν κάθε χρόνο για τις στεγαστικές τους ανάγκες, ενοίκια ύψους 37 εκατ. ευρώ.

Όπως καταλαβαίνετε… λεφτά υπάρχουν για να πληρώνουμε από τις τσέπες ενοίκια για το κράτος, την ίδια στιγμή που η ελληνική πολιτεία είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στη χώρα με καταγεγραμμένα ακίνητα άνω των 80.000.

Εκατοντάδες είναι τα κτίρια στην Αθήνα που αραχνιάζουν αντί να αξιοποιούνται. Κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα για παράδειγμα γιατί το κτίριο του Κεράνη στου Ρέντη, 45.000 τ.μ. που κόστισε 70 εκατ. ευρώ, είναι άδειο από το 1998.

Κανείς δεν μας λέει γιατί το παλιό Εφετείο στην Ομόνοια είχε γίνει καταφύγιο μεταναστών αν και στα άνω των 8.000 τ.μ. γραφεία του θα μπορούσαν να στεγαστούν υπηρεσίες.

Γιατί το παλιό ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια δεν αξιοποιείται; Γιατί 2.500 τ.μ. στη Σταδίου που ανήκει στο ΤΕΑΔΥ είναι άδεια; Γιατί 2.500 τ.μ. στην οδό Ιουλιανού που ανήκει στο Ταμείο Αστυνομικών, δεν έχει αξιοποιηθεί;

Την ίδια στιγμή, κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι δε θέλουν να χάσουν τη βόλεψή τους και αρνούνται να μετακομίσουν από τα κτίριά τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση των Ανεξάρτητων Αρχών που στεγάζονται σε ολοκαίνουργια κτίρια καταβάλλοντας 5 εκατ το χρόνο. Μάλιστα, ο Συνήγορος του Πολίτη πληρώνει 1,2 εκατ. ευρώ στη Μονή Βατοπεδίου για κτίριο επί της οδού Χατζηγιάννη Μέξη..

Η έρευνα που ξεκίνησε ο οικονομικός εισαγγελέας που βρίσκεται άραγε;

Ελπίζουμε ότι η εντολή Σαμαρά θα λειτουργήσει ως καταλύτης για να δουν κάποιοι τον ανεκμετάλλευτο θησαυρό της κρατικής ακίνητης περιουσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα