Λονδίνο μέσω κόλασης!

Κι όμως, «το ματσάκι γυρίζει»…

Νικητής στον «πόλεμο» των 5 παιχνιδιών με την Εφές ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι πήγαν στην κόλαση του αποκλεισμού, σε μια σειρά που ξεκίνησαν με 2-0 και όλα έδειχναν ότι θα έκαναν περίπατο. Κέρδισαν την πέμπτη και καθοριστική μάχη, σε ένα ματς με εκπληκτικές εναλλαγές σκορ.

Μετά το Τελ Αβίβ, τη Σαραγόσα, τη Ρώμη, το Μόναχο, το Βερολίνο, το Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη, τώρα και στο Λονδίνο, για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Ολυμπιακός

έκανε το καθήκον του απέναντι στην τουρκική Αναντολού Εφές (3-2), κλείνοντας θέση για το Final Four του 2013, το οποίο θα διεξαχθεί στην The O2 Arena στις 10-12/5.

Το τελικό σκορ (82-72) δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα του αγώνα. Επική, σπουδαία, παλικαρίσια και ιστορική η ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο για τους πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας, οι οποίοι έχαναν ακόμα και με διαφορά 15 πόντων, αλλά θα είναι στο Λονδίνο στις 10-12 Μαΐου, για να υπερασπιστούν τον τίτλο τους, αντιμετωπίζοντας στον ημιτελικό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε με Σερμαντίνι, μια επιλογή που τον εξέθεσε, καθώς οι Τούρκοι βρήκαν λύσεις κάτω από το καλάθι, έλεγξαν το ματς, ο Ολυμπιακός αγχώθηκε και οδηγήθηκε σε κακές επιλογές. Ο Πάουελ έσωσε τα προσχήματα με ένα τρίποντο στη λήξη του πρώτου μέρους, αλλά οι Τούρκοι πίστευαν στην ολική επαναφορά και στο πρώτο μέρος έπαιξαν καταπληκτικό μπάσκετ.

Στο τρίτο δεκάλεπτο με πρωτεργάτες τους Πάουελ και Σπανούλη ο Ολυμπιακός έκλεισε τη διαφορά και έδειξε ότι το «ματσάκι γυρίζει»….

Μπορεί το τρίτο δεκάλεπτο να έκλεισε με την Εφές να προηγείται, ωστόσο ο Ολυμπιακός βρήκε ένα γρήγορο σερί 7-0 βρέθηκε στο +6 (61-55) και μάλιστα χωρίς τον Σπανούλη στο παρκέ. Στη συνέχεια, οι πρωταθλητές Ευρώπης και Ελλάδας έφτασαν ακόμα και στο +7 (66-59), αλλά το «μπλακ άουτ» που έπαθαν στην επίθεση, έδωσε την ευκαιρία στην Εφές να κάνει ένα σερί 8-0 και να πάρει ξανά το προβάδισμα (66-67), περίπου 4:30’ πριν τη λήξη. Όμως, οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν χαρακτήρα και με ένα δικό τους 5-0, αφού πήραν και το πέμπτο φάουλ του Σαβάνοβιτς, με τους Σπανούλη και Πρίντεζη, πέρασαν ξανά μπροστά (71-67). Λίγα πριν τη λήξη, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την ευκαιρία να καθαρίσουν το παιχνίδι, αλλά δύο παιδαριώδη λάθη του Παπ, κρατούσαν τους Τούρκους στο παιχνίδι (73-70). Το μεγάλο τρίποντο του Λο, 1:22’’ πριν τη λήξη, έφερε τον Ολυμπιακό στο +6 (76-70) και στο Μπιγκ Μπεν….

Κορυφαίος για τους «ερυθρόλευκους» ο Σπανούλης με 19 πόντους, με τον Πρίντεζη να τον ακολουθεί με 15. Ο Πάουελ είναι μεγάλος παίκτης, ο Χάινς θηρίο, ο Περπέρογλου με ένα μεγάλο τρίποντο ήταν η ήρεμη δύναμη που στα κρίσιμα παιχνίδια πρέπει να μένει περισσότερο στο παρκέ, ο Παπανικολάου κράτησε την ομάδα στο α΄ημίχρονο, λόγω απειρίας πήγε να γίνει μοιραίος με δύο απανωτά λάθη στο τέλος. Ο Λο αποδεικνύει γιατί κάποτε ήταν στην κορυφαία πεντάδα της ηλικίας του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κατσίβελης είναι ταλέντο που θέλει παιχνίδια, ο Άντιτς έχει χάσει τη φρεσκάδα του. Ο Μπαρτζώκας τα κατάφερε αν και υπήρξαν στιγμές που ο Μαχμούτι τον αιφνιδίαζε. Για το πρώτο του final-4 χρειάζεται πολλή δουλειά και προετοιμασία για όλες τις καταστάσεις.

Για την Εφές, πρώτος σκόρερ ήταν ο Λούκας με 14 πόντους, με τον Φάρμαρ να σταματά στους 11. Σπουδαία ομάδα η Εφές με έναν εξαιρετικό προπονητή, που μέχρι και την παλιομοδίτικη άμυνα 4 ζώνη-1 man to man επιστράτευσε για να κερδίσει κάποιες μπάλες. Είχε παίξει και ζώνη 3-2 και zone press 2-1-2. Λύγισε γιατί οι παίκτες του δεν άντεξαν την πίεση του γηπέδου και γιατί ο Ολυμπιακός βρήκε λύσεις από τα αστέρια του.

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 33-41, 54-55, 82-72. Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Χάινς 6, Λο 7 (1), Άντιτς 5 (1), Σπανούλης 19 (2), Περπέρογλου 7 (1), Σερμαντίνι 2, Σλούκας 3 (1), Πάουελ 9 (1), Πρίντεζης 15 (1τρ., 7 ριμπ.), Παπανικολάου 8 (2), Κατσίβελης 1. Αναντολού Εφές (Μαχμούτι): Φάρμαρ 11 (1), Ερντέν 8, Τουντσερί 7 (2), Σιπ 6, Γκονλούμ 3, Σαβάνοβιτς 12, Λούκας 14, Γκιουλέρ 9 (1), Μπάρατς 2.

Keywords
Τυχαία Θέματα