Μάχη μεταξύ αριστεράς και δεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας

Francois Hollande - Nicolas Sarkozy

Στην Γαλλία, η αριστερά μυρίζεται την εξουσία. Πιστεύει πως ήρθε η στιγμή της. Μάλιστα επέλεξε και τον υποψήφιο εκείνο που θα σταθεί «επιτυχώς» απέναντι στον πρόεδρο Σαρκοζί στις εκλογές του 2012.

Η τελευταία φορά που η γαλλική αριστερά είδε εξουσία ήταν επί Francois Mitterrand. Οι σημερινές δημοσκοπήσεις

δείχνουν πως ο γαλλικός λαός μάλλον κουράστηκε με τον πομπώδη τρόπο που ο Σαρκοζί κυβερνά, με τις υποψίες για διαφθορά, και με τη πάταξη των αντιπάλων του.

Ο 57χρονος Francois Hollande θα είναι ο σημαιοφόρος του σοσιαλισμού. Την υποψηφιότητά του υπερψήφισαν πάνω από δυο εκατομμύρια άνθρωποι.

Πρόκειται για πολιτικό καριέρας, χωρίς όμως κάποια διοικητική πείρα. Θεωρείται μετριοπαθής, ήπιος, σταθερός, και… βαρετός. Πηγαίνει στο γραφείο του με βεσπάκι, και όπως τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του, εδώ και δέκα χρόνια δεν είχε καμιά ιδέα!

Από την πλευρά του, ο Σαρκοζί χάρηκε. Θεωρεί τον αντίπαλό του μια χάρτινη τίγρη. Έναν κύβο ζάχαρης που μοιάζει συμπαγής, αλλά που αμέσως λιώνει…

Η εποχή αυτή είναι όντως της αριστεράς. Ο διεθνής καπιταλισμός είναι πεσμένος στο καναβάτσο. Πολλά από τα τραπεζικά χρέη έχουν καταλήξει ως χρέη του δημοσίου. Και παντού στην Ευρώπη οι φορολογούμενοι φορτώθηκαν τον λογαριασμό.

Οι εργαζόμενοι απολύονται, για να πληρωθούν τα λάθη των τραπεζιτών. Τραπεζίτες οι οποίοι πλέον θεωρούνται ως πλεονέκτες και επικίνδυνοι. Σύμφωνα με την αριστερά, το διεθνές οικονομικό σύστημα πρόδωσε μια ολόκληρη γενιά που τώρα αποτελείται από εκατομμύρια άνεργους νέους.

Παράλληλα, η αριστερά απέκτησε και το δικό της κίνημα Tea Party, με τους καταληψίες αγανακτισμένους της Wall Street. Υπάρχει δηλαδή αρκετός θυμός, τον οποίο εύκολα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί κάποιος σοσιαλιστής υποψήφιος.

Η γαλλική εκλογική μάχη θα είναι μια κλασική σύγκρουση αριστεράς με δεξιά. Ο Hollande θα είναι σκληρός με τους πλούσιους και τις τράπεζες. Πιστεύει πως οι τράπεζες που έχουν προβλήματα δεν θα πρέπει να διασώζονται από τους φορολογούμενους, αλλά από τις υπόλοιπες τράπεζες. Έχει υποσχεθεί 60.000 επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών. Έχει σκοπό μάλιστα να χαρακτηρίσει τον Σαρκοζί ως έναν άνθρωπο που ζει σε  άλλο κόσμο, παρέα με τους πλούσιους φίλους του.

Η γαλλική αριστερά θέλει αίμα. Η αντίπαλος του Hollande για την υποψηφιότητα, Martine Aubry, είχε υποσχεθεί να στραγγίξει τους πλούσιους, ζητώντας να επιβληθεί φόρος 50% σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από £85,000.

Η μεγάλη αδυναμία του Σαρκοζί είναι το ότι δεν μπόρεσε να κάνει τη χώρα πιο ανταγωνιστική και πιο δυναμική. Πέρασε κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά η ανεργία παραμένει υψηλή, και η ανάπτυξη στάσιμη.

Θα ισχυριστεί ότι το σοσιαλιστικό σχέδιο είναι να επιστρέψει η Γαλλία στο παρελθόν, επαναφέροντας για παράδειγμα τα όρια συνταξιοδότησης, την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη τα αυξάνει.

Υπάρχει όμως και μια πραγματική πρόκληση για την αριστε

Keywords
Τυχαία Θέματα