Με νέα NAVTEX η Τουρκία "ακυρώνει" τις NAVTEX Ελλάδας και Κύπρου

Καλά κρατεί ο πόλεμος NAVTEX μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου, καθώς, μετά τις δύο αντι-NAVTEX που εξέδωσαν Ελλάδα και Κύπρος, ακυρώνοντας τις προγραμματιζόμενες έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruç Reis, η ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας ανταπάντησε

με νέα NAVTEX, ακυρώνοντας τις δύο προηγουμένως εκδοθείσες.

Η πρώτη είναι σε απάντηση αυτής της Κύπρου όπου αναφέρει μεταξύ άλλων πως, "η "Κύπρος" που αναφέρεται στη navtex της Λάρνακας δεν είναι χώρα που δημιουργήθηκε το 1960. Γι΄ αυτό το λόγο δηλώνει ότι η "Κύπρος" που αναφέρεται δεν συνιστά αναγνώριση της Ε/κ πλευράς ούτε των δικαιωμάτων της Τουρκίας όπως προκύπτουν από τις συνθήκες του 1960. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων διεκδικήσεων της Ε/κ πλευράς μέσω της navtex της Λάρνακας είναι άκυρες και δεν γίνονται αποδεκτές από την Τουρκία".

Η δεύτερη αναφέρει πως τα τουρκικά πλοία βρίσκονται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας εκ μέρους της Τουρκίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι η Ελληνική NAVTEX "είναι παράνομη καθώς εκδόθηκε σε περιοχή που ανήκει στην τουρκική υπηρεσία NAVTEX”.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα