Μεσανατολικό χάος: Τι δεν συμφέρει την Ελλάδα

Του Ραφαήλ Α. Καλυβιώτη*

Βρισκόμαστε, την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, εν αναμονή της «πολυαναμενόμενης» χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα. Οι λόγοι αναβολής, πολλοί. Μεταξύ των σημαντικότερων είναι ο επικοινωνιακός, αφού δεν δύναται το Ισραήλ ακόμα να εξασφαλίσει ότι δεν θα σκοτωθούν άμαχοι.

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει επιθέσεις από διαφορετικά μέτωπα, και αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διακινδυνεύσει.

Επίσης, επικοινωνιακή ήττα του Ισραήλ αποκωδικοποιείται και ως αφαίρεση των επιχειρημάτων της Δύσης ως

προς τη στήριξή της, πολλώ δε μάλλον εντός των ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι ήδη βρίσκονται «στα κάγκελα» για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και η προοπτική ανοίγματος ενός νέου μετώπου στη Μέση Ανατολή με τα χρήματα που θα χρειαστεί είναι κάτι που δεν θα αφήσουν έτσι εύκολα να περάσει.

Προς την κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, γίνονται οι προσπάθειες των ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν, αλλά και μέσω των αεροπλανοφόρων που βρίσκονται στην περιοχή να γίνουν η «πλάτη» που θα αφαιρέσει τη δυνατότητα γενίκευσης του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν, μέσω της Χεζμπολάχ αλλά και του ελέγχου άλλων οργανώσεων τόσο στην Υεμένη των Χούτι όσο και ενός μεγάλου τμήματος του Ιράκ, προσπαθεί να εξερευνήσει τις πιθανές συνθήκες περαιτέρω αποσταθεροποίησης. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται εμμέσως με την Τουρκία, που έχει αγαστές σχέσεις με τη Χαμάς, αλλά και τη στηρίζει. To ενιαίο αφήγημα συνεργασίας Χαμάς και Χεζμπολάχ προσφέρεται μέσω των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι εργάζονται για την εξάλειψη των αντιπαλοτήτων σουνιτών και σιιτών.

Η Τουρκία και το Ιράν, όμως, δεν είναι οι μεγάλοι παίκτες. Οι μεγάλοι παίκτες είναι η Κίνα και η Ρωσία. Τη Ρωσία συμφέρει η διαίρεση των χρημάτων, οπλισμού και προσοχής σε δύο μέτωπα, ώστε να λειτουργήσει πιο ελεύθερα στο πεδίο της Ουκρανίας. Την Κίνα τη συμφέρει από την άλλη να μην είναι το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία οι χώρες εκείνες που θα δημιουργήσουν τον εμπορικό δρόμο προς τη Μεσόγειο από την Ινδία.

Η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη. Ο Σίσι δήλωσε ότι αγριότητες εναντίον των Παλαιστινίων θα δημιουργήσουν εσωτερικό κλίμα ανάφλεξης στον αιγυπτιακό λαό υπέρ τους. Την Ελλάδα δεν τη συμφέρει πολυεπίπεδα να ξεφύγει η κατάσταση.

Πρώτον, διότι ο εμπορικός δρόμος από την Ινδία προς το Ισραήλ περνά και μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Δεύτερον, διότι στην ανάφλεξη θα επωφεληθεί η Τουρκία μέσω του ελέγχου της Χαμάς, αλλά και της αποσταθεροποίησης της Αιγύπτου του Σίσι και της Ιορδανίας, στην οποία κατά πλειοψηφία κατοικούν Παλαιστίνιοι.

Και η εκτίμηση του Ερντογάν είναι ότι οι «αναφλεγόμενοι» σουνιτικοί πληθυσμοί θα επιδιώξουν να βρουν στο πρόσωπό του έναν νέο ηγέτη, εκείνον που ως εγγύηση θα προβάλει τη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.

*Υπ. δρ Γεωπολιτικής – πρόεδρος ∆ικτύου Ελλήνων Συντηρητικών – [email protected]

The post Μεσανατολικό χάος: Τι δεν συμφέρει την Ελλάδα  appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα