Μέτρα αυτονομίας και οικονομική ανάπτυξη υπόσχεται ο Γιατσενιούκ στην ανατολική Ουκρανία

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο μεταφοράς επιπλέον αρμοδιοτήτων στις τοπικές αρχές και ενίσχυσης των περιθωρίων αυτονομίας τους ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένιι Γιατσενιούκ, ο οποίος βρίσκεται στο Ντόνετσκ, από το πρωί της Παρασκευής, και έχει επαφές με τοπικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους φορέων και κομμάτων σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση. Ο Γιατσενιούκ μετέβη στην πόλη ενώ εξέπνεε το 48ωρο τελεσίγραφο που είχε θέσει το υπουργείο Εσωτερικών στους φιλορώσους καταληψίες του κτιρίου του τοπικού κυβερνείου στο Ντόνετσκ αλλά και του κτιρίου

της κρατικής ασφάλειας στο Λούγκαντσκ να τα εγκαταλείψουν.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Γιατσενιούκ εμφανίστηκε ιδιαίτερα διαλλακτικός απέναντι στους συνομιλητές του, τους διαβεβαίωσε ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση να συζητηθούν και να υιοθετηθούν σειρά μέτρων αυτονομίας (διευκρινίζοντας ότι δεν είναι θετική σε δημοψηφίσματα τύπου Κριμαίας) και προσπάθησε να τους διαβεβαιώσει ότι το Κίεβο θα κάνει τα πάντα για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη των ανατολικών περιοχών της χώρας. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο Γιατσενιούκ, μέσα στην ημέρα, θα επισκεφτεί και το Ντνιπροπετρόβσκ, αλλά όχι του Λουγκάνσκ, τουλάχιστον με βάση τις τελευταίες πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανήλθε στο ζήτημα της έντασης στην ανατολική Ουκρανία και επανέλαβε ότι η Μόσχα θεωρεί απολύτως εφικτό να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Συμπλήρωσε, όμως, με κατηγορηματικότητα ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν δεν λαμβάνονται εξίσου υπ’ όψιν οι απόψεις των κατοίκων της ανατολικής Ουκρανίας ενώ αντίθετα μεθοδεύεται με κάθε τρόπο η νομιμοποίηση και αποδοχή εκ των προτέρων της νέας ηγεσίας του Κιέβου. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα συνάντηση, πιθανότατα, στη Γενεύη ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της ΕΕ (Κάθριν Άστον) και της Ουκρανίας, επαναφέροντας, όμως, το αίτημα να εκπροσωπηθούν «όλοι οι Ουκρανοί και των ανατολικών περιοχών, καθώς η κυβέρνηση του Κιέβου δεν εκφράζει παρά μόνο τον εαυτό της». Σήμερα, επίσης, πραγματοποιείται στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη μια πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπείες βουλευτών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Το «πινγκ πονγκ» εντείνεται και στο επίπεδο της στρατιωτικής «διπλωματίας». Την Πέμπτη, το ΝΑΤΟ δημοσιοποίησε δορυφορικές φωτογραφίες στις οποίες υποστηρίζει ότι απεικονίζεται η μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας. Ρωσικές στρατιωτικές πηγές απαντούσαν ότι οι φωτογραφίες είναι από περυσινά στρατιωτικά γυμνάσια και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν επίσης ότι η Μόσχα παρακολουθεί «πολύ στενά» τις κινήσεις του αμερικανικού στρατιωτικού πλοίου USS Donald Cook που φέρει το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Aegis, το οποίο εισήλθε χθες στην Μαύρη Θάλασσα με εντολές του ΝΑΤΟ προκειμένου «να νιώθουν πιο ασφαλείς οι σύμμαχες χώρες στην περιοχή».

Το «ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την πολιτική κρίση στην Ουκρανία για να κινητοποιήσει τις χώρες μέλη του απέναντι σε μια φανταστική ρωσική απειλή και να δικαιολογήσει την ίδια την αναγκαιότητα ύπαρξής του» σχολίαζε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ ο υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ υπενθύμιζε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων σε, γειτονικές στη Ρωσία, χώρες αποτελεί παραβίαση των συμφωνιών Ρωσίας – ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά δε το οικονομικό επίπεδο, μετά την επιστολή Πούτιν προς 18 Ευρωπαίους ηγέτες με την οποία «προειδοποιεί» για το ενδεχόμενο κλεισίματος της στρόφιγγας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη λόγω των απλήρωτων χρεών της Ουκρανίας, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ επανέφερε στο προσκήνιο τον κίνδυνο άμεσης χρεωκοπίας της γείτονος χώρας, σημειώνοντας ότι η οικονομία της είναι στο χείλος του γκρεμού. Ο Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να συζητήσει με ΕΕ και ΔΝΤ το τι μπορεί να γίνει για να στηριχθεί η ουκρανική οικονομία αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι το ενδεχόμενο «ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης» είναι εξαιρετικά πιθανό και κοντινό.

Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Interfax, Russia today

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα