Μια κόκκινη (από Λαγκάρντ) και δύο κίτρινες (από Ράιχενμπαχ) κάρτες στην Ελλάδα

01:03 4/7/2012 - Πηγή: Antinews

Μια κόκκινη κάρτα, από την Κριστίν Λαγκάρντ και δύο κίτρινες από τον Χορστ Ράιχενμπαχ, πήρε η Ελλάδα με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις ότι τα παζάρια με την τρόικα θα είναι εξαιρετικά επίπονα και σκληρά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ «πάγωσε» την Ελλάδα

καθώς εμφανίστηκε σκληρή σε ότι αφορά τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης. Αν και άφησε ένα μικρό παράθυρο λέγοντας  «θα δούμε τι έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες και πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές», μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, η Γαλλίδα επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού κατέστησε επίσης σαφές ότι με την Ελλάδα “δεν έχει καμία διάθεση” να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των δανείων που έχει χορηγήσει το ταμείο μαζί με την ΕΕ και την ΕΚΤ. “Ουδεμία διάθεση έχω να διαπραγματευθώ και να αναδιαπραγματευθώ. Διάθεση έχουμε να βρούμε τα δεδομένα”, διευκρίνησε η Λαγκάρντ. “Είμαι βεβαία πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει λαμπρά αριθμητικά στοιχεία να μας παρουσιάσει. Ανυπομονώ να δω τι έχει πράξει τους τελευταίους μήνες για να προσαρμοσθεί στο πρόγραμμα” που έχουν καταρτίσει οι τρεις δανειστές, συμπληρωσε.

Προφανώς και το ΔΝΤ περιμένει τις συζητήσεις και την έκθεση της τρόικας προκειμένου να αποφανθεί για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Το ζητούμενο είναι να πειστούν οι δανειστές για την καταστροφική πορεία που έχει πάρει η Ελλάδα εξαιτίας των σκληρών όρων του Μνημονίου. Διότι, αν η Λαγκάρντ βασιστεί στα στοιχεία που θα της δώσουμε για τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει, τότε ζήτω που καήκαμε. Η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου το μόνο που έκανε ήταν η ανακεφαλαιοποίηση αφήνοντας σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην άκρη. Ήδη, η έλευση και οι πρώτες συζητήσεις του κ. Ράιχενμπαχ με τους υπουργούς, έδειξε ότι η Ελλάδα είναι πίσω σε πολλά πράγματα. Ο επικεφαλής της task force έδωσε δύο κίτρινες κάρτες, την πρώτη για την πορεία των εσόδων και το φορολογικό – εισπρακτικό σύστημα και τη δεύτερη για τις μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν στο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση των εσόδων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, «έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη λήψη αποφάσεων στην ελληνική Διοίκηση».

Αναφερόμενος στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έκανε λόγο για ανάγκη «βελτίωσης των εξαγωγών, απλοποίηση των διαδικασιών για ίδρυση επιχειρήσεων, μείωση της γραφειοκρατίας, άρση των περιορισμών δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Εξειδικεύοντας τη θέση του στο θέμα της γραφειοκρατίας, ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι «οι εταιρείες καλούνται να κρατούν αρχεία για φορολογικούς λόγους, τα οποία όμως είναι πολύπλοκα και επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Είναι πολύ σημαντικό -πρόσθεσε- να αντικατασταθεί αυτή η διαδικασία από ένα πλαίσιο που θα κρατά μια καλή ισορροπία μεταξύ της καταγραφής των αρχείων και της φοροδιαφυγής».

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μείωση του διοικητικού βάρους και στην απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη νέων ε

Keywords
Τυχαία Θέματα