Μήνυμα ΔΝΤ στην Ε.Ε. για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Να πληρώσουν τα σπασμένα της ελληνικής κρίσης διαγράφοντας κι άλλο κομμάτι του χρέους της Ελλάδας κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, Μένο Σνελ.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος, ένα από τα 24 εκτελεστικά μέλη του Ταμείου, είπε στην οικονομική εφημερίδα «Ντε Φινανσιέλε Ντάγκμπλαντ», πως οι Ευρωπαίοι οφείλουν να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης

του ελληνικού χρέους που κατέχουν, αν το οικονομικό βάρος της χώρας δεν αποδειχθεί βιώσιμο. Σημειώνεται πως ο Σνελ εκπροσωπεί στο ΔΝΤ τη χώρα του και άλλα 12 κράτη, από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, την πρώην Σοβιετική Ενωση και τη Μέση Ανατολή.

Καταπέλτης, εν τω μεταξύ, για την πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι ο γνωστός αρθρογράφος των «Financial Times», Βόλφγκανγκ Μινχάου. Αφού επισημαίνει πως η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα έχει αποτύχει και το μόνο που καταφέρνει είναι να βαθαίνει τις πληγές της χώρας, προειδοποιεί πως οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά από τις αιτίες της. Προσθέτει, μάλιστα, ότι, εκτός από την Ελλάδα, τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής αρχίζει να τις νιώθει και η Ισπανία.

«Μπορούμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα αν δεν ζητήσει περισσότερα χρήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, προσερχόμενος στο χθεσινό Eurogroup, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Να δοθεί προοπτική παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ ζήτησε και ο οικονομολόγος του γαλλογερμανικού ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Ντάρβας, αφού ένα Grexit θα «άνοιγε το κουτί της Πανδώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα