Μήπως τελικά ο Σαμαράς είχε δίκιο;

Του Κώστα Ροδινού

Ο πρόεδρος της ΝΔ επικρίθηκε σφοδρά για την απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η μια πλευρά του προσάπτει ό,τι υπέστειλε τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα και προσχώρησε στη  …μνημονιακή συνταγή.

Η άλλη πλευρά, του καταλογίζει ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές τον Δεκέμβριο και

να τις κερδίσει με μεγάλη διαφορά απαλλάσσοντας  τη χώρα, μια ώρα αρχύτερα από το ΠΑΣΟΚ. (εκλογές δεν μπορούσαν να προκληθούν χωρίς τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, αλλά εσκεμμένως αποσιωπάται). Όπως εσκεμμένως αποσιωπάται ότι αν ο Σαμαράς ενδιαφερόταν για το πολιτικό ή το προσωπικό συμφέρον του μόνο και πήγαινε τότε για εκλογές θα εξασφάλιζε μια θριαμβευτική νίκη.

Ο ίδιος φωνάζει, εδώ και έξι μήνες, ότι δεν μπορούσε να ρισκάρει τη ανεξέλεκτη χρεοκοπία της χώρας και ότι ήθελε να κερδίσει χρόνο, να διασφαλιστεί το κούρεμα του χρέους και η νέα δανειακή σύμβαση και στη συνέχεια να διεξαχθούν εκλογές και η  νέα κυβέρνηση, με νωπή εντολή, να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο.

Μήπως τελικά ο κ. Σαμαράς είχε δίκιο; Μήπως δικαιώνεται από τις εξελίξεις;

Ας δούμε τα γεγονότα  των τελευταίων ημερών.

Γενική αποδοκιμασία των πολιτικών λιτότητας

-Αργά χθές το βράδυ η S&P  υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες,  με αρνητικές, μάλιστα, προοπτικές, παρά τις προσπάθειες  του Μαριάνο Ραχόϊ να εφαρμόσει ένα αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τις τελευταίες ημέρες το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας κυμαίνονταν πάνω από το 6%.

-Την Πέμπτη, ανακοινώθηκε ότι στη Γαλλία, η ανεργία σημείωνε άνοδο για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα!

-Από τη Βιέννη, εν μέσω ανησυχιών για την έκθεση των Αυστριακών τραπεζών στην Α. Ευρώπη, ο Joseph Stiglitz, προειδοποιούσε ότι «η Ευρώπη οδεύει σε αυτοκτονία με την εμμονή των ηγετών της στην λιτότητα. Δεν υπήρξε ποτέ κάποιο επιτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας σε μια μεγάλη χώρα. “Αν η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης που ακολουθούσε τη λιτότητα, τότε θα μπορούσαμε να το αγνοήσουμε, αλλά αν έχεις την Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, όλες τις χώρες σε λιτότητα, είναι σαν μια κοινή λιτότητα και οι οικονομικές συνέπειες από αυτό θα είναι φρικτές”.

 -Η Ολλανδική Κυβέρνηση, ο κέρβερος της λιτότητας,  αναγκάστηκε να παραιτηθεί, υπό το βάρος των πιέσεων για …λιτότητα!  Πρόωρες εκλογές προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο, ενώ οι γνωστοί οίκοι προειδοποιούν με αφαίρεση του «triple A». Xθές άρον-άρον η Βουλή κατέληξε σ΄ένα πρόγραμμα περικοπών, αλλά απομένει να δούμε την εφαρμογή του.

-Η βρετανική οικονομία,  εισέρχεται σε «διπλή ύφεση».

-Τέλος, στην Ιταλία η περίοδος του μέλιτος τελείωσε για τον Μόντι, η δημοτικότητά του μειώνεται, το κόστος δανεισμού  βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και ο ίδιος άρχισε τα …εκβιαστικά διλήμματα για να περνάει την πολιτική του. Δεν θα μπορέσει να συνεχίσει για πολύ με την ίδια πολιτική!

Η …επιδημία της ανάπτυξης!

Μέσα σ’ αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, στην Ευρώπη αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το πρό

Keywords
Τυχαία Θέματα