Μήπως βαράει διάλυση η τρόικα;

10:01 7/6/2013 - Πηγή: Antinews

Να δείτε που θα συμβεί το απίθανο. Αντί να διαλύσει η τρόικα την Ελλάδα, θα προλάβουμε … εμείς να διαλύσουμε αυτή την «ιερή» συμμαχία η οποία σχεδίασε και εκτέλεσε λάθος προγράμματα προκαλώντας ανεπανόρθωτη καταστροφή στην Ευρώπη.

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε την ανάγκη της Ελλάδας για δανεισμό, τη διαλυμένη οικονομία της και την υποχρέωση για δημοσιονομική προσαρμογή με τα εγκληματικά

λάθη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν. Αν οι φωστήρες της Ευρώπης και του Ταμείου είχαν περισσότερο μυαλό ή αν δεν εξυπηρετούσαν συμφέροντα ρίχνοντας στο γκρεμό μια χώρα μέλος της ΕΕ, ίσως τώρα να ήταν καλύτερη η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη.

Το mea culpa της κ. Λαγκάρντ ήταν μισό. Ναι μεν κάναμε λάθος στο πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής αλλά…. κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους. Κάπως έτσι, το ΔΝΤ ρίχνει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους για τις καθυστερήσεις και την αδυναμία εξεύρεσης μια πιο σταθερής και πιο αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ κάνει τώρα την αυτοκριτική του διότι έχει πληγεί καίρια η αξιοπιστία του. Με τι μούτρα θα πάει η κ. Λαγκάρντ να επιβάλει πρόγραμμα προσαρμογής σε άλλες χώρες όταν θα έχει φορτωθεί το αμάρτημα της διάλυσης μιας χώρας;

Η παραδοχή του λάθους γίνεται να για «συγχωρήσει» η παγκόσμια οικονομική κοινότητα τις γκάφες αλλά και για να πετάξει το μπαλάκι η Λαγκάρντ στη Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους. Και φυσικά για να πιέσει για ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους το οποίος το 2020 δεν θα είναι στο 124% αλλά σίγουρα στο 147% ή και ακόμη περισσότερο. Άλλωστε, ένα νέο κούρεμα δε θα σημάνει καμιά «χασούρα» για το ΔΝΤ, σε αντίθεση με την ΕΚΤ η οποία έχει στα χέρια της ελληνικό χρέος, όπως επίσης και ορισμένες τράπεζες αλλά και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ΕΕ. «Κάντε νέο κούρεμα, γιατί εσείς κάνατε λάθη και καθυστερήσατε το 2010, τότε που έπρεπε να γίνει η αναδιάρθρωση χρέους», λέει με εμφατικό τρόπο η κ. Λαγκάρντ.

Από την πλευρά της Κομισιόν κάνουν την πάπια και πιστεύουν ότι όλα έγιναν σωστά ενώ η ΕΚΤ ξορκίζει την έκθεση του ΔΝΤ διότι θα είναι ο Ντράγκι αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο.

Όσο για τη Γερμανία, πηγές από το Βερολίνο ανέφεραν ότι δε συμφωνούν με την έκθεση Λαγκάρντ ενώ το Spiegel αναφέρει ότι κανείς στην κυβέρνηση δεν είναι χαρούμενος γιατί ανοίγει θέμα νέου κουρέματος τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Πώς θα πάει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε στους Γερμανούς πολίτες και θα τους πει για νέο ελληνικό πρόγραμμα διότι τα προηγούμενα ήταν λάθος; Αν δεν κινδυνεύει να χάσει την κυβέρνηση σίγουρα κινδυνεύει να μη μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ή να εξαναγκαστεί σε συνασπισμό με τον Στάινμπρουκ των Σοσιαλδημοκρατών.

«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» θα μπορούσαν να πουν στην τρόικα. Με τον έναν να εκτοξεύει αιχμές έναντι του άλλου, καθίσταται πλέον δύσκολη η «συμμαχία». Πώς θα έρθει ο Τόμσεν στην Αθήνα μαζί με τους εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ όταν και οι τρεις θα γνωρίζουν ότι δεν έχουν κοινή γραμμή; Και φυσικά, κανείς δε μπορεί να πιστέψει πως έγινε κάποιο λάθος, δε μέτρησαν σωστά τα νούμερα και άλλα τέτοια αστεία.

Τους τα έγραφαν χιλιάδες έντυπα και τους τα έλεγαν εκατοντάδες αναλυτές και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. «Είναι λάθος το πρόγραμμα, είναι λάθος η συνταγή». Πόσες φορές άκουσαν αυτές τις φράσεις ο κ. Τόμσεν και η παρέα του; Γιατί τώρα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν;

Ασφαλώς η ανοικτή αντιπαράθεση που άνοιξε μεταξύ Ευρωπαίων (ΕΕ και ΕΚΤ) και Αμερικανών (ΔΝΤ) κρύβει κι άλλες πτυχές. Και μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα με τα οποία παίζεται το παιχνίδι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία. Μπορεί να είναι για καλό και να υπάρξει αλλαγή γραμμής. Μπορεί, όμως, να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη κρίση στην Ευρώπη. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι μικροί όπως η Ελλάδα πληρώνουν τις αναταραχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα