Μούμιες εναντίον της φυματίωσης

09:02 6/8/2012 - Πηγή: Antinews

Οι ιατρικές ανακαλύψεις συχνά βρίσκονται στα πιο παράξενα μέρη. Παραδείγματος χάριν, στην Ουγγαρία, ένας στρατός από 265 μούμιες βοηθάει τους επιστήμονες να βρουν νέους τρόπους για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

Θαμμένες μεταξύ του 1731 και του 1838 στην κρύπτη μιας Δομινικανής εκκλησίας στην πόλη της Vac, οι μούμιες ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία το 1994.

Τα μουμιοποιημένα

σώματα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, χειρουργούς, τρεις μοναχές, 30 ιερείς και τη γυναίκα και το παιδί του διευθυντή του τοπικού ταχυδρομείου, ανάμεσα σε άλλους. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτά τα αρχαία πλάσματα, που βρίσκονται τώρα αποθηκευμένα σε χαρτοκιβώτια στο Ουγγρικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην θεραπεία της φυματίωσης.

Τα αποτελέσματα δοκιμών έδειξαν ότι ένα συγκλονιστικό 89% από τις μούμιες, από βρέφη έως άτομα άνω των 65 ετών, είχαν προσβληθεί από φυματίωση. Περίπου το 35% πέθαναν από τη θανατηφόρο ασθένεια. «Αυτή που ήταν ίσως η πιο συναρπαστική και πιο ολοκληρωμένη μελέτη ήταν αυτή για τη φυματίωση. Σε ορισμένα από τα άτομα, τα ίχνη των μεταλλάξεων στα οστά που προκαλούνται από τη φυματίωση είναι εμφανή με γυμνό μάτι,» δήλωσε ο κος Idilko Pap, επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωπολογία του Ουγγρικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας. «Έτσι, σκεφτήκαμε ότι θα άξιζε τον κόπο να μελετήσουμε, όχι μόνο τα άτομα στων οποίων τα σώματα τα ίχνη των μεταλλάξεων της φυματίωσης είναι εμφανή, αλλά και τους υπόλοιπους.”

Στελέχη της φυματίωσης που βρέθηκαν στις μούμιες θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να μελετήσουν τους παθογόνους παράγοντες της φυματίωσης, οι οποίοι χρονολογούνται στις ημέρες πριν από την ανάπτυξη των αντιβιοτικών και πριν η νόσος γίνει ευρέως διαδεδομένη κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης.

« Το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν πιθανόν καλύτερο από το δικό μας. Αν μπορούσαμε να εντοπίσουμε κάποια τμήματα των γονιδίων και να ανακαλύψουμε γιατί ήταν πιο ανθεκτικοί στη φυματίωση από εμάς, τότε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά την σύγχρονη ιατρική επιστήμη,» είπε ο κος Pap.

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από φυματίωση το 2010, και περίπου 9 εκατομμύρια νέα κρούσματα αναφέρθηκαν, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Οι μελέτες πάνω στις μούμιες για τη φυματίωση διεξάγονται σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από το University College του Λονδίνου και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

TopGunZ, από RT

Keywords
Τυχαία Θέματα