Να ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ απειλεί η Τουρκία

Η Τουρκία δεν θα τηρήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν το μπλοκ δεν τηρήσει την υπόσχεσή του να προσφέρει ταξίδια χωρίς βίζα στους Τούρκους μέχρι τον Ιούνιο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Η αμφιλεγόμενη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ τον περασμένο μήνα για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής στην Ευρώπη σφραγίστηκε με αντάλλαγμα οικονομικές και πολιτικές ανταμοιβές για την Άγκυρα. Η ΕΕ θα λάβει χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες απ' ευθείας από την Τουρκία και

θα την επιβραβεύσει με χρήματα, ταξίδια χωρίς βίζα και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις της για ένταξη στην ΕΕ.

"Αυτές οι υποσχέσεις είναι αμοιβαίες. Εάν η ΕΕ δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, θα ήταν αδιανόητο για την Τουρκία να το πράξει" δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για το Στρασβούργο. Αλλά είπε ότι η Τουρκία έχει εργαστεί για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ και δεν είχε κανένα λόγο να περιμένει μια αλλαγή στη συμφωνία. "Δεν βλέπω μεγάλη πιθανότητα η ΕΕ να κάνει κάποιο βήμα για να αντιστραφεί αυτή η διαδικασία, αφού έχουμε φτάσει μέχρι εδώ", είπε.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει ως στόχο να αποθαρρύνει τους μετανάστες να καταφθάνουν στην ΕΕ μέσω επικίνδυνων. Δεκαεπτά από τις 75 απαιτήσεις που απαιτούνται για ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους μέχρι τον Ιούνιο δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί, είπε ο Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι αναμένει να εκπληρωθούν μέχρι τον Μάιο. "Πιστεύω ότι η απαλλαγή από τη βίζα θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο. Εάν αυτό δεν συμβεί, προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αναμένει από την Τουρκία να κρατήσει από την πλευρά της τη συμφωνία", πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα ακυρώσει τη συμφωνία της με την ΕΕ, αν το μπλοκ δεν κρατήσει τον λόγο του σχετικά με τη συμφωνία. "Η συμφωνία που συνάψαμε με την ΕΕ είναι πολύ σαφής. Θέλουμε αυτή η ανθρώπινη τραγωδία να λάβει τέλος, οι πολίτες μας να ταξιδεύουν χωρίς βίζα και η τελωνειακή ένωση να ενημερωθεί" είπε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο. "Εάν η ΕΕ δεν κρατήσει τον λόγο της, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για τους μετανάστες, θα ακυρώσουμε όλες τις συμφωνίες".

france24.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα