Να σταματήσει η Ευρώπη να βγάζει τα μάτια της

Έχουμε μια απορία: Αν όλες αυτές οι φωνές από την Ευρώπη που μιλούν για καθυστέρηση της δόσης και σπρώχνουν την Ελλάδα στο γκρεμό ακούγονταν, όχι την Πέμπτη, αλλά την Τρίτη, πιστεύει κανείς ότι θα περνούσαν τα μέτρα στη Βουλή; Πιστεύει κανείς ότι δε θα υπήρχαν άλλοι τρεις βουλευτές που θα έστελναν στο διάολο του Ευρωπαίους και τα λεφτά τους και θα έδιναν αρνητική ψήφο;

Όχι μόνο τρεις αλλά πιθανότατα δεκάδες βουλευτές που είπαν «ναι» θα ήταν σήμερα αυτοί που θα είχαν καταψηφίσει τα μέτρα. Και αυτό δε

θα ήταν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ή των αντιμνημονιακών δυνάμεων, όπως θέλουν να αυτοχαρακτηρίζονται, αλλά ήττα της Ευρώπης. Διότι σήμερα θα είχαμε πτώση της κυβέρνησης, δε θα υπήρχε Μνημόνιο και θα είχαν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Φανταστείτε ότι θα πήγαινε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ και θα του έλεγαν «λεφτά δεν υπάρχουν αφού δεν πήρατε τα μέτρα, κάντε τώρα ότι καταλαβαίνετε». Αυτή θα ήταν η εικόνα, κι ενώ στο εσωτερικό θα ετοιμαζόμασταν για εκλογές.

Εκτός από την κοινωνία, και το πολιτικό σύστημα είναι στα όριά του, οπότε θα ήταν δεδομένη η αρνητική ψήφος που επαναλαμβάνουμε δε θα ήταν ήττα της κυβέρνησης αλλά όλης της Ευρώπης. Γιατί; Μα γιατί όλοι οι οικονομολόγοι, όλες οι αναλύσεις και ακόμη, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, δε μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της συμφοράς που τους περιμένει σε ενδεχόμενο Grexit. Διότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια εύρωστη ευρωπαϊκή οικονομία που η θυσία της… Ιφιγένειας Ελλάδας δε θα σήμαινε και πολλά.

Είναι σίγουρο ότι η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος θα είχαν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα από μια ελληνική χρεοκοπία. Το ευρώ θα βούλιαζε, οι κερδοσκόποι θα έκαναν πάρτι και στο βάθος θα ερχόταν η Γαλλία η οποία ήδη βρίσκεται σε διαδικασία ύφεσης.

Πριν μερικές ημέρες ακόμη και το εξαπτέρυγο της Μέρκελ, η Αυστρία, είχε πει ότι δε μπορεί να υπολογίσει κανείς τη ζημιά μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Κάποιοι λοιπόν στην Ευρώπη αλλά και στην Ουάσιγκτον παίζουν με τη φωτιά. Διότι μπορεί να καεί η Ελλάδα αλλά σίγουρα οι φλόγες θα κάψουν πολλούς ακόμη.

Και δυστυχώς όλα γίνονται γιατί Βερολίνο και Ουάσιγκτον επιδίδονται σε μάχες χαρακωμάτων. Η εντελώς διαφορετική άποψη που έχουν για την ελληνική κρίση αλλά και το πρόβλημα χρέους στην Ευρώπη, είναι αυτή που έχει φέρει τα πράγματα στο αδιέξοδο και την Ελλάδα σε κατάσταση νευρικής κρίσης.

Το μεν ΔΝΤ, αλλά και ο ίδιος ο Ομπάμα, μιλούν ξεκάθαρα για κούρεμα του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο. Εκτιμούν ότι με μια παράταση του προγράμματος δε θα γίνει απολύτως τίποτε, αντιθέτως η Ελλάδα θα χρειαστεί έως και 40 δις επιπλέον χρηματοδότηση.

Από την άλλη οι Ευρωπαίοι δε θέλουν να προχωρήσουν σε νέο κούρεμα, το περίφημο OSI γιατί απλά θα πρέπει να χάσει ο δημόσιος τομέας. Πώς θα «πουλήσουν» στους ψηφοφόρους τους οι Γερμανοί μια απώλεια χρημάτων; Την πρώτη μάλιστα αφού μέχρι τώρα η Γερμανία και οι άλλοι δεν έχουν χάσει ούτε ένα ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα της Μέρκελ σαρώνει στα γκάλοπ

Keywords
Τυχαία Θέματα